0
Ал лизите сочат, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Литва са нараснали поне с 15% през изтеклата година. Авоарите на Литва от ПЧИ - натрупани през последното десетилетие на независимост - са достигнали около 4 млрд. щ.д. или около 1000 щ.д. на глава от населението. Темпото на ПЧИ се засили изключително много през последните четири години в много от второстепенните зони на инвестиции в Централна и Източна Европа, включително Словакия и разкъсваните от военни действия в миналото Македония и Армения. 2/3 от общо 600-те млн. долара, инвестирани в Армения през посткомунистическия период, са навлезли от 1999 г. насам.

Най-привлекателните държави за чуждестранни инвестиции (Чехия или Унгария например) все още привличат заинтересовани мениджъри по управление на капитали, многонационални компании и банкери от цял свят. С изненадваща смяна на ролите Русия се превърна в страна, чиито чуждестранни инвестиции, насочени навън, надвишават инвестициите в нея. Съгласно официалните данни (смята се, че те занижават наполовина действителните резултати) Русия инвестира в чужбина над 3 млрд. щ.д. ежегодно след 2000 г. Това е два пъти повече в сравнение с 1999 г. и годишно превишава с 300 до 500 млн. щ.д. нетните потоци от преки чуждестранни инвестиции.

Нещо повече, по-голямата част на инвестирания в чужбина руски капитал е насочен към богати, индустриализирани страни. Републиките от бившият Съветски съюз получават много малко от този капитал, макар делът на Русия в тези страни да нараства с 25% всяка година след разпадането на СССР през 1998 г. Например енергийните гиганти на Русия се конкурират със западните компании в добива на природни ресурси и петрол в Казахстан и Азърбайджан.

През периода 2000-2001 г. нивата на ПЧИ в световен мащаб са намалели с повече от 50% - до приблизително 730 млрд. щ.д. При все това, колкото и невероятно да звучи, големият спад в ПЧИ в развиващите се пазари досега е заобиколил в голяма степен Източна Европа. Нетните притоци на частен капитал (ПЧИ и портфейлните инвестиции) са скочили шест пъти от 1 млрд. щ.д. през 2000 г. до 6 млрд. щ.д. за следващата година. Тази вълна е обхванала най-вече Балканите и ОНД.

Според последния доклад за страните в преход на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) икономическите показатели на региона са нараснали с 4,3% през 2001 г. и с 3,3% през изминалата година. Това надхвърля многократно резултатите на повечето развити и развиващи се пазари. Осем страни от Централна и Източна Европа са покачили рейтинга си и само две (Молдова и Полша) са го понижили.

Но всичко това може да се промени. Световната рецесия вече се очертава като една от най-продължителните, остри и широкообхватни в историята. Влиянието й върху традиционните износни пазари на региона е гибелно.

Централна и Източна Европа бяха пощадени от първата фаза на финансовия мрак, който засегна най-вече сливанията, придобиванията и първоначалните регистрации на борсата. Но сега, когато многонационалните компании изоставят проекти, свиват разрастването си зад граница и зачеркват от плановете си дълго планирани инвестиции, страните в преход може да изпитат неблагоприятно влияние.

Според последния доклад на Виенския институт за икономически изследвания през през първата четвърт на миналата година притокът на ПЧИ към страните от Централна Европа е намалял наполовина, независимо от перспективите те да се присъединят към Европейския съюз през май 2004г. Износът често бива забавян, а приватизираните предприятия привличат слаб интерес.

Виенският Институт предрича особено нерадостна година за полската икономика и прогнозира, че чешката икономика ще се спаси само чрез продажба на държавен капитал в енергийния сектор. Статистиката, обаче, не включва реинвестираните печалби. Те възлизат на 1,5-2 млрд. щ.д. само в Унгария, което се равнява на средната стойност на годишни ПЧИ в тази страна.

Картината е противоречива. Прогнозите, изготвени през ноември 2002 г. от Конференцията за търговия и развитие на ООН, сочат чувствителни спадове в Молдова, Естония, Унгария, Полша, Словакия, Македония и Украйна. Притокът на ПЧИ ще се увеличи към Албания, България, Чехия, Латвия, Литва и Словения и ще остане на същото равнище в Босна и Херцеговина, Хърватско, Румъния и Русия, твърди Конференцията за търговия и развитие на ООН.

Някои страни постигат по-добри резултати. Миналият март Словакия продаде 49% от своята газопреносна компания за 2,7 млрд. щ.д. Словения ще отчете още една рекордна 2002 година поради дълго отлаганата приватизация на банковия си сектор и продажбата на чуждестранни инвеститори на авоари, първоначално приватизирани от свои хора, вътрешни лица и бивши комунистически ръководители. Словенският седмичник "Бизнес" прогнозира привлечените ресурси през миналата година да възлязат на 600 млрд. щ.д. - 50% повече в сравнение с 2001г.

В западната част на Балканите единствено Хърватско изпъква като привлекателна и модернизираща се страна. Югославия отново се събужда. Страната е приватизирала циментови компании и е рационализирала банковия си сектор с цел привличане на ПЧИ. През първото полугодие на 2002 г. е натрупала 100 милиона щ.д. от реализирани сделки и още 60 милиона щ.д. от поети ангажименти.

Румъния и България са от изоставащите, въпреки че колебливата приватизация и в двете страни се компенсира от евтината квалифицирана работна ръка в техните развиващи се и трудоемки икономики. Македония преразглежда (и евентуално ще отмени) поне 30 съмнителни приватизационни сделки. Това няма да я постави в добра светлина в очите на и без това подхождащите с неохота многонационални компании.

На глава от населението капиталите от ПЧИ са с най-висок ръст в Чехия (3000 щ.д.), Естония (2600 щ.д.) и Унгария (2400 щ.д.). Следват Словения (2000 щ.д.), Словакия (1800 щ.д.), Хърватско (1700 щ.д.) и Полша (1200 щ.д.). Всички тези страни, учудващо без Хърватско, са предложени за присъединяване към ЕС следващата година.

Общите реализирани ПЧИ през 2000-2002г. в Централна Европа възлизат на над 50 млрд. щ.д., като Полша и много по-малката от нея като географска площ Чехия са привлекли по-голямата част от тази сума (по 14 млрд. щ.д. всяка), следвани от Словакия (7 млрд. щ.д.) и Унгария (5 млрд. щ.д.). Капиталите от ПЧИ в региона възлизат на внушителната сума от 100 млрд. щ.д.

Югоизточна Европа (политически правилното име на Балканите), с изключение на Гърция и Турция, са привлекли доста по-малко средства - около 12 млрд. щ.д. от реализирани ПЧИ от 2000 г. насам. Първа в списъка е Хърватска с 3,8 млрд. щ.д., следвана от Румъния (3,3 млрд. щ.д.), България (2,3 млрд. щ.д.), Македония (1,1 млрд. щ.д.), Югославия (0,7 млрд. щ.д.) и Албания и Босна и Херцеговина (0,5 млрд. щ.д. за всяка).

И все пак Балканите, колкото и обеднели и пострадали от войните да са, са натрупали учудващите 22 млрд. щ.д. от ПЧИ. Според Инвеститорския справочник за Югоизточна Европа 2003, издаден от Българския индустриален форум, делът на ПЧИ в БВП е много по-висок на Балканите отколкото например в Русия. През 2001 г. съотношението е било 5% в България, 7,5% в Хърватска и около 12% в Македония.

Виж втората част на анализа от Сам Вакнин (UPI).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 20 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 30 минути

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 36 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 9 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 17 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова