1

Рациански съюз, Изследователски флот, Централно поделение за Млечния път, Изследователски кораб с капацитет за самоотбрана № ...

Мисия № ...

Категории на достъп: Публичен, Неограничен

Кратка обосновка за приписване на категории достъп: Съдържа информация с огромна педагогическа стойност. Препоръчваме да се включи в Задължителния корпус за всички образователни нива по направления „Опазване на средата и устойчиво развитие", „Развиващи се цивилизации", „Изчезнали цивилизации". (Подписи и оторизационни кодове: Капитан на кораба, Помощници, Членове на екипажа...)

Начало на мисията: ...-ти планови период, число по Системата за координирано съюзно времеотчитане ..., еквивалентно приблизително време по календар на третираните цивилизации: 2100-на година на планета Земя/цивилизация Човечество.

...

По време на рутинно пасивно сканиране на дълбоката периферия на галактиката, уловихме необичайно силен сигнал, с приблизително едно и също съдържание, на няколко радио- и оптични честоти. Изглежда не е криптиран, но трябва да се консултираме с централата за дешифриране на езика.

...

С помощта на десет други комуникационни станции и кораби, триангулирахме точно източника. Оттук нататък, той ще остане в базата данни на Съюза под името, дадено му от аборигенното население, наричащи се Хора/Човеци : Земя.

...

Съобщението може да се счита за сигнал за бедствие. Преди около 50 местни години на планетата Земя природните условия са се влошили рязко; обитаващата раса, още в доста ранен етап на развитие, не е съумявала да се справи. Голямата част от получените данни обаче са повредени, вероятно поради примитивните им предаватели. Различихме множество видеоблокове с почти еднакво съдържание, които изобразяват някакви масови събирания, но какъв е смисълът им, все още можем само да спекулираме.

...

Централното поделение нареди проучвателна мисия, съгласно Конвенцията за проучване на Космоса и Конвенцията за отношения между разумните раси при бедствия от планетарен мащаб.

...

Подобренията по хипердвигателите дават резултати над очакваните. За 20 стандартни денонощни цикъла пристигнахме в периферията на слънчевата система на планетата. Оттук нататък ще процедираме много внимателно и ще стоим над орбиталната равнина на системата с постоянно включени отбранителни системи, защото последните анализи на приетото съобщение показват уклон на расата към ненужна агресия и честа употреба на оръжия, включително ядрени.

...

Никаква оръжейна активност. Навлизаме в областта на газовите гиганти. Около Земята засякохме хиляди сателити, повечето недвусмислено са космически отпадъци. Активните са с ниски енергийни нива, няма зареждане на лазери, термоядрените глави също видимо спят. Ще стоим тук, извън предполагаемия им обсег.

...

Сондите в околоземна орбита не засичат почти нищо. Няма следи от мащабна вулканична активност, повърхността на планетата не е закрита от пепел или пък корозивни газове като на непосредствено по-близката до звездата. Долавяме само слаби радиосигнали, с много еднотипни форми - сякаш долу няма никого, освен някакви прости автоматични машини. Фината спектрометрия също създава поводи за безпокойство. В някои региони от сушата радиоактивността е висока, често край кратерни структури с размерите на град, докато в други е почти чисто. Озоновият слой е тънък и неравномерен. Водната покривка, около 70% от планетната повърхност, съдържа не само повишена радиоактивност, но и крайно необичайни нива на какви ли не примеси - тежки метали, фосфати, нитрати, амоняк, въглеводороди... С малките телескопи на сондите се виждат значителни формации, носещи се из океаните - оказа се, не лед (такъв няма и край полюсите), а късове въглеводородни полимери. Из големите реки и езера е същото. Във вътрешните морета съдържанието на сол е десетина пъти по-високо от средното за планетата, а на кислорода -- много под нормите. Докладвахме до централата, с искане за изпращане на няколко спасително-евакуационни кораба и 2-3 крайцера, за всеки случай. Щом пристигнат, ще извършим първото кацане.

...

Първите непилотирани кацания протичат спокойно - като изключим риска от сблъсък с боклуците на средна и ниска орбита. Досега никой не е реагирал по абсолютно никакъв начин на това, че систематично ги отстрелваме. Което е доста плашещо - цивилизациите в толкова ранен стадий на развитие, които сме срещали досега, по правило са искрено привързани към немалкото си боклук, и ревностно го бранят. Не е на добро.

...

Химическите анализи на първите проби потвърждават, че водата в останалите непресъхнали сладководни басейни е негодна за пиене. Подпочвените води до 20 метра дълбочина са просмукани с разнообразни токсични примеси, а на места, покрай покритите с ръжда и варовик сондажи, са осолени поради прекомерно водочерпене. Сонарите не откриват никакви макроскопични форми на живот в океаните.

...

Открихме масивни промишлени конструкции за охлаждане чрез изпарение на вода, чието предназначение най-напред помислихме, предвид доста горещата атмосфера, е да охлаждат сградите в прилежащите на много от тях градове. Истинското им предназначение обаче е на компонент в примитивни, ултранеефективни инсталации за добив на енергия от фосилни въглеродни горива. Което подсказва откъде се е взел излишният въглероден двуокис, и как са пресъхнали някои по-малки реки.

...

След месец активни проучвания на терен, нещата започват да се изясняват. Открихме няколко големи обекта с идентична форма и съдържание - копия на сборния архив на загиналата човешка раса. Успяхме да разтълкуваме доста интересни записи, които, странно, говорят за далеч по-високо ниво на развитие и на научното мислене, и на техническите способности, и на методиките за планиране, отколкото демонстрира разрухата, която заварихме.

...

Вече знаем. Бедствията, цялото опустошение, не са настъпили изведнъж - и малцина всъщност са били изненадани. Съзнавали са какво става, а и защо. Но не са направили почти нищо - не, това е неточно казано - избрали са да не направят нищо съществено. Да се крият зад безполезни и пагубни емоции като завист и омраза към съседите; зад нови и нови механизми за оправдаване на неразумното потребление, облагодетелстването днес за сметка на страданията утре, и размиването на личната отговорност към крехката природна среда и подмяната ѝ с колективно бездействие. А са им оставали броени крачки до пробиви в нанотехнологиите, които биха им дали чисти производства, кристални водоеми, зелена планета, комфортни градове, стопански просперитет, бъдеще...

...

Днес, на втория месец след стъпването ни на Земята, окончателно разчетохме последната страница от дневника на пазач-библиотекаря на един от архивите - този сред най-северните острови на земния Атлантически океан. Там пише:

"... И така, Атлантида потъна заради недостиг на вода."

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 17 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората