0

С ъс седем точки и лозунга "Да си върнем Европа" БСП извади политическа рамка за участие в изборите догодина, съобщава "24 часа". Тя ще се приеме от конгреса на 22 ноември, а днес ще бъде утвърдена от пленума на партията.

В българската политика за пореден път популизмът и лъжата намират свои изразители и поддръжници, като този път се кичат с етикетите на европейската десница, пише още в документа, цитиран от вестника.

"Българската десница измина пътя от разпада до самоидентификацията с популизма, мускулите и съмнителните групови интереси. Изправени сме пред опасността недемократичната и авторитарна партия ГЕРБ, надянала европейска маска, да стане основен фактор в обществено-политическия ни живот", се отбелязва в политическата рамка.

Социалистите посочват седем приоритета за следващия мандат - модернизация на държавното управление, нарастване на доходите, икономически растеж, образование, здравеопазване.

Като неуспехи на сегашното управление се отчитат усвояването на еврофондове, имиджът ни на корумпирана страна, липсата на резултати в здравеопазването и бавната модернизация на инфраструктурата.

БСП има намерение в следващите четири години да преразгледа въведения т.г. плосък данък от 10% за всички, е най-важното в документа според "Сега". Мотивът на партията е, че вместо да доведе до по-голяма справедливост, налогът задълбочава социалната диференциация, ограничава ресурсите на държавата и общините за активна социална политика.

Социалистите констатират, че българите са изправени пред цени, които са 50% от средноевропейските, докато заплатите им са не повече от 20 на сто от средните за ЕС.

Вестниците коментират няколко предложения за проектопромени в Закона за избиране на народни представители. Само 31 мажоритарни депутати - по един от многомандатен избирателен район, предвижда проект на БСП, пише "24 часа".

НДСВ пък предлага до шест години затвор за тези, които купуват гласове. На предложението на партията гласуването да става в работен ден е посветен анализът в "24 часа". "Гласуване в работен ден = по-силно ДПС", твърди в материала Мирослава Радева от МБМД.

Тя изразява сериозни съмнения дали целта да се увеличи избирателната активност ще бъде постигната по този начин. Има и тълкуване, че идеята цели да намали вота за ДПС, но смятам, че това ще увеличи процентите за движението, посочва тя.

"Монитор" акцентира от първа страница върху друга идея на НДСВ - кабинките за гласуване да са само с три стени и под формата на гишета, като американския модел.

"Царят ще каже с кого отиваме на изборите", посочва пред "24 часа" секретарят на НДСВ Илчо Дуганов. Стратегията ни е да се явим сами на избори, но нека да оставим нашият лидер да прецени и да каже, отбелязва той. По въпроса за следизборните коалиции той коментира, че още е твърде рано да се говори по тази тема.

"Бойко Борисов може да остане в опозиция", е прогнозата пред "Труд" на проф. Драгомир Драганов, преподавател по история в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш депутат. Със заклинанията, които прави Борисов, че не иска да се коалира с тоя или оня, много голяма е възможността да остане в т.нар. голямо малцинство, смята Драганов.

"Милиционерският елит на ДС разграби държавата", заявява пред "Новинар" политологът Огнян Минчев. Отстраняването на милиционерската олигархия от позициите във властта няма да бъде нито лесен, нито кратък процес, ако въобще успеем да го постигнем, коментира той.

"Не сме безпомощни за отвличанията", отбелязва пред "Труд" Калин Георгиев, който оглавява дирекция "Криминална полиция" в МВР. Цифрата на отвличанията не е голяма, смята той. Безспорно, това е по-модерен тип престъпления, който не подмина и нашата страна, но не можем да говорим за тенденции от такъв тип като в Мексико, Боливия, допълва Георгиев.

"Напомняме на някои бизнесмени, че са бандити", коментира Георгиев в друго интервю за "24 часа". Големите организирани престъпни групи у нас са 4-5, които си имат съответно разклонения в страната , разкрива той. Те по-скоро са се ориентирали към различни бизнеси и тези хора са бизнесмени, посочва Георгиев.

Шефът на "Булгартабак" Христо Лачев ще се изправи пред Софийския градски съд по първото си дело - за укрити данъци между 2004 и 2006 г., съобщава "Сега". Става дума за 128 649 лева задължения за имоти. Разследването продължи половин година.

"Столична община е готова да прехвърли 58% от "Топлофикация"-София на държавата, ако правителството иска на всяка цена да я поеме, съобщава "24 часа". Предложат ли ни го, ще бъде одобрено веднага от общинския съвет, декларирал столичният кмет Бойко Борисов. Другата възможност, която Борисов предлага в писмо до премиера Сергей Станишев, е държавата и общината да разменят съотношението си в акционерното участие, като първата поеме 58 на сто, а в общината останат останалите.

"Кабинетът решава до 20 дни съдбата на пътните проекти", пише "Сега". До 23 ноември правителството трябва да реши дали да отмени някои от проектите на пътната агенция по ИСПА заради груби нарушения. Най-вероятно страната ни ще се възползва от тази възможност, за да не загуби пари, съобщили на вестника отлично запознати.

"Кремиковци" има 25 дни да намери спасител", известява "Класа". Комбинатът ще бъде затворен, ако до 20-25 дни не се намери оператор или инвеститор.

"Туристите с 30% по-малко", обявява от първа страница "Труд". Вестникът прогнозира тежък зимен сезон за българския туризъм.

"София се опитва да замаже скандала с транспорта", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Конкурсът за 15-те автобусни линии бе проведен миналата година преди местните избори, а запис показва категорично, че резултатите са нагласени предварително, пише изданието.

Според него, ако скандалът приключи само с оставката на зам.-кмета Велизар Стоилов, щяло да остане усещането, че столичният кмет Бойко Борисов само имитира борба с корупцията в общината.

"БСП ще поиска Държавната финансова инспекция да провери всички обществени поръчки в Столичната община от последната една година, но ако има нужда, ще бъдат проверени и предходните две години от управлението на Бойко Борисов", продължава темата "Дума".

"Центърът на София продаден от менте Бойко", разкрива от първа страница "24 часа". Още два нови парцела в идеалния център на София са продадени с фалшив подпис на столичния кмет. Собственик е 67-годишна жена, а кражбата е организирана от бившата деловодителка от районния съд Даниела Малинова и адвокат Стефан Конакчиев.

Българските вестници коментират широко и президентските избори в САЩ. "Обама изгуби баба, поведе във вота", прави равносметката "Труд". Горчиво-сладка се оказа нощта преди започналите вчера президентски избори в САЩ за кандидата на демократите, коментира вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 26 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 31 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.