0
 

Никога няма да забравя белобрадия старец, който всеки ден седеше близо до брега на Дунава. Неговите тъмни очи, винаги влажни, винаги пълни със сълзи, винаги добри, издаваха справедливото и милосърдното сърце. Тъжните му песни подсказваха за тежкия живот. Този старец живееше само с радостта си – радостта  от красотата и чистотата на природата. Сълзите му се стичаха, капка по капка, по лицето му.

Бях дете, прекарвах дълги часове с мъдрия човек. В очите му блестяха сълзи, той постоянно се любуваше на Дунава, на птиците, на природата. Разказваше ми приказки и във всяка една описваше пейзажи, дивият свят оживяваше в представите ми. Чак сега разбирам колко мъдрост и философия са се съдържали в думите му.

Ако можех да върна времето назад, да се вслушам в съветите на добрия старец, нямаше да направя толкова непоправими грешки, нямаше да унищожа водните богатства на родината ни. Каква полза да съжалявам сега, когато величието и апотеозът на природата са съсипани и е останала само капка утеха.

Когато бях дете, Дунава, даже природата като цяло, бяха непокътнати, естествени, девствени. Беше приятно човек да се разхожда по ливадите, да обикаля планините, да се любува на водните птици. Колко много искам да върна онова време! Колко много мечтая да чувствам пясък под краката си, а не бетон! Колко много копнея да не виждам отпадъци, изхвърлени в реките! Но в същото време знам, че аз съм виновен за това ужасно положение. Моята съвест е нечиста, защото аз съсипах водните богатства на бедната си татковина. Сега онеправданият български народ ще трябва бавно, капка по капка да си възвърне водните ресурси.

Белобрадият старец ми казваше, че природата може да отмъщава, аз се присмивах и подигравах на думите му. Каква ирония! Сещам се чак днес, когато извърших толкова грехове спрямо народа, а моят идол продължава да седи близо до Дунава и да мечтае природата на България да бъде “управлявана” от съвестни хора, които ще запазят красотата й. Този “вечен” човек е единственият, който не се поддаде на силата на парите. Само той устоя на златото и не изостави Дунава. Всички казват, че е изгубил ума си, но аз съм сигурен, че живее в приказките си, в мечтите си. Съвсем ясно е, че не желае да приеме реалността. Тежката действителност унищожава всичките ни хатъри и мечти, свързани с развитието на природата. Нима не осъзнаваме, че водните ресурси се изчерпват капка по капка?! Защо тогава, не се стараем да опазим най- ценното- водата.

Днес много организации говорят за нуждата да се съхранява вода. Провеждат се дискусии, коментират се идеи, но всеки се пита каква полза има от всичките тези мероприятия. В страната ни се развива един почти неразрешим въпрос – как да опазим водните богатства в България. Всеки съвестен човек се интересува от съдбата на природата. Обикновените хора правят всичко възможно да осигурят на децата си чиста вода, незамърсена почва, богати природни ресурси. Съгражданите ни изобретяват устройства за пестене на вода, събират дъждовната, използват възможно най- малко количество и допринасят поне малко за разрешаването на нашумелия проблем – ограничената вода. По- важен е фактът, че ние – чиновниците и управляващите, не правим нищо съществено, за да успеем да се наречем истински европейци с естествена и чиста природа, затова ще си останем “европейци, ама все не дотам”. Аз съм един от малкото разкаяли се държавни служители, който е осъзнал многобройните си престъпления. За съжаление повечето ми “колеги” разрешават всякакви безочия и нечестности. Един обикновен човек, всеки ден спестява водата си, за да допринесе за съхранението на реките, изворите и т.н., но чиновникът си затваря очите пред беззаконието и безредието. Колко жалко, че все още не можем да въздъхнем като Славейков: “Как е хубав, боже, твоят дивен свят!” В страната ни няма да има чистота, докато “висшите” управници позволяват заводите да замърсяват водите с отрови. Черноморието вече загуби своята привлекателност, заради многобройните станции и хотели, чиито отпадъци се изсипват в морето. И за това отново е виновна държавата, а не обикновените хора! Природата загубва чистота и естествеността, капка по капка, тъй както хората изгубват своите принципност и вяра.

Нямам желание да обяснявам ролята на водата в живота ни, всеки знае важността й. По- важнен е фактът, че водата се употребява нецеленасочено, неограничено, несъобразено. Всички знаем, че е началото на живота. Без нея не можем да оцелеем. От водата зависим не само хората, но и фауната, флората. Тя е спасението ни, но и „апокалипсиса”. Всички знаем колко важна е водата за екзистенцията ни. Тогава защо неглижираме и подценяваме този сериозен проблем – опазването на водата?! Тази трудност се превръща в глобална и все повече и повече се пренебрегва. Положението остава все така примитивно и неразвито. Единственият прийом за разрешението на проблема е да го осъзнаем и усвоим. Може би по този начин  ще победим вечния проблем. Достатъчно е да правим малки стъпки и капка по капка ще успеем да съхраним, опазим, изчистим водата.

За да се справим с опазването на водните източници и природата, всички заедно трябва да се борим и с много усилия да победим, но за това се изискват упоритост, постоянство и воля. Не трябва да си мислим, че положението ще се оправи като възложим разрешаването му на елитарна група от хора. Трябва да се обединим богати и бедни, млади и стари, за да очертаем прогрес, възход и градация. По- трудната задача е как да убедим чиновниците, да помогнат за разрешението на извечния проблем. Не е правилно да се смята, че държавните служители притежават висока начетеност, голяма култура, ерудиция, те са като нас- обикновените и също са способни да помагат на природата, стига да не са с разрушени и покварени морални принципи и устои. За огромно съжаление, обаче, повечето ни „управляващи” отдавна са изгубили изконните си принципи и идеали. Все пак остава лелеяната мисъл, че някой ден „метаморфозата” ще ги преобрази в далновидни и проницателни личности, и тогава ще можем с гордост да възкликнем: „Прогледнал, той ще скъса оковите тогава и към честита бъдност пътеката най- здрава самси ще да узнай.”

Философите казват: „Човек е сложна машина!”. Но аз мисля, че тази „машина” е способна да тъче щастие само когато работи не изключително за себе си. Например, човек би бил много по- радостен, ако помагаше на природата; ако се бореше за съхранението й. Нима човекът не прилича на пчелата: тя не изпива целия мед, събран в пити й. С него тя храни и себе си, и другите. Човекът също може да не използва всичко, което му е дадено. Няма смисъл, например, да употребява всички водни дадености, а трябва да ги ползва умерено и разумно, за да може те да съществуват винаги. Не бива да се заблуждава, че водата е неизчерпаем източник и да злоупортебява със силите и свойствата й.

Аз цял живот ще съм благодарен на гореспоменатия старец, който промени толкова много възгледите ми. Така изведнъж аз разбрах колко важни са природата и особено водата. Един обикновен човек ме накара да се замисля за решенията, които взимах; за  грешките, които допусках; за заника на принципите ми. Сега съм като него- очите ми са винаги пълни със сълзи; мислите ми са далеч, някъде, където красотата и чистотата на водата изпъкват; следя с поглед водните птици и се надявам повече хора да последват примера ми. Дотогава само мога да мечтая и да се боря. И все пак да не забравяме, че всичко се постига бавно, капка по капка. Нека в сърцата ни винаги да останат думите на Дюма: „Цялата човешка мъдрост се включва в двете думи: чакай и се надявай!”

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гордана Силяновска Давкова е новият президент на Република Северна Македония

Европейският съюз: Очакваме Скопие да прилага добросъвестно договорите със София и Атина

Свят Преди 29 минути

Говорителят на съюза отправи принципно предупреждение към новата власт в РСМ

Заради финансов спор: Мъж простреля с арбалет свой съгражданин

Заради финансов спор: Мъж простреля с арбалет свой съгражданин

България Преди 50 минути

Извършителят е задържан за 24 часа

Лекар загина, погребан под лавина

Лекар загина, погребан под лавина

Свят Преди 1 час

Свличането е отнесло О'Конър надолу по склона, предизвиквайки втора по-голяма лавина

Наполеонов комплекс? Страшни, но изненадващо ниски световни лидери

Наполеонов комплекс? Страшни, но изненадващо ниски световни лидери

Любопитно Преди 1 час

Силното им присъствие отвлича вниманието от малкия им ръст

Инцидент с патрулка в Монтана

Инцидент с патрулка в Монтана

България Преди 1 час

Катастрофата е станала в близост до кръстовище на ул. „Индустриална“ и ул. „Иван Давидков“

Каква е целта на 100-годшния експеримент (ВИДЕО)

Каква е целта на 100-годшния експеримент (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

И така, може ли експериментът да ни каже нещо интересно?

Кола падна в 40-метрова пропаст, по чудо шофьорът оцеля

Кола падна в 40-метрова пропаст, по чудо шофьорът оцеля

България Преди 1 час

Инцидентът е станал по пътя Златоград - Мадан

<p>МВнР на РСМ: Ще спазваме Преспанското споразумение</p>

МВнР на Северна Македония: Политиците в страната да спазват Преспанското споразумение

Свят Преди 1 час

Оттам призоват политиците в страната „особено на избраните държавни функционери” да бъдат внимателни по отношение на договора

5 практични новости, които идват с Android 15

5 практични новости, които идват с Android 15

Технологии Преди 2 часа

Новата версия на платформата ще бъде показана тази седмица

Катастрофа между два тира затвори пътя "Петолъчката" - Лозенец

Катастрофа между два тира затвори пътя "Петолъчката" - Лозенец

България Преди 2 часа

Трафикът се пренасочва по обходен маршрут

ж

Ненчо Балабанов и Рафи Бохосян ще бъдат водещи на Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2024

Любопитно Преди 2 часа

Лили Иванова ще блести на сцената на наградите и ще зарадва присъстващите с уникално изпълнение

Отслужиха молебен за здравния служител в храм-паметника "Свети Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха молебен за здравния служител в храм-паметника "Свети Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Църковното събитие е по случай Международния ден на сестринството

Първата жертва в "Челюсти" почина на 77 години

Първата жертва в "Челюсти" почина на 77 години

Свят Преди 2 часа

Сюзън Баклини изигра жената, която беше жестоко нападната от невидима бяла акула в началните сцени на филма

д

Как жена с церебрална парализа се научи да се гримира (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Гримирането й отнема между 15 минути и два часа

<p>Бракове, любовници и пари: Кои са най-близките до Путин</p>

Приятелите на Путин: Кой е в най-близкото обкръжение на руския президент

Свят Преди 2 часа

Кои са хората в близкото обкръжение на Путин четете в следващите редове

16 години предсказуемо време със Sinoptik.bg

16 години предсказуемо време със Sinoptik.bg

Любопитно Преди 2 часа

Сайтът вече предлага и нови функции на потребителите си