0

(Вж. и първата част от разговора)

Водещ: И веднага да кажем - добър ден на Милен Велчев.

Милен Велчев: Добър ден.

Водещ: Това значи, че вече сте кандидат-кмет, нали така, г-н Велчев?

М. Велчев: Не, няма такова решение все още в НДСВ. Решение за издигане на кандидатура ще се вземе утре сутринта и ще бъде обявено по-късно през деня.

Водещ: Ясно, добре, това е официално. Но вие слушахте досега разговорите. Кажете вашето становище, вашите намерения?

М. Велчев: Мисля, че не би било коректно от моя страна да казвам каквото и да било преди да има решение от НДСВ, освен това, което съм имал възможности досега да кажа, че... споделям намеренията на партия НДСВ и каквото е решението на нейния политически съвет, аз ще го приема. И ако то е да ме подкрепи мен, ще приема това; ако е да подкрепи друг кандидат, също ще го приема.

Това, което обаче мисля, че е сега назрял моментът да се каже, е, че след провеждането вчера на Националната конференция на СДС и излъчването на ново ръководство мисля, че имаме един прозорец от време да решим дали не е целесъобразно СДС и НДСВ да излязат с общ кандидат на тези избори.

И това го казвам точно сега, защото, от една страна, досега подкрепяният от СДС кандидат, г-н Минко Герджиков, смятам, че е все пак представител на предишния екип на Столичната община. С цялото ми уважение към г-н Герджиков и към усилията му, които той положи през последните месеци поне да задържи съществуващите проблеми, да не им позволи да ескалират, мисля, че софиянци са не само подготвени, но и искрено желаят сериозна промяна в управлението на общината.

И изразявам известен скептицизъм в това доколко може да се разчита на промяна с г-н Герджиков, член на предишното ръководство, и все пак човек, който е управлявал последните месеци общината.

Водещ: Добре, вече говорите за обща кандидатура на СДС или на ОДС с НДСВ? Точно това казахте.

М. Велчев: СДС или ОДС, да, в зависимост от стратегията на една коалиция ОДС в парламента с... говоря именно за издигане на обща кандидатура с НДСВ.

Водещ: Първо няма време, няма време.

М. Велчев: Зная, че няма време, но все пак има достатъчно време до утре за вземане на едно такова важно за софиянци решение. Все пак знаете, че избирателите в София са предимно с дясна ориентация.

Водещ: Досега са били.

М. Велчев: Като се добавят тези с центристка ориентация, мисля, че един общ кандидат на СДС и НДСВ би бил един от най-сериозните кандидати не само...

Водещ: Не са водени разговори още на подобна тема? Не е имало кога.

М. Велчев: Мисля, че идеята се е появявала в един или друг момент, но всички си даваме сметка, че преди провеждането на националната конференция на СДС, която завърши вчера, нямаше условия за решаване на този въпрос.

Водещ: Тук колегите ме подсещат да викам: "новина, новина", както колегата от Би Ти Ви. Това наистина е новина. Добре. Още нещо...

М. Велчев: Аз изразявам свое лично мнение, не казвам, че са водени някакви дискусии. Аз ви казах, че може би ако представител на новото ръководство на СДС участва в предаването по-късно...

Водещ: Лидерът ще участва, след час и нещо ще участва.

М. Велчев: Президентът Стоянов може би също ще има възможност да каже мнението си по въпроса.

Водещ: Точно така - ще каже мнението си по въпроса президентът Петър Стоянов, президент и на СДС, както пише в един вестник. Ами, благодаря ви...

Продължаваме в студиото. Павел Чернев, Венцислав Димитров. Най-напред, г-н Чернев, имате голяма пречка да се борите за кмет на София. Това е от общинската избирателна комисия. Има го и в днешните вестници.

П. Чернев: Да. Поради странно решение на тази комисия, в коятоне е регистрирано участието на политическа партия "Атака" за тези местни избори.

Водещ: И какво следва оттук нататък, какво ще предприемете вие, "Атака"?

П. Чернев: Аз бих искал да обърна внимание на нещо друго. Преди повече от десетина дена агенция "Скала" даде най-висок процент на политическа партия "Атака" като кандидатура за кмет на София.

Водещ: Колко процента ви даде "Скала"?

П. Чернев: Около 23 - 13 твърди плюс 10, които очакват кандидата. Смазващ процент, водещ. Веднага след това изведнъж замлъкнаха всякакви социолози и престанаха да говорят както за партия "Атака", така и в проценти и в прогнози.

Нещо повече - някои ежедневници спряха дори да отразяват, дори в "Нощен труд" е отказано да бъде отразен материал за "Атака", така дочух. Тази офанзива продължи до момента, до който тихомълком въпросната общинска избирателна комисия решила по някакви свои критерии да съобрази, че документите за регистрация на съответна политическа партия трябва да бъдат донесени лично, евентуално с танцова стъпка...

Водещ: Това си е по закон, г-н Чернев, и вие сте юрист.

П. Чернев: Точно по закон няма такава разпоредба. Аз снощи консултирах с множество колеги, включително от други политически партии, които не могат да бъдат набедени в позитивизъм спрямо "Атака", но и те казаха...

Водещ: Какво пречи в понеделник да ги занесете? Това късно ли е вече?

П. Чернев: Не, документите са изпратени по пощата в съобразния срок много преди това.

Водещ: Може да ги занесете и вие.

П. Чернев: Странна е логиката. Нещо повече, те дори са и получени. Значи аз тук съзирам политическа единствено мотивация и никаква друга. Защо да не елиминираме най-силния играч? Защо да не допуснем най-силния играч до ринга?

Водещ: И кой го прави това?

П. Чернев: То се вижда кой има интерес. Този, който иска да прикрие злодеянията си досега в общината, който се бои от чистите ръце на "Атака" в Столична община.

Водещ: Досегашните управляващи, така ли?

П. Чернев: Да, да, категорично.

Водещ: И все пак какво ще предприемете?

П. Чернев: Обжалване, обжалване, обжалване, ще търсим правата си до дупка. Ще търсим правата си с всички инструменти на българската демокрация. Няма да оставим това така.

Това е поругаване вота на над 300 000 българи. Значи дотолкова се уплашиха от "Атака", дотолкова се уплашиха от "Атака", че вече не смеят да ни допуснат до феърплея, в ринга на свободните избори.

Страх ги е от гласа на българина. Дотолкова, доколкото "Атака" дойде на политическия терен като резултат на отрицателния вот, резултат на народното възмущение. Сега на това възмущение не му се дава трибуна.

Водещ: Добре, да кажем, ставате кандидат-кмет, има балотаж. Кой си искате от кандидатите за балотаж?

П. Чернев: Ще бъде избран най-достойният за балотаж.

Водещ: Най-достойните двама. Да кажем, единият сте вие. Кой искате?

П. Чернев: Аз не мога да прогнозирам. Аз мога да прогнозирам само своята подкрепа и ви я казах.

Водещ: Добре. Един, два от приоритетите, зад които ще стоите и ще се борите по време на кампанията, ако бъдете регистриран.

П. Чернев: Да, един-единствен приоритет. Яснота и чистота на действията и намеренията. Никаква... нулева толерантност към досегашната корупция.

Водещ: Сега към Венци Димитров - независим кандидат. За мен малко неочаквано.

В. Димитров: Вижте сега, това е една гражданска позиция за София. Няма да влизам в това коя партия кой ще издига, кой ще ходи на балотаж, кой какво. Смятам, че София...

Водещ: Към кого се обръщате, г-н Димитров?

В. Димитров: Към гражданите директно, към гражданите директно, защото смятам, че софиянци заслужават повече от това, което получават досега като управление, което са получили досега, още повече като виждам какво им се готви в момента.

В моята програма аз им обещавам, поемам ангажимент само за три неща, които категорично казвам, че ще изпълня, разбира се, на фона на борбата с корупцията. Това са боклукът, това са дупките, това са кучетата.

При боклука, виждате Минко Герджиков колко е напред... отишъл да определя чужд инвеститор, а по Закона за управление на отпадъците, значи този завод за преработка на отпадъците може да го финансира държавата, ако си беше свършила работата и си бяха направили със Софиянски програмата.

Значи този закон е отпреди две години, можеха да направят програма, да я представят в Министерството на околната среда, след това да се представи в Министерския съвет, да влезе в националната програма и оттам да им се отпусне бюджетно финансиране, целева субсидия. И този завод за боклука да стане общинска собственост.

И тогава нямаше така да се увеличава такса смет, примерно сега ако е 200 лева да се увеличи 400 лева, а за преработка на боклуци нямаше да се плаща за изгарянето им от 50 до 100 евро, а щяха няколко евро, колкото е заплатата на работниците, които ще бъдат общински работници.

П. Чернев: Нещо повече, ще си позволя да го допълня Венци. Още от средата на 90-те години имаше много силен чужд интерес, ако не се лъжа от японски предприемачи, за боклука на София.

В. Димитров: Повече от 50 фирми са изявили желание да строят този завод. Защо? Защото ще има много пари, защото за общинарите пък... ще отвори това вратите за корупция. Аз не случайно попитах Минко Герджиков какво става с консултанта. Какъв е тоя консултант?

Трябваше... може ли да дава милиони за топлофикация или за водата, а тук да е определил 100 000 лева за консултант, и мисля, че те са си определили вече предварително кой е инвеститор. И вижте, той нека да каже открито иска ли да изгони пенсионерите от София? Защото сега има доста такива. В София има 350 000 пенсионери.

Водещ: Аз мисля, че са повече.

В. Димитров: Не, от тях толкова... от тях някои, една голяма част, над 100 000, сигурно живеят самостоятелно. Значи сега за такса смет и за данък сгради те плащат две пенсии. Утре ще трябва да платят четири или пет пенсии.

Какво ги кара? Нали, иска да ги прогони от София, да си продадат жилищата и да живеят на друго място. С това софиянци няма да се съгласят, защото един завод за боклука е толкова скъп в България, колкото и в другите страни, обаче нашите доходи са 10-15 пъти по-ниски.

Затова в моята програма, и аз ще се опитам, както ви каза ген. Борисов, всичките други кандидати, с изключение на Минко Герджиков, да ги обединя за тази идея, пък независимо кого ще изберат, този боклук, този завод за преработка на отпадъците да се построи с държавни пари.

И нека Милен Велчев, дано и той да е кандидат, защото той миналата година отказа държавна субсидия именно по този въпрос. И тези, които са управлявали досега Столичната община, включително столичния съвет, разбира се, най-вече Софиянски, той си отиде, но този, който го замества, той беше също кмет миналата година и тази година, да каже защо няма програма за управление на отпадъците.

Защото вчера ние с моя екип бяхме в сметището в Суходол. Хубаво, ще се закрие. Аз знам, че повече там не може да се складира, но знаеше се преди две години, че това сметище ще бъде закрито тази година. Даже Софиянски обещаваше, че през януари. А защо не подготви нищо? Къде го има по света...

П. Чернев: Ами подготвиха полицейски сили, защото пък аз бях там, когато полицаите биха хората. Значи не се откликна адекватно на нуждите на хората и на нуждите на града, а се откликна постарому - с полицейски палки и насилие. Така решаваме въпроси в България.

Водещ: Все пак някои от суходолци са гласували за Софиянски.

В. Димитров: Защо чак сега започнаха да говорят за балиране като преди две години беше ясно, че трябва да се търси друго решение.

П. Чернев: А защо в началото на XXI век някой се сети, че ние складираме и струпваме боклуци все едно сме в XVII век, в Средновековието.

В. Димитров: И аз ви казвам - тази криза за боклука, с екологичните организации имах срещи, и те са на същото мнение, беше изкуствено предизвикана, за да се принудят софиянци да приемат всичките техни безумни предложения на бърза ръка и да кажат - защото трябва да намерим решение иначе пак ще се получи... Ето това е въпросът.

П. Чернев: И в това съзираме какво? Единствено корупция. Нали така?

В. Димитров: Това е корупция. Тази схема, която я предлагат те, широко отваря вратите за корупцията и аз не знам как ще се оправим. Аз предвиждам в близките дни да се случи нещо такова, каквото се случи с автомагистрала "Тракия".

Не, не криза. Ще избухне нещо такова, ще видите, защото там всичко е скрито-покрито. В програмата за управление на отпадъците пише, че всички граждани на София, екологичните организации трябва да бъдат приети, трябва да бъдат осведомени от общинския съвет какво се прави и трябва да приемат те тази програма.

И тази програма после да се придвижи по каналния ред. А те тая програма онзи ден се сетиха, когато почнахме да говорим насам-натам, че трябва да има, онзи ден се сетиха да я приемат, и то с разни такива допълнения и с такива скрити клаузи, че човек не може да се ориентира наистина какво става.

Водещ: Боклукът е най-страшното, но и кучетата не са за. . .

В. Димитров: Има и кучета, ами дупките, ами дупките?

Водещ: Трябват и пари.

В. Димитров: Защо някои от общинските съветници искат сега Иван Гечев да го разследват?

Водещ: Това, че София е задлъжняла вече може би с към 400 млн.

В. Димитров: Вижте, дълговете, когато има приходи... Нека да не отваряме този въпрос. Защото аз съм работил дълго време в парламента и знам какво е местно самоуправление и местно самофинансиране.

В момента местно самофинансиране няма. Каквото се отпусне от държавата, това отива. А, извинете, софиянци наистина заслужават повече.

Те плащат от 1/3 до 1/4 от приходите в държавния бюджет и заслужават поне едно такова нещо да им се отпусне, една субсидия за завода за отпадъците, субсидия за южната дъга на околовръстния път и, разбира се, по-голямо финансиране. Те работят най-много и те заслужават по-голяма помощ от страна на държавата.

Водещ: С две думи, ще работите ли заедно с правителството, защото иначе...

В. Димитров: Е, разбира се, заедно с правителството трябва да се работи, защото без правителството не може да се работи. С правителството ще искаме финансиране първо за завода за отпадъците и после за другите големи инфраструктурни проекти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>София се нуждае от още COVID легла</p>

София се нуждае от още 70 легла за интензивно лечение на пациенти с COVID-19

Теми в развитие Преди 2 часа

Обмисля се възможността да се командирова персонал от болници от други градове

Огнище на COVID-19 в сливенския женски затвор

Огнище на COVID-19 в сливенския женски затвор

Теми в развитие Преди 2 часа

Заболели са девет лишени от свобода, една от пациентките е в болница

Горан Благоев

Горан Благоев: Президентът е лидер на нацията, стига да може да надскочи дребните си амбиции

С демонстрираното до момента политическо малодушие, тенденцията е кризата да се задълбочава и прогнозите са мрачни, смята Горан Благоев

<p>Ето кога излиза продължението на &quot;Дюн&quot;</p>

Ето кога излиза продължението на филма "Дюн"

Любопитно Преди 3 часа

Той ще бъде режисиран и продуциран от създателя на първата част Дени Вилньов

<p>Българите в чужбина могат да се информират за секциите&nbsp;</p>

Българите в чужбина вече могат да се информират за секциите

Според решенията на ЦИК за изборите на 14 ноември ще бъдат образувани 753 избирателни секции в 68 държави

<p>Застаряващото население у нас се увеличава&nbsp;</p>

Застаряващото население у нас се увеличава, повечето са жени

България Преди 4 часа

По данни на НСИ в края на 2020 г. хората над 65 години са 21.8% от населението на България

Боряна Калейн

Две четвърти места за Боряна Калейн на финалите на обръч и топка на Световното първенство в Япония

България Преди 5 часа

Световното първенство продължава с квалификациите и финалите на бухалки и лента

<p>Почина&nbsp;един от първите стендъп комици в света</p>

Почина комикът Морт Сал

Свят Преди 5 часа

Той е смятан масово за баща на съвременната политическа сатира

Иван Гешев

КС допусна дело по искане на главния прокурор Иван Гешев

България Преди 5 часа

Искането на Иван Гешев бе внесено преди две седмици

Мария Бакалова

Мария Бакалова блести на премиерата на новия филм за принцеса Даяна

Любопитно Преди 6 часа

Българската уважи премиерата на новия филм за принцеса Даяна

<p>Нечувано наказание наложи съдът на тези крадци</p>

Съд наказа двама крадци с... четене

Любопитно Преди 6 часа

Според съдията литературата трябва да накара нарушителите да проумеят общочовешките ценности

<p>КС реши за назначаването на К.Петков за министър</p>

Назначаването на Кирил Петков за министър – противоконституционно

България Преди 7 часа

Това е решението, което Конституционният съд взе днес

Милен Митев

Милен Митев е новият генерален директор на БНР

България Преди 7 часа

До избора на генерален директор на БНР се стигна, след като Андон Балтаков подаде оставка през август

НАСА с нова дата за начало на мисиите до Луната

НАСА с нова дата за начало на мисиите до Луната

Технологии Преди 7 часа

Artemis I трябва да доведе и до човешка експедиция

Радев

Радев: България застава решително зад македонските българи

България Преди 8 часа

Президентът Румен Радев прие в президентството делегацията на българската общност в РСМ