0

Г рузинският президент Михаил Саакашвили съобщи в телевизионно обръщение, че на 5 януари 2008 г. ще бъдат произведени предсрочни президентски избори.

Това става след вълната от протестни демонстрации на опозицията с искане той да подаде оставка и след обявяването на извънредно положение в страната.

Първоначално този вот беше заплануван за есента на 2008 г.

Президентът заяви също, че ще бъде организиран референдум за датата на парламентарните избори, които може би ще бъдат произведени през пролетта или есента на 2008 г. "Вие искахте предсрочни избори. Добре, те ще бъдат още по-рано. В качеството си на президент аз съм гарант за демокрацията в Грузия. Обстановката се стабилизира по-бързо от предвиденото", подчерта Михаил Саакашвили.

Тина Хидашели, една от ръководителите на опозицията, веднага изрази задоволство от съобщението за предсрочни избори: "Грузинският народ никога не е губил битки, ние спечелихме. Саакашвили няма никакъв шанс да бъде преизбран. Той падна, свърши, няма никакво съмнение."

Държавният глава въведе 15-дневно извънредно положение на цялата територия на страната, съобщи през нощта в Тбилиси грузинският министър на икономическото развитие Георгий Арвеладзе, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В условията на извънредно положение са въведени ограничения върху организирането на улични акции, на стачки и върху разпространението на информации по радиото и телевизията, посочи още министърът.

Докато е в сила извънредното положение право да получава информации и да ги разпространява получи грузинската обществена телевизия, добави Арвеладзе.

Указът на президента трябва да бъде утвърден през следващите два дни от парламента, в който мнозинството от депутатите са членове на управляващата партия.

Комендантски час не се въвежда. Властите обясниха наложените мерки с "опит на определени сили да извършат държавен преврат чрез организирането на безредици и улични протести".

По-рано грузинският премиер Зураб Ногаидели съобщи по националната телевизия, че президентът Саакашвили е обявил извънредно положение в столицата Тбилиси за срок от 48 часа.

Вчера Саакашвили обвини в телевизионно обръщение руските тайни служби, че подклаждат гражданските протести в страната, съобщи Ройтерс.

Телевизионното изявление на държавния глава, съпроводено с превод, бе излъчено директно и от руски телевизионни канали.

Високопоставени служители на руските специални служби стоят зад последните събития, подчерта Саакашвили и добави, че разполага с доказателства за твърденията си.

Задействани са всички механизми на лъжата и провокациите от страна на държава с много пари и много опит, заяви грузинският президент, цитиран и от ИТАР-ТАСС.

"Ние имаме доказателства и ще ги обявим публично. Вече отзовахме посланика си в Русия, и това не е театрален жест", подчерта Саакашвили.

Според него в Москва вече е създадено "алтернативно правителство на Грузия". По-рано грузинското министерство на външните работи обяви няколко сътрудници на руското посолство в Тбилиси за "персона нон грата", съобщи президентът.

След въвеждането на извънредно положение в цяла Грузия опозицията реши да се откаже от организирането на улични протести за две седмици, предаде ИТАР-ТАСС.

Редица лидери на грузинската опозиция призоваха гражданите да се въздържат от участие в акции и митинги и да не оказват съпротива на силите за сигурност, като се мотивираха с това, че "много от тях явно превишават пълномощията си и могат да навредят на здравето на хората".

Полицията разтури вчера поредния протест пред парламента, като опозиционни представители заявиха, че някои от полицаите удряли демонстрантите с пластмасови палки.

През целия ден полицията правеше опити да разгони протестиращите с палки и сълзотворен газ. След сблъсъци с полицията вчера общо 508 души са се обърнали към болници в Тбилиси за медицинска помощ.

Опозицията твърди, че са арестувани участници в протестните акции, сред които лидерът на движението "Свобода", 45-годишният Константин Гамсахурдия, по-големият син на първия президент на Грузия Звияд Гамсахурдия.

Протестите в Тбилиси започнаха миналия четвъртък, когато бяха и най-масови. В първите демонстрации участваха около 40 хил. души.

Опозицията е недоволна най-вече от от прокараното под натиска на президента решение парламентарните избори, които би трябвало да се проведат през пролетта, да бъдат отложени с около шест месеца - за есента на идната година.

Вчера частната грузинска телевизионна компания "Имеди" съобщи, че в помещенията й са нахлули войници от специалните части на министерството на вътрешните работни, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В пряко излъчване от студиото водещият новините на "Имеди" призова правоохранителните органи да гарантират сигурността на журналистите.

Надяваме се, че властите няма да предприемат провокации и върху журналистите и служителите в телевизионната няма да бъде оказван натиск, заяви водещият на новините. Веднага след тези думи "Имеди" прекрати излъчването, посочват информационните агенции.

Телевизионната компания "Имеди" бе основана от грузинския бизнесмен Барди Патаркацишвили, за когото властите в Грузия твърдят, че е сред организаторите на протестите срещу президента Саакашвили.

Според Ройтерс Патаркацишвили миналата седмица е прехвърлил контролния пакет от акции в "Имеди" на компанията "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок за срок от една година.

Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос, призова за връщане на спокойствието и за възстановяване на диалога в Грузия след въвеждането на извънредно положение в страната, предаде агенция Франс прес.

В комюнике, разпространено от външното министерство в Мадрид, Моратинос изразява тревога от събитията в Грузия. Надявам се, че властите и опозицията ще направят всичко възможно, за да избегнат влошаване на ситуацията, добави той.

Правителството и опозицията в Грузия трябва да решат споровете си чрез политически диалог, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

"През последните дни в Грузия имаше политически протести, по време на които бяха повдигнати въпроси за дейността на правителството. Ние, разбира се, напълно подкрепяме правото на гражданите на мирни протести, независимо от това къде са те, и на свободно изразяване на възгледите им", добави говорителят.

Политическите разногласия в Грузия трябва да бъдат разрешени в рамките на политическата система и по мирен начин, посочи Маккормак.

Правителството и опозицията не бива да предприемат стъпки с провокативен за другата страна характер, които може да доведат до насилие, подчерта той.

ЕС призова към сдържаност всички спорещи страни в Грузия.

"Призоваваме всички замесени страни да проявят максимална сдържаност. Надяваме се, че ситуацията ще може да се реши при пълно спазване на демократичните принципи и основните свободи", заяви говорителката на Европейската комисия за външните отношения Кристиане Хохман.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана изрази загриженост от последните събития в страната. Той заяви, че ще изпрати в Тбилиси специалния си пратеник за Южен Кавказ Петер Семнеби.

Франция призова грузинците да съхранят демократичния процес.

"Единствено грузинските политически сили могат да намерят изход от сегашното напрежение. Насърчаваме ги да започнат диалог, за да се съхрани започналия в тази страна демократичен процес", се казва в изявление на френското външно министерство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 37 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали