2
Ро о сутринта в петък приключи драмата с авариралия в Мексиканския залив луксозен туристически лайнер "Карнавал Триумф". Огромният круизен кораб беше довлечен в пристанището Мобайл в американския щат Алабама.

Корабът с 4229 души на борда аварира в неделя. Пожар в машинното отделение изключи двигателите и го остави неуправляем.

Една днес флотилия влекачи успя да го довлече до пристанище и да сложи край на превърналото се в мъчение пътешествие, планирано като удоволствие.

На пътниците ще бъдат необходими часове, за да слязат на брега. След това на много от тях ще им се наложи да пътуват огромни разстояния, докато се приберат по домовете си.

Компанията собственик - "Карнавал круиз лайнс" - обещава да върне всички заплатени суми и да изплати обезщетение на закъсалите в морски плен пасажери. Въпреки това, е много вероятно мнозина да заведат съдебни дела.

Операцията за спасяване на повредения кораб първоначално се провали, след като три влекача опитаха да го теглят, но едно от буксирните въжета се скъса.

Пътниците се оплакваха от стомашни проблеми заради затрудненото снабдяване с храна и ужасяващите хигиенни условия.

Повечето предпочитаха да прекарват и дните и нощите на палубите.

Снимки от бедствието си те изпращаха през интернет и ги публикуваха в социалните мрежи.

Тоалетните са задръстени, преливат фекалии, каютите са пълни с нечистотии, разказа Джейми Бейкър пред телевизия Ен Би Си. "Справяме се, но условията са ужасяващи", добавила тя. (видео от bbc.co.uk)

Хората чакали по 4 часа на опашка, за да получат суха храна.

На палубата пътници направили надписи от чаршафи : S.O.S. и "Въобще не сме добре!".
Дори изписали с телата си Help! (Помощ!).

Плаванията на "Карнавал Триумф" са отменени до средата на април, съобщиха от компанията.

През януари 2012 г. друг кораб на същата фирма - "Коста Конкордия", потъна край италианския бряг, при което загинаха 32 души. Капитанът Франческо Скетино е обвинен в убийството на много хора и в това, че е напуснал кораба, без да се погрижи за пасажерите.

Преди няколко дни петима човека загинаха и трима бяха ранени, когато спасителна лодка падна в морето от круизен кораб, акостирал на пристанище Санта Крус на Канарските острови. Спасителен екип бил повикан на пристанището, след като спасителна лодка с пътници паднала зад борда от круизен кораб, акостирал на пристанището Санта Крус в Ла Палма".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@