0

И зложенията и панаирите умират. Поне в досегашния си вид. Все по-малко посетители ги посещават, все повече компании решават да пропуснат участие.

Същевременно те еволюират от място за демонстрация на иновациите в място, където се определя посоката на развитие на даден бранш. IFA в Берлин също следва тази тенденция и се промени. На експото производителите демонстрираха бъдещето на телевизията (която умира), на домашното видео (и то умира), както и на мобилните комуникации (също заплашени от сигурна смърт). Добрата новина е, че зараждащата се следваща техногенерация е повече от вълнуваща и пращяща от желание за живот.

Телевизията

Основният акцент на IFA по традиция пада върху телевизията. IFA е съкращение от Internationale FunkAusstellung (Международно изложение за радио и телевизия). Традицията на берлинския форум е близо стогодишна, като някога всичко се е въртяло около малкия екран.

Както стана вече ясно, телевизията ще умре и краят й е неминуем. Причините за това са демографски и социални. Съв­ременните тийнейджъри играят на компютъра или прекарват часовете си в интернет и все по-малко гледат сериали, филми или MTV.

Същевременно прогнозите на световните демографски анализи показват, че населението на развитите държави прогресивно застарява. В този смисъл телевизията ще умре, но по всяка вероятност най-рано след 20-30 години.
Телевизионен сигнал се предава по кабел, сателит, наземни трансмитери и мрежи на мобилните оператори.

Различни устройства, включително и мобилни телефони, започват да излъчват тв сигнал и да предлагат възможност да погледате въпреки всичко досадилата ви програма. Акцентът на почти всички големи компании обаче е поставен върху LCD телевизорите с висока резолюция.

Примамката за покупка през 2006 и 2007 г. ще бъде HDTV - High Definition Television. В случая говорим за цифрова телевизия, чийто сигнал е с по-висока резолюция.

Компаниите масово демонстрираха модели с т.нар. full HD поддръжка. Тези дисплеи поддържат резолюция от 1920х1080 точки. Освен това диагоналът на LCD телевизорите определено клони към размери над 100 см (42 инча скоро ще е стандартът, наследил популярните в момента 32 или 36 инча) с тенденция за допълнителен растеж.

HD програмите все още са малко и са предимно от сферата на платените канали. До година-две и това ще се промени, но засега покупката на HD телевизор се изплаща, ако решите да гледате записаното с новата ви HD видеокамера или ако сте един от първите клиенти на някоя от двете враждуващи фракции за наследството на лежащия на смъртно легло DVD формат.

Видеото

Отсега е ясно, че наследникът на съвременното видео ще предлага възможност за съхранение на изображение с висока резолюция, възможност за запис на данни върху дискове с капацитет между 25 и 50 гигабайта и опция за потенциална хардуерна защита срещу нелицензирано копиране на диска с актуалния холивудски блок­бъстър.

Сблъсъкът между форматите Blu-Ray и HD-DVD, двете конкуриращи се технологии за ерата след DVD, все още търси своя победител, като засега поне изглежда, че Blu-Ray има по-добрите шансове да се наложи.

Един от козовете на Blu-Ray се нарича PlayStation 3 - игралната конзолата от следващо поколение на Sony, която ще се появи през ноември. В допълнение производители като Samsung и Philips показаха записващи устройства за дома, които ще се появят в продажби на западноевропейския пазар точно за коледния шопинг с цени между 1500 и 2000 евро.

Philips демонстрираха и РС записвачка с Blu-Ray поддръжка, чиято цена за момента е около 800 евро. Производителят категорично отказа да коментира официално дали новото устройство ще може да прави копия бит по бит на Blu-Ray дисковете (и по този начин да се избегне софтуерната защита на Холивуд). Неофициално думите на представителите на компанията бяха: "Това е РС архитектура, има различни софтуери и различни възможности - преценете сами."

Телефоните

LG и Samsung демонстрираха на щандовете си напълно работещи мобилни апарати, които предаваха в реално време телевизионна програма.

Корейските компании представиха устройства, които функционират и с двата конкуриращи се стандарта за мобилна телевизия - DVB-H (подкрепян от Nokia и мобилните оператори Vodafone и T-Mobile) и DMB-T (подкрепян от разпространителите на наземен или сателитен радио- и телевизионен сигнал и Samsung).

Пазарният спор и тук ще бъде разрешен от стратегията, която ще се приложи за покритие на територии и разнообразие от програми. Засега двата стандарта продължават борбата, като на този етап DVB-H е предимно обявен в плановете на различните телекоми за 2007 г., докато DMB-T беше официално стартиран в Германия със световното първенство от компанията Debitel.

На цена 5 евро месечно за телевизионната програма всичко изглежда приятно. Към тях добавете още разходите за апарат (минимум 100 евро и едногодишен договор), както и разходите за трансфер на данни.

Телефонните разговори във вида, познат от XX век, също умират безвъзвратно. Затова и различни производители представиха различни свои концепции за бъдещето на VoIP говоренето (пренасяне на глас чрез интернет протокол). То еднозначно ще наследи фиксираната телефония, като въпросът е просто колко скоро.

За да може и баба ви да вдига слушалката и да казва "ало" през по-изгодна тарифа, Philips прегърнаха идеята на китайските компании от 2004 г. и представиха различни телефони, приличащи на обикновени слушалки, но с USB изход и създадени за разговори чрез софтуера Skype.

Skype телефоните на Philips са много красиви и удобни. Китайските струват три пъти по-малко.

Бъдещето

Kaкво може да се каже за бъдещето? То е повече от вълнуващо. LG демонстрираха своята концепция за триизмерни LCD дисплеи. Когато застанете пред тях, виждате картината в дълбочина. Технологията още е млада и всичко се размазва, ако се приближите по-близо от пет метра до дисплея.

Philips демонстрираха своята концепция Entertaible - привидно обикновена маса, в която обаче е вграден чувствителен на допир течнокристален екран. В масата има още и персонален компютър, като върху вградения екран може да се играят дори класически настолни игри. Засега това е само прототип, който ще бъде тестван през следващите месеци - най-вече в казина и публични институции в различни западноевропейски градове.

Когато достигне серийно производство, вероятно обичайното неделно кафе вкъщи също ще придобие нов смисъл.

Съвсем нов смисъл придава и роботът на Toshiba Apri. Той е от поколението на домашните помощници, разбира няколко езика и може да управлява различни процеси - например да проверява вместо вас дали имате поща в мейла ви. Комуникацията с РС-то е безжична, а интелектът на Apri - леко апатичен.

Въпреки това той е симпатичен - както и всички тези технологии, които днес може да ви се виждат леко далечни, но утре ще са съвсем достъпни.

Цена

800 евро е ориентировъчната цена, на която ще започнат да се предлагат записващите устройства, използващи технологията Blu-Ray.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 10 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 15 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"