0
Пд ди 25 години на 24 януари 1984 година първият Macintosh компютър излиза на пазара. Сега е познат като Mac.

Преди 25 години на 24 януари 1984 година първият Macintosh компютър излиза на пазара. Сега е познат като Mac. Името е дадено от Джеф Раскин, който иска да именова продукта на любимия си сорт ябълки McIntosh, но е малко променено заради запазени права.

Първият Mac е с 128kB RAM и с 8 MHz Motorola 68000 микропроцесор, 9 инчов чернобял CRT екран и с 3.5-инчово флопи.

Ето кратка хронология на това което се случи през последните 25 години:

1978

Стив Джобс има намерение Apple да разработи следващо поколение компютър.

1979

Джеф Раскин, директор на публикации и ревюта на нови продукти в Apple, започва изследователски проект за нов нискобюджетен компютър – наречен проект Macintosh. Раскин напуска Apple през 1982 г.

Стив Джобс и служители на Apple посещават Xerox PARC, където им са показани няколко технологии от следващо поколение. Измежду тях е и Xerox Alto, персонален компютър с графичен потребителски интерфейс, мишка и обектно-ориентирана програмна система.

1980

Apple Lisa

Apple Lisa (Снимка: Mschlindwein, GNU FDL 1.2 лиценз)

Apple Lisa спецификациите излизат. Възможностите на машината са подобни на тези видени в PARC.

1981

IBM PC е представен. Apple "приветства" IBM с добре дошли на пазара на персонални компютри.

1983

Apple Lisa е представен за $9,995; цената спада до $6,995 в края на годината. Подразделенията на Apple за Lisa и Mac са сляти. В средата на декември 1983 г., Apple пуска прочутата си реклама 1984.Рекламата е пусната на 15 декември в малка ТВ станция наречена KMVT в Айдахо и излъчването е струвало $10. Целта е била да се класира за годишните награди за реклама. След това е показана още веднъж на 22 януари 1984 по време на Super Bowl.

1984

original Macintosh 128k

Оригиналният Macintosh 128k (снимка: Marco Mioli, All About Apple, GNU FDL 1.2 лиценз)

Появява се Mac за $2,495. Apple Lisa 2 е само $3,495. Пусната е Test drive програма – потребителите могат да си вземат вкъщи за 24 часа един Mac за да го пробват. Въпреки че е уникална програмата се проваля, защото твърде малко Mac-ове са налични в началото, а и много от тях не са върнати в добро състояние в магазините.

1985

Стив Джобс напуска Apple след проблеми със CEO-то Джон Скулей. Стив Джобс основава NeXT Inc. Lisa е спряна от производство, като някои от моделите са модифицирани и се продават като Mac XL.

Microsoft лицензира някои от Mac технологиите за да разработи Office за Mac. По-късно през годината редмъндската компания пуска Windows 1.01.

1987

Mac II

Mac II (снимка: Alexander Schaelss, GNU FDL 1.2 лиценз)

Apple пуска Mac II, първата машина, която не използва дизайна всичко в едно, и поддържа цветни дисплей. Apple пуска и Mac SE с класическата визия. Двете машини са първите включващи разширителни слотове в Mac света. Mac потребителите достигат 1 милион.

1988

Windows 2.03 се появява. Apple съди Microsoft за сходство между Windows и Mac OS. Microsoft защитниците цитират лицензионното споразумение от 1985 и делото се проточва, като Microsoft продължава да разработва Windows.

1989

Xerox завежда дело срещу Apple относно елементи от потребителския интерфейс на Mac и Lisa видяни в PARC. Делото е прекратено година по-късно.

Останалите модели на Lisa са заровени в Логан, Юта.

Macintosh Portable

Macintosh Portable (снимка: Fred Condo)

Macintosh Portable се появява. Тежи близо 7.3 кг и не отговаря много на името да е портативен и не се продава добре.

1991

Macintosh PowerBook 100

PowerBook 100 (снимка: Danamania, GNU FDL 1.2 лиценз)

Взели си поука от Mac Portable, Apple представят PowerBook 100, първият истински Mac ноутбук.

1992

PowerBook Duo линията от субноутбуци се появява заедно с докинг станции Duo Dock docking, които съдържат доста портове спестени в Duo с цел да станат по-малки и по-леки.

1992

Apple и Novell, стартират общ проект под името Star Trek. Целта е операционната система Mac OS да работи на Intel хардуер. Проектът е спрян на следващата година.

1993

Power Mac 6100

Power Mac 6100 (снимка: Sebastian Wenzler, GNU FDL 1.2 лиценз)

Apple започва продажбата на първите Power Macintosh модели. С тях започва преминаването от процесорите Motorola 680x0 към новите PowerPC процесори.

1994

Quadra 610 - първият "DOS-съвместим" Mac се появява. Машината съдържа втора дънна платка и компоненти за да е съвместима с DOS и ранните версии на Windows. Apple обявява планове да лицензира Mac OS за избрани Mac clone производители. Компанията си запазва правото да контролира хардуерния дизайн. Copland е кодовото име на опита на Apple за следващо поколение операционна система, която ще замени Mac OS. Като част от Mac OS System 7.5, Apple включва Mac Easy Open и PC Exchange, инструменти за отваряне на дискети и файлове с PC използващи DOS и Windows.

1995

Power Computing предлагат първите клонинги на Mac: Power, PowerWave и PowerCurve моделите.

1996

PowerBook 1400 е първият Mac ноутбук с вътрешно оптично устройство. Apple замразяват разработката на Copland и започват да търсят компании с операционни системи в разработка за да ги купят. Be Inc., създадена от Жан -Луис Гашо, бивш служител на Apple, притежава BeOS операционната система, която изглежда че е най-подходящата, но в крайна сметка преговорите се провалят.

1997

Twentieth Anniversary Mac

Mac за 20 годишният юбилей (снимка: Marco Mioli, All About Apple, GNU FDL 1.2 лиценз)

Power Mac G3 моделите са първите базирани PowerPC G3 процесора. За 20 годишнината Apple пускат специален модел. Машината е от типа всичко в едно и е първата използваща LCD екран за настолни Mac. След провала с Be, Apple купува NeXT за да използва нейната OpenStep ОС, която става и основата на Mac OS X. Сделката връща Стив Джобс в Apple, като съветник. Rhapsody, е кодовото име на първата операционна система изградена на NeXT OpenStep.

1998

first iMac

Първият iMac (снмимка: Masashige Motoe, cc-by-sa 2.0 лиценз)

iMac се появява и става крайъгълен камък в продуктите на Apple. Това е първият Mac компютър предлагащ USB портове, и първият в който липсват SCSI и собственият сериен порт на Apple.

1999


iBook clamshell design

Първият iBook (снимка: Carlos Vidal, cc-by-sa 2.0 лиценз)

Power Mac G3 Blue & White е с mini-tower дизайн, лесно се отваря и се прави лесно ъпгрейд. Този дизайн ще се види и в бъдещите Mac mini-tower компютри. Представен е първият iBook с цветен дизайн и с корпус с неправилни форми. Предназначен е за ученици и студенти. Първата версия на Mac OS X Server се появява.

2000

Кубът Power Mac G4 Cube се появява. При него липсват разширителни опции, скъп е и в крайна сметка не се продава добре. Apple представя публичната бета на Mac OS X. За първи път Apple пуска софтуер по този начин.

2001

iMac desk lamp

"Настолната лампа" iMac (Снимка: Gerhard Piezinger, GNU FDL 1.2 лиценз)

PowerBook G4 въвежда металният корпус, който се използва във върховите модели на компанията. Второ поколение iBook с пластмасов корпус се появяват. Mac OS X излиза и е последвана от Mac OS X 10.1. Windows XP се поява същата година. Първият Mac медия плейър е представен - iPod. Първият flat-panel iMac се появява, дизайна му силно напомня на настолна лампа.

2002

Mac OS X 10.2 е пусната и става най-използваната версия на Mac OS X.

2003

Apple представя първият rack сървър – Xserve. Mac OS X 10.3 Panther излиза и предлага вграден достъп до споделени файлове и принтери от Windows. eMac се появява, като е предназначен за образованието, но след това се продава свободно. Това е последният Mac с CRT екран. 17 инчовият PowerBook G4 е първият в света ноутбук с такъв размер и се появява същата година.

2005

Mac Mini

Mac Mini (снимка: Romantiker, GNU FDL 1.2 лиценз)

Компактната машина от нисък клас Mac Mini се появява. Тя следва концепцията на G4 Cube, но е доста по-малка и става и по-популярна.

2006

На Macworld Expo се появяват първите Mac-ове с Inel процесори. Също се появява и Boot Camp beta и виртулизационни инструменти позволяващи пускането на Windows на Mac хардуер.

2007


iPhone

iPhone (Снимка: copyright © Apple Inc.)

iPhone и AppleTV излизат на бял свят. И двете устройства използват версия на OS X. iPhone става веднага хитов продукт, а AppleTV остава незабелязан.

Mac OS X 10.5 Leopard се появява и първият уикенд се продават над 2 милиона копия.

2008

MacBook Air става най-лекия и тънък Mac ноутбук. Apple пуска и нова линия от MacBook модели с алуминиев корпус и тъчпадове без бутони.



Хронологията не претендира да е напълно изчерпателна. Факт е че доста от продуктите на Apple са положили основите на доста технологии. Някои от продуктите обаче си изпреварват времето и не са станали толкова популярни. Какво ще става за в бъдеще, времето ще покаже. Дали ще се отрази липсата на Стив Джобс? Apple ще продължат ли да пускат хитови продукти?...

Дано поне българските представители на Apple, осъзнаят че цените им не са от най-народнитеи крайно време е да направят нещо по въпроса за официалната поява на iPhone в България.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 25 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 30 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха