1

М акар че раждането на осемзнаци в медицинския център "Кайзер Перманенте" в Белфлауер бе посрещнато с овации в страната и по целия свят, остават много въпроси, на които лекарите трябва да дадат отговор.

Първият и най-логичният от тях е защо гинеколозите не са направили необходимото, за да предотвратят подобна рискова бременност.

"Шансовете родените в понеделник осем близнаци да са заченати по естествен начин са почти нищожни", коментира Майкъл Тъкър, клиничен ембриолог от Атланта и един от водещите експерти в областта на репродуктивната медицина. Според него ако в тази сензация има лекарска намеса, имаме работа с недобросъвестна медицинска терапия.

Родителите на осемте деца все още са анонимни, а говорител на болницата Кайзер заяви, че не е упълномощен да дава информация как са били заченати близнаците.

Лекарите съобщиха във вторник, че шестте момчета и двете момичета, родени с цезарово сечение се чувстват много добре. Състоянието им е стабилно, а двете, които трябваше да получат медицинска помощ заради проблеми с дишането, вече са добре и се хранят нормално, обясни д-р Мандир Гупта, неонатолог в клиниката.

Въпреки оптимистичните информации обаче, медицинската практика сочи, че раждането на три и повече деца крие много

рискове и опасности както за майката, така и за бебетата

Преждевременно родените имат проблеми с дишането, съществуват рискове за развитието на мозъка, които могат да доведат до трайни увреждания. Най-лошото е, че те остават латентни и се проявяват едва на много по-късен етап от развитието.

Американското общество за репродуктивна медицина и Американският колеж на акушерите и гинеколозите коментираха, че лекарите би трябвало да положат всички усилия, за да не допуснат развитие на подобна множествена бременност с над три зародиша.

В това отношение няма никакви предписания, лекарите действат според обстановката, казва д-р Гийта Свами, доцент по акушерство и гинекология в университета "Дюк".

Според нея бебетата най-вероятно се заченати чрез инвитро, като при този метод яйцеклетките и сперматозоидите се комбинират в лабораторни условия и след това най-добре развилите се зародиши се трансферират в майката.

Този сценарий обаче също е малко вероятен, защото съществуват стриктни правила, които задължават лекарите да ограничат броя на трансферираните зародиши. Като резултат от това много

рядко има раждане на повече от три инвитро близнаци

По-всяка вероятност в конкретния случай става дума за медикаментозно лечение на майката по т.нар. процедура на контролирана хиперстимулация на яйчниците. То се използва най-вече при жени, които нямат овулация, за да се стимулират яйчниците им да произвежда яйцеклетки. Когато това се получи, пациентът обикновено получава изкуствена инсеминация.

Може да се използва лекарството Clomiphene, което се пие през устата и се използва за стимулиране отделянето на една или две яйцеклетки. Много по-силно действат инжекции, които могат да предизвикат развитието на 8-10 узрели яйцеклетки, обяснява д-р Давид Диас, директор на Центъра за репродуктивна медицина в Ориндж Каунти.

Това е най-вероятният начин, по който могат да се развият толкова много зародиши, убеден е той.

Някои пациенти с репродуктивни проблеми са по-склонни да приемат хиперстимулация на яйчниците вместо инвитро, тъй като лечението е по-евтино - между 2000-3000 вместо 10 000 долара.

Медицинският център "Кайзер Перманенте" не поема никакви разходи по лечението на стерилитета на пациентите си. Стимулацията на яйчниците е по-трудно поддаващ се на контрол метод от инвитро, тъй като лекарят не може да избере колко зародиша да върне в матката.

Но дори това да е така, лекарите през цялото време асистират лечението на стерилитета, смята д-р Диас. След като тестовете покажат колко яйцеклетки са били стимулирани, специалистите могат да пукнат някои от фоликулите, за да намалят броя на освободените яйцеклетки.

Ако пациентите решат да продължат с лечението, на по-късен етап някои от ембрионите могат да бъдат абортирани, при условие че е налице опасна множествена бременност.

Лекарите препоръчват да се оставят максимум до три зародиша

защото когато са повече, се увеличават рисковете за майката и бебетата - може би дори не толкова от физическа, колкото от финансова гледна точка.

Когато близнаците са повече от три, почти винаги раждането е преждевременно - преди 30-ата седмица на бременността. Осемзнаците са се родили осем седмици преди термина на майката.

Преди да роди тя е носела тежест от 11 кг, но сега й предстои още по-голям биологичен риск - кърменето. За да може да ги кърми, жената ще се нуждае от 6000 калории дневно, което е равно на изяждането на 82 кренвирша. Толкова калории изразходва един алпинист, който качва Еверест.

Освен това самото кърмене се оказва истинско мъчение. Според практиката кърменето на едно дете трае около 45 минути - за толкова то си запълва стомахчето. В това време се включва и толкова важното уригване.

Простата сметка: две гърди с по едно дете прави четири бебета за 90 минути. За осем бебета - три часа. Но тъй като децата се хранят през три часа, това ще рече, че майката трябва само да кърми. Ами нейните нужди - храна,тоалет, сън?.. Тя ще трябва да прекара в кърмене поне следващите шест месеца от живота си!

Новородените са изправени пред висок риск от респираторни проблеми, инфекции, увреждане на органи - особено на мозъка и стомаха. Освен това преждевременно родените деца са в рисковата група на високата детска смъртност през първия месец на живота си.

Не на последно място идват финансовите проблеми

Според акушерките децата ще се нуждаят от 56 памперса на ден. При цена от 20 цента това прави солидна сума - и то само за памперси. А какво остава за облекло, играчки, занимални, училище...

По официални данни на американското правителство средно родителите харчат за отглеждане на едно дете 269 520 долара - от раждането до навършване на 17 години. Това означава, че майката на осемте близначета трябва да има за тази цел 2,1 млн. до 2026 г. (без отчитане на инфлацията).

Осемте бебета, които все още нямат имена и са обозначени с първите осем букви от азбуката, най-вероятно ще останат в болницата поне два месеца. Майката ще може да напусне след една седмица.

Първите пет близнаци са дошли на бял свят през март 1967 г. в Мексико сити. Но всичките починали през следващите 14 часа. В САЩ единствен случай на пет близнаци е регистриран в Хюстън през 1998 г. Те се родили три месеца преждевременно, като най-малкото бебе починало една седмица след раждането.

Останалите навършиха десет години през декември. Техните родители Нкем Чукву и Айки Луис казват, че са изключително щастливи и са готови да дават всичките си пари за отглеждането им.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 30 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 36 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер