0

Е врокомисията затегна примката за "Натура", обявява "Дневник". До края на юли или в краен случай през септември Европейската комисия (ЕК) трябва да получи пълния списък на зоните в българската част от екомрежата "Натура 2000".

Това обяви в петък Ладислав Мико, ръководител на дирекция "Опазване на околната среда" в ЕК. Ако се окаже, че забавянето продължава без обективни причини, ще започнем наказателна процедура", предупреди той.

Коментарът на Мико последва изпратеното от Брюксел критично писмо за "Натура" до екоминистъра Джевдет Чакъров.

"Писмото ни до министъра не поставя краен срок за отговор - просто крайният срок отдавна мина. България вече е прекалено закъсняла и затова министерството трябва да ни изпрати краен списък възможно най-скоро", каза ръководителят на дирекция "Околна среда", който участва пряко в преговорите за "Натура 2000".

Фирмите с двойник няма да се преименуват, съобщава още "Дневник". Фирмите да нямат уникално име за България и след като от 1 юли заработи новият търговски регистър, предлагат депутатите от НДСВ Камелия Касабова и Милен Велчев.

Те са внесли в парламента поправки в Закона за търговския регистър. Съобразихме броя на търговците - 1,4 млн., и големия дял на повтарящите се наименования и считаме че преименуването ще доведе до значителни затруднения както за Агенцията по вписванията, така и за бизнеса, обясняват вносителите.

Според тях разумът изисква преминаването на вписването на фирмите от съда в агенцията да стане без сътресения и като се избягват масовите спорове между търговците заради еднакви имена.

Затова депутатите предлагат при задължителната пререгистрация на фирмите, която трябва да стане до 1 юли 2010 г., всички да запазят имената си.

Търговците с еднакви ще се различават по седалището на фирмата, както и по идивидуалния си идентификационен код. Уникално име за страната ще имат само фирмите, които ще се регистрират след 1 юли.

Преди дни за тази промяна в закона настояха от Агенцията по вписванията. Ведомството представи новата изцяло електронна система за регистрация на фирмите.

"Кремиковци" и "Златни пясъци" начело в черния списък на АСК, информира "Сега". Купувачите на "Кремиковци", "Златни пясъци", "Свилоза" и "Вини"- Сливен са сред най-некоректните "клиенти" на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК).

Това показва отчетът й за 2006 г., внесен за разглеждане в Народното събрание. През миналата година агенцията контрольор е начислила неустойки за неизпълнение на инвестиционни задължения за общо 51,6 млн. долара и 5,34 млн. лева.

Само санкцията за собственика на металургичния комбинат "Кремиковци" за обещани, но ненаправени вложения е за над 49 млн. долара, а купувачът на "Златни пясъци" е наказан с 1,14 млн. долара.

За неизпълнение на обещанията за работни места пък АСК е начислила общо 12,47 млн. лева неустойки.

По този критерий начело в черния списък е купувачът на завода за ветеринарни препарати "Ветпром" в Радомир - с 2 572 398 лв. неустойки.

На предни места по неспазване на ангажиментите за трудова заетост са още "Картал" Габрово, "Погледец", с. Борино, "Орловец", Враца, "Мина Лев", с. Кръстец, "Зърнени храни", Любимец.

България бави работата по Бургас- Александруполис, предупреждава още "Сега". Президентът на руската компания "Транснефт" Семьон Вайншток призова България да ускори работата по проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис.

Това той направи по време на 11-ия икономически форум в Санкт Петербург. "Транснефт" е една от трите руски фирми наред с "Роснефт" и "Газпромнефт", които съставляват 51-процентния руски дял в проекта.

Според Вайншток преди дни той изпратил писмо до българския премиер с молба да се активизират действията на българската страна по проекта.

Преди три-четири дни се срещнахме с гръцки и български представители. И ако от гръцка страна има определена позиция за това кой да бъде избран за участие, от българска страна такава все още няма, подчерта Вайншток.

Токът скача с 5% от 1 юли, обявява и "Сега". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна да разреши средно увеличение на цената на тока от 1 юли тази година с около 5%.

Това става ясно от доклад на експертите на комисията, който ще се обсъжда публично във вторник. Документът отразява сметките на комисията по предложенията на CEZ, EVN и Е.ON, които поискаха преди време разрешение да увеличат цената на тока с 6-8%.

Сметките на комисията показват, че цената на дневния ток в Северозападна и Южна България трябва да се вдигне с 5,2% и от 14,6 ст. трябва да стане 15,36 ст. за киловатчас.

В Североизточна България, която се обслужва от E.ON, увеличението е 4,4% и цената на дневния ток става с десети от стотинката по-ниска - 15,24 ст. Нощният ток за териториите, които се обслужват от CEZ и EVN, поскъпва с 5,8% и от 9,3 ст. става 9,84 ст. за киловатчас.

За E.ON процентът е 3,2% и новата нощна тарифа е 9,6 ст. Комисията е отрязала и мераците на НЕК за поскъпване - от исканите 24,5% токът, който компанията продава на ЕРП-тата, се вдига само със 7%. От доклада излиза, че по-малки от исканите увеличения на тарифите са дадени и на централите.

Пазарът започна да навлиза в логична корекция, констатира още "Сега". Капиталовият пазар започна да консолидира своя растеж, след като и индекси, и компании навлязоха в логична корекция към края на миналата седмица.

Повечето от инвеститорите решиха да приберат част от своите печалби през последните две борсови сесии, след като до средата на седмицата индексите продължиха да чупят нови рекорди.

С особен интерес се търгуваха акциите на производителя на акумулатори "Монбат", които скочиха с близо 4% до нивото от 12,09 лв. за бр. Причина за позитивния развой на книжата на публичната компания оказа решението на дружеството да кредитира своята дъщерна компания в Румъния, която ще започне там изграждане на завод за рециклиране на стари акумулатори.

Зелена светлина за БТК, анонсира "Стандарт". От днес телекомът може да се продава свободно.

На 11 юни изтича 3-годишният срок, определен в договора за приватизация, в който акциите на компанията не можеха да се прехвърлят без разрешението на държавата.

От фонда на исландския милиардер Тор Бьорголфсон "Новатор" обявиха по-рано, че е договорено прехвърлянето на 65% от БТК на инвестиционен фонд на американския застрахователен гигант AIG.

Цената за придобиването на една акция е 11,25 лв. (5,75 евро). Равностойността е от 2,112 млрд. лв. (1,080 млрд. евро) за 65% от акциите и включва и наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция.

С това общата стойност на БТК възлиза на 3,25 млрд. лева (1,661 млрд. евро). Допълнително се очаква скоро AIG да придобие още 25% от акциите на БТК като част от сделката. На 19 юни предстои общо събрание на акционерите на БТК, където се очаква разпределянето на дивидента. /пълният текст/

Работим за ?1,8 на час, обобщава още "Стандарт"

Никъде в Евросъюза за час работа не се плаща толкова малко, колкото в България. Това пише германският "Ди велт", цитиран от сайта Money.bg.

В Румъния заплащането е 2,90 евро за час, а българските работници трябва да се задоволяват с 1,80 евро, сочат данни на Евростат. Това прави средно по около 600 лв. на месец. А в малките градчета реалните заплати са доста по-ниски.

Германия е на шеста позиция в Европа по заплащане на труда, сочат данни на Евростат. Час труд в Германия струва средно 28,70 евро. Датчаните взимат 33,80 евро за работен час, шведите 32,30 евро.

Люксембург са №3 с 31,50 евро, следвани от Белгия и Франция (31,20 и 30,70 евро). Това прави над 60 лева за час труд. За три часа работа в Белгия или Франция се изкарва една минимална българска заплата.

Датчанинът взима за час близо двадесет пъти повече от българина. Румъния е много по-напред от нас и по ръст на възнагражденията.

В северната ни съседка почасовото заплащане е нараснало с 24% през 2006 г. Въпреки че в България почасовата надница е най-ниска, ръстът й е едва 6,5%.

Другите източноевропейски страни се радват на по-съществен ръст на заплатите, макар че трудът им остава по-евтин от труда на западняците. В Чехия заплащането се качва с 11,7%, в Словакия с 12,1%, в Естония и Латвия с близо 20%.

Чакат три пъти по-малко зърно, пише още "Стандарт". Добивите от пшеница, овес и ечемик ще паднат под 100 кг от декар, прогнозира шефът на Българската земеделска камара Пламен Младенов.

Това е около три пъти по-малко от реколтата през миналата година. Заради сушата и последвалите порои фермери прогнозират, че ще получат едва около 30% от планираните приходи.

Някои дори няма да могат да покрият направените разходи. Компенсациите от 45 лв. на декар, които предлага правителството, няма да са достатъчни, а и условията за получаването им са прекалено много.

Дори и да бъдат дадени средства, зърнопроизводителите ще ги получат чак през ноември. Тогава ще е късно за есенна сеитба, а това ще означава, че реколтата за следващата година също ще е слаба, коментира Младенов.

3000 лева глоба за забавена рекламация, предупреждава още "Стандарт". Между 1000 и 3000 лв. глоба може да отнесе търговец, който се забави или откаже да изпълни задълженията си към клиент при рекламация за закупена некачествена стока.

Това предвиждат промените в Закона за защита на потребителите, които са внесени от Министерския съвет в парламента. До 10 хил. лв. глоба пък ще се налагат на нахални дистрибутори, ако те откажат да напуснат дом или офис въпреки изричното настояване на хората в него.

Забрана на търговията с лекарства и лекарствени продукти по интернет или по телефона предвиждат още промените в закона.

Нова пенсионна система заработва у нас догодина, информира "Монитор". Мултифондовата система, при която осигурените лица сами избират рисковия профил на пенсионното дружеството, което управлява парите им, ще бъде въведена у нас през 2008 г.

От пенсионно осигурителните дружества се надяват  да подготвят и внесат за разглеждане в НС законопроекта до края на тази година. Тази промяна е наложителна, дори вече закъсняла, коментира Милен Марков от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

При мултифондовата система осигурените лица  могат да избират дали парите има да са от сигурни инвестиции с по-ниска доходност  или по-рискови инвестиции с по-големи печалби.

"Хотелиери: Повече реклама на спа туризма ни" е друго от заглавията в "Монитор". За развитието на спа-туризма и балнеологията в България са необходими много повече реклама в чужбина и подобряване на инфраструктурата в страната.

Това каза Цвети Миланова, председател на новосформирания Български съюз по балнеология и спа-туризъм. Тя посочи още, че към момента тези видове туризъм носят само 2-3% от приходите в бранша.

Затова целта е България да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, а не да е позната в чужбина само с летния и зимния си туризъм.

Миланова конкретизира, че в сектора на балнеологията и спа-туризма очакванията са да преобладават чуждестранните туристи от Русия и Скандинавските страни.

Енергетици от цял свят се събират във Варна, пише "Новинар". Правилата и начинът, по който ще стане отварянето на пазара на електричество в България, ще се обсъжда на най-голямия енергиен форум, който се открива на 13 май във Варна.

На него отново ще бъдат дискутирани новите цени на електроенергията и топлоенергията и влиянието им върху потребителите и върху икономиката на страната. Проблемите на енергетиката в региона и у нас ще обсъждат 80-90 енергетици от чужбина и 350 от страната.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. По време на форума ще обсъждат възможностите за финансиране на проекти по енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Това са вятърни, геотермални, слънчеви и водни източници в рамките на новата програма "Интелигентна енергия за Европа".

Фактурите на "Софийска вода" от днес ще имат баркод, обяснява още "Новинар", като се позовава на съобщение от дружеството. Целта е чрез него да се гарантира по-добър контрол върху разпространението на месечните сметки за вода и проследяването им до пощенската кутия на клиентите, обясниха от ВиК оператора.

Около 0,5 млн. фактури изпраща дружеството всеки месец, като клиентите могат да платят сметките си в 30-дневен срок след получаването им.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 21 минути

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 40 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 46 минути

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 2 часа

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Шофьор за малко не помете пешеходци в София, заби колата си в стълб

Шофьор за малко не помете пешеходци в София, заби колата си в стълб

България Преди 2 часа

Последвал опит за граждански арест, след като мъжът и спътницата му в автомобила побягнали

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая