0

- Г-н Васев, по-весело ли минава животът в Сатиричния театър?

- Много е забавно. Е, това не означава, че всичко, което правим от сутрин до вечер, предизвиква единствено смях, защото има и сериозни проблеми. Хубавото на трупата е, че дори титани като Георги Калоянчев, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова не се вземат насериозно и са част от анекдотичната атмосфера в трупата.

- За вас се твърди, че сте добър администратор, което означава, че внасяте ред и държите на дисциплината. Как постъпвате обаче, когато трябва да се скарате например на Георги Калоянчев? Това все пак вероятно е твърде неловко.

- Въобще не ми хрумва да се скарам на него или на някого от другите колоси. Не че те са безгрешни, но са невероятно дисциплинирни хора. Не можете да си представите какво чудо са!

Георги Калоянчев, който в момента трудно се движи и ходи с едно бастунче, идва, в театъра часове преди постановката, в която участва. Седи си в гримьорната напълно готов, за да не изпусне мига, в който трябва да се включи в представлението.

Или пък Стоянка Мутафова - та тя не вижда на повече от 50 сантиметра пред себе си. Като отидохме на гости при министър-председателя Станишев, се озовахме в един огромен кабинет. Тя ме бута и пита: "Кой е тоз, бе?"

Казвам й: "Това е министър-председателят." "О, така ли", веднага възкликна Стоянка и се включи в разговора, като прояви истинския си рефлекс към хората. Колеги й помагат да стъпи в тъмното на сцената. От там нататък тя е неудържима.

В момента пък репетират Кольо Анастасов и Таня Лолова. Елате да видите кога идват и кога си отиват. Така че с тези хора няма нужда от административен коректив.

- Означава ли това, че по-младите са зле с дисциплината?

- При тях съществува съзнанието, че вече са звезди. Днес единият има снимки в телевизията, после участва във филм, оказва се, че го викат и да води някакво тържество. Това създава известни проблеми.

- На какво се смее българинът през 2007 г.?

- Публиката на Сатирата традиционно е много разнообразна. Тя се смее на добре изработената смешка, на контрапункта. Артистите подвеждат зрителите и след това се получава обрат. Така публиката консумира разликата. Убедил съм се, че тя копнее за резките контрасти в пиесите.

Мисля, че навлизаме в период, в който шоупрограмата, бързата смешка и аналогия изцяло отиде в телевизията. А в театъра хората идват, за да се посмеят на плътно изградените персонажи.

- Засилва ли се интересът към политическата сатира?

- Не. Има умора от преекспонирането на политическите лица. Нека си го кажем направо. През последните 15-16 години политиците иззеха една от основните театрални функции - да създават зрелища.

Техните представления обаче са с еднакви параметри - в тях няма развитие, изненади, не се очертават криви. Всичко е скучно и праволинейно. И тези смешници политици като че ли излизат от един и същи калъп.

- Кои от тях все пак демонстрират най-добри актьорски качества?

- Мисля, че безспорен талант притежава Татяна Дончева. Срещат се и други театрали сред политиците, но най-слабо се представят младите. Те са прекалено кротки, почти не им се чува гласчето.

Истинските майстори на политическия театър са винаги зад кулисите. Напред излизат боксовите круши, които могат да ги бият отвсякъде. Те изнасят мръсната теза, скандалната информация. А отзад стоят едни юнаци, които бутат целия този спектакъл.

Тъкмо умората от това представление дава шанс на хората на изкуството отново да заемат лидерска позиция, каквато имаха преди 1989 година. Истината, която те изричаха тогава, сега е приоритет на медиите.

Но пък театърът след много лутане се върна на територията на вечните проблеми - добро и зло, радост и тъга, как да живеем. И най-после за-почна отново да лансира герои, в които публиката да намира своето упование.

- Този лансиран в театъра герой не влиза ли в противоречие с героите, които се срещат на улицата и по върховете на държавата?

- Става дума за простата формула "Искам да бъда като..." Може да искаш да си като Стефан Данаилов, Наум Шопов, Стефка Янорова, като Сергей.

Никога няма да забравя как като студенти ходехме постоянно в провинцията да гледаме представления. На огромната фасада на Пазарджишкия театър беше написано: "Сергей от "На всеки километър" гостува в ролята на Нягул."

Този надпис също показва, че хората се оприличават с някого. Тъкмо затова е много важно какви герои се лансират.

Сега каня всички зрители да дойдат в Сатирата, за да гледат най-новата премиера "Боговете" на Георги Данаилов, в която Кольо Анастасов играе Зевс, а Васил Попов е Посейдон. Ще видите герои, чиито съдби минават през невероятни перипетии.

- Били сте заместник-министър на културата. Според вас какво се случва с нея през последните години? Очертават ли се тенденции?

- Много харесвам Николай Бердяев, който според мен е един от най-сложните мислители на XX век. След като го изгонват от Русия и той попада в Берлин и Париж, пише философски тетрадки. В тях има разсъждения за икономиката, политиката, религията, културата.

Писмото за културата започва със следната теза: "Не в политиката е смисълът на нашето съществувание, а в създаването на културни ценности." В нашата държавност се занимаваме с обърната конструкция. Какво искаме да направим? Стремим се да постигнем просперитет. Фундаментът му обаче са образованието и културата.

И ако това не се разбира от политиците,просперитет в тази държава никога няма да има. Според изследванията на друг голям философ - Дерида, съвременният капитал е достигнал до изчерпана конструкция на взаимоотношения с производителните сили.

Стягането до тази крайна точка води до момента, когато капиталът вече няма накъде да се развива. Световната глобализация е продукт тъкмо на това изчерпване на възможността за извличане на по-големи печалби.

И затова младите американски милионери отделят 4 дни от седмицата за образование и култура и само 3 дни за работа. Това е така, защото тяхната ефективност нараства многократно заради високото равнище на образованост.

Ако приложим тази формула и у нас, можем само да спечелим.

- Защо нашите политици не разбират тази проста според вас истина?

- Това е въпрос на тяхната култура и образование. Македония, която е 5 пъти по-малка от България, има 2 пъти по-голям бюджет за култура. И филмите им се разпространяват навсякъде по света, книгите им са преведени, има отглас на всичко, което правят. Да не говорим за Гърция.

Ами Турция? Допреди 15 години надменно казвахме, че там няма опера, балет и театър. Сега има всичко, и то на страхотно равнище.

Не е достатъчно само културният министър да е просветен за тези истини. Трябва да ги разбират целият Министерски съвет, политическият елит, изобщо пирамидата на държавната конструкция.

- Между другото, съжалявате ли, че се отказахте от режисурата?

- Невероятно предан съм на документалното кино. Но правенето му днес у нас е много трудна работа. Затова завиждам на колегите, които все още не се отказват да снимат. Иначе ни най-малко не съм се отказал от режисурата.

- Ако сега можехте да заснемете филм, какъв сюжет бихте развили?

- Искам да надникна при аутсайдерите. В годините на зрелия социализъм ме интересуваха лица, които са успели въпреки наложената еднаквост. Но те бяха намерили сили да й се възпротивят и да измислят нещо ново.

Днес, когато има абсолютна свобода за изява, успелите хора не са ми интересни, защото те работят по една и съща схема - някъде с лакти, другаде с нечестни икономически прийоми или с трудова самоотверженост и познания.

Но успехът им е предвидим. Човек, който се заеме с отглеждане на лозя у нас, ще успее, тъй като сме на такова географско място, че от нашето грозде задължително се получава перфектно вино.

Мен обаче са ми любопитни тези, които трудно се оправят във време, когато държавата не се грижи за теб. Не те подхваща от предучилищна възраст, не те прави пионерче, комсомолче, за да те изведе на широкия друм. Сега си оставен сам на себе си.

Интересува ме какво се случи с тези, които не можаха да се адаптират в новите взаимоотношения в обществото. Изоставихме ли ги? Защо стана така, че виждаме свои колеги, състуденти, приятели, близки, които са на дъното, а са били горе и са имали творчески потенциал.Защо ги смля мелницата на съвременното общество.

Бих направил документален филм за тях.

- А имате ли пристрастия извън изкуството?

- Заедно с мои съученици преди години решихме да си построим яхта. И го направихме. Това стана в началото на 70-те години. Закарахме яхтата в Созопол и дълго време прекарвахме там всяка свободна минута. След това я подарихме на наш приятел от Варна - художника Мишо Недков. Тя сега е там. И ако има нещо извън киното и театъра, което винаги ме е интересувало - това са морето и яхтите.

- Ще разкажете ли последния виц, който сте чули?

- Последният е доста циничен, пък и главен герой в него е един от световните лидери. Но мога да ви кажа любимия си. Той е от времето преди промяната.

Един ден учителката предупреждава учениците, че в клас ще дойдат хора от районния комитет на БКП. И когато децата отговарят на въпросите, трябва да казват и по един лозунг.

Часът започва. "Марийке, колко е две по две?" Тя отговаря: "Четири. Да живее ЦК на Комсомола!" Учителката: "Браво! Петре, колко е три по три?" Отговорът: "Девет. Да живее ЦК на БКП."

Идва ред на Иванчо, когото пита колко е три по четири. И Иванчо казва: "Единайсет, но с братската помощ на Съветския съюз ще стане дванайсет".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

България Преди 1 час

Същевременно българският износ за САЩ е нараснал до 1,2 млрд. долара

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Свят Преди 1 час

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Свят Преди 3 часа

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност

<p>Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара</p>

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Свят Преди 4 часа

Оценката е направена съвместно с украинското правителство, Европейската комисия и ООН

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Любопитно Преди 5 часа

Ето някои доста интригуващи факти, за които навярно не сте и подозирали досега

Сергей Лавров

Лавров доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна: Това е "стъпка към сериозна ескалация"

Свят Преди 5 часа

Русия ще вземе предвид доставките на боеприпаси с обеднен уран при планирането на по-нататъшните си действия

Снимката е илюстративна

Огромна коронарнa дупкa се образува на Слънцето

Любопитно Преди 5 часа

На 24 март е възможно да се образува слаба геомагнитни бури от клас G1, което да образува и полярни сияния

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Свят Преди 5 часа

Рябков: Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да не изпитват нашето търпение

Замъкът Хуска е портал към ада

Това ли е порталът към ада: Зловещият замък Хуска

Любопитно Преди 6 часа

Черни магии и отвари за безсмъртие са приготвяни зад стените му

Снимката е илюстративна

Учени: Този ензим вероятно е отговорен за депресията при някои хора

Любопитно Преди 7 часа

Около 280 милиона души страдат от депресия по света

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 7 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 7 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 7 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

Свят Преди 7 часа

Си използва визитата си в Москва, за да застане до Русия в противопоставянето ѝ на САЩ, но същевременно показа очевидни колебания да се обвърже с Кремъл за рязко увеличаване на газовите доставки, пише "Блумбърг"

.

Будика: Древната бунтовничка, управлявала с твърда ръка

Любопитно Преди 8 часа

Будика ражда две дъщери, чиито имена са неизвестни, и остава при Прасутага до смъртта му от болест

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

България Преди 8 часа

Извършени са проверки на 43 адреса, 123 лица и 46 моторни превозни средства, задържани са 13 лица