0
В ъ ъвременното общество се придава все по – малко значение на малките неща, което най – вече се дължи на забързаното ежедневие на хората, принудени да мислят основно за прехраната си, като по този начин всичко друго остава на заден план.

Капката сама по себе си е нещо много малко, което за едни е незначителна частичка, незаслужаваща внимание, но за други е от изключително значение. Символ на живот и чистота. Съществуват огромен брой страни, в които капката вода е издигната в култ, поради огромния дефицит на водни ресурси. Хората в тези страни са принудени да прокопават огромни и дълбоки тунели, също като миньорите, с единствената цел да открият вода, за да не загинат от дехидратация. Това са хора, които ценят малките неща като капката вода. За тях облеклото, колата и накитите не са от значение, а водата им е най – ценното съкровище. Всеки от дните на тези хора е изпълнен с борба за оцеляване, докато населението на развитите страни нехае и разхищава главоломно ценните земни ресурси. Употребата на вода е заприличала на хищничество. За населението в развитите страни една капка вода няма никакво значение, като се осланя на идеологията, че една птичка пролет не прави. В Европа и Северна Америка например, никой не мисли за утре. Всичко се получава сега и на момента в неограничени количества, което е в разрез с целите на устойчивото развитие, имащо за цел да възпитава у хората екологично съзнание.

Капката е събираемо, към което не е нужно да бъде прибавено друго събираемо, за да се получи сбор и чак тогава да придобие някакво значение. Трябва да се изкорени грандоманията, трябва да се осъзнае, че сама по себе си, дори и във вид на събираемо, дори и с малки размери капката е от значение и има висока стойност.

„Капка по капка вир прави” са казали старите хора и са били прави. Те са оценявали стойността на капката вода, защото са били наясно с нейната огромна важност, а древните гърци са имали дори бог на морето, което доказва, че са и придавали по – голямо значение. Всички знаем как малка капка вода, капеща в продължение на дълги години върху скала е способна милиметър по милиметър да прокопае огромни подземни тунели и канали, което показва нейната сила. Една капка е малка, но е силна. Просто и трябва време , за да докаже силата си. Освен това една капка вода може да катализира множество химични реакции, което също доказва нейната сила.

Древните жители, населявали земята са оставили на съвременните множество наследства. Не са изконсумирали всички природни ресурси (възобновими и невъзобновими), нито са оставили след себе си изсечени гори и планини от боклуци. Знаели са, че земята е дома им, който им предлага всичко, от което се нуждаят за хиляди години напред и не са се изкушили да присвоят всичко за себе си. Оставили са достатъчно за следващите поколения, като са използвали само това, от което са имали нужда и то в такива количества, които са били достатъчни само за тях. Може да не са упражнявали развити мисловни процеси като съвременните хора, но са били наясно, че не може да се подиграваш по такъв безотговорен начин с майката природа, която дори са боготворяли. Съвременното население се отличава със съвсем различен начин на живот. Живот, основаващ се на непрекъсната консумация и трупане на материални богатства, както и преклонение към бога на новото време – парите. Цената, която плащат, за да си осигурят такъв живот обаче е потребление - толкова голямо, че е нужна още една планета като нашата, за да се запази това темпо. И понеже не ни е под ръка друга планета като нашата, трябва да се замислим как да променим това варварство. Съвременният човек минава като племената на хуните и оставя след себе си само разруха. Това трябва да спре, защото ще страдат нашите деца и внуци. Сигурен съм, че никой не желае да остави на детето си като наследство сметище. Сметище, което не може да задоволи нито глада, нито жаждата, нито духовното развитие, а естетиката е само утопия при такъв пейзаж. Ако съвременният човек попадне дори само за ден в такъв вид среда, мисленето му ще се промени коренно. Ако погледне с очите на бъдещите поколения и види само разруха, която е можело да бъде избегната, ще осъзнае какво причинява на собствената си планета. Много полезени биха били трите духа на Коледа, също както в произведението на Чарлз Дикенс. Добре би се отразило на съвременния човек, също както на Скрудж, да усети сянката, която е надвиснала над него. Червената лампичка с всеки изманал ден свети все по – ярко и предупреждава, че е нужна промяна. Предупреждава с все по – чести катаклизми, защото природата винаги отвръща с отношението, с което са се отнесли към нея. Предупреждение е също и нарастващият брой на гладните и жадните, както и на бедните и мизерстващите. Всичко е свързано. Един разпадащ се компонент на природата, съпътства разпадане на друг и точно като домино всичко се сгромолясва. В такива случаи капката се оказва ужасно тежка, ужасно съдбоносна и определяща, но нужно ли е да се стига до най – лошото? Капка по капка изтича питейната вода на планетата и капка по капка безвъзврато и безразсъдно се пренебрегва този факт. „Капка по капка вир прави’’, но е нужно време и най – вече пробуждане от страна на хората.

Питейната вода е възобновим воден ресурс и е способна да възстановява загубите , причинени от съвременния човек. Нужно е време, което трябва да и се осигури, докато не е станало късно и децата ни не са останали без наследство. Процесът е бавен и се осъществява капка по капка. Нека осигурим нужното време на природата, за да се възстанови от нашата глупост и спрем да бъдем самовлюбени егоисти. Нека проявим здрав разум в името на майката природа и жизненоважните и компоненти. Ако не за нас, то поне за децата. От нас зависи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 46 минути

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 1 час

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 3 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 4 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 4 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 5 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 5 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 5 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 6 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание