0

В се повече германци срещат трудности при управляването на финансите си и срещат проблеми покрай сложността на предлагането, откриването на най-добрите възможности за инвестиции или избора на най-подходяща застраховка.

Това води след себе си увеличаването на финансовите консултантски фирми, които просперират благодарение на непознаването на елементарни финансови операции.

Много германци не могат още да свикнат с еврото и продължават да пресмятат в марки.

Германците срещат и затруднения при сблъсък с пенсионното осигуряване и т.н. Това даде повод на ежедневника "Ди Цайт" да пише наскоро "ние сме финансово неграмотни".

Обикновено ролята на финансовия съветник на едно домакинство е да оптимизира редовните разходи. Не става дума да се отбележи, че ваканцията в Гърция е прекалено скъпа, а да се избере най-изгодното в областта на застраховането, например - област, към която германците са особено пристрастени.

Често се случва едно домакинство да е застраховано няколко пъти за едни и същи щети без хората да си дават сметка. Към това трябва да се прибави и активното участие на германците на борсата, но след сриването на финансовите пазари над 10 милиона от тях се оказаха на червено.

Едва тогава по-голямата част от тях си дадоха сметка, че не разбират нищо от финанси. В момента финансовите експерти съветват да се купуват акции, тъй като цените на пазара са много ниски. Необходимо е обаче да се прояви търпение и да се изчака покачване.

Подобно явление е имало през 1929, 1932 и 1973 година, когато са били необходими около 5 години, за да се активизира пазара.

Друга причина за масовата поява на финансови експерти е, че банкерите в Германия все още не са склонни да съветват клиентите си.

Швейцария е страната, която се е специализирала не просто в управлението на банковите сметки, а в управлението на големите богатства.

Малката алпийска страна отдавна се е превърнала в световен център на банкерите, откъде идва и изразът "да имаш сметка в швейцарска банка".

Достатъчно е само да се отбележи, че 30 % от частното богатство в света се управлява от швейцарски банки, за да се добие представа за действителното състояние на нещата.

От около 7-милионното население над 200 хиляди души работят в банковия сектор.

Няколко са причините за оформянето на Швейцария като световен банков център. На първо място трябва да се отбележи компетентността и уменията на швейцарските банкери. Тук не става дума за легенда, а за действителното умело управление на сметките.

Безспорно е предимството да се работи в изключително стабилна политическа и икономическа среда. Докато светът е постоянно изправен пред кризи, Швейцария се явява като остров на спокойствие и стабилност, което привлича големите капитали.

На трето място трябва да се спомене изключително разумната данъчна политика, която привлича големите богатства, буквално изстисквани на други места по света.

Швейцария не представлява вече "данъчен рай" в буквалния смисъл, но капиталите тук се облагат с много по-леки такси, отколкото в останалите страни.

Безспорно обаче едно от най-големите предимства на швейцарските банки и прословутата тайна на банковите сметки, която гарантира дискретността на банковите операции, извършвани от клиентите.

Гърците определено нямат манталитета на швейцарците, а освен това и получават най-ниските заплати в ЕС, но въпреки това, като истински средиземноморци, нямат и ни най-малкото намерение да се лишават от нещо, което им се иска.

За да управляваш парите си е необходимо да гледаш в бъдещето, но гърците живеят от ден за ден.

Сред всички членки на ЕС Гърция е страната с най-малко застраховки - единствените задължителни застраховки са за здравната и автомобилната.

Гърците харчат бързо това, което имат и ако не стигне, както става обикновено, прибягват до кредитите за абсолютно всичко. На разсрочено плащане се купуват слънчеви очила, обувки, дрехи, климатици, коли и т.н.

В резултат на това гърците се оказват сред най-задлъжнелите европейци. За погасяване на едни дългове се търсят нови кредити и така се получава омагьосан кръг, от който няма изход.

Около 65 % от гръцките домакинства са свръхзадлъжнели според Гръцката национална банка. Действителният размер възлиза на 80%, тъй като банката не взима предвид задлъжняването пред търговците, които предлагат стоки и услуги на изплащане с кредитна карта с лихва от 15%.

Всеобща констатация е, че гърците не правят нищо, за да се научат да управляват парите си. Гръцката поговорка "Бедността си иска хубавото време" говори много добре за това явление.

Парите на голяма част от българите отиват само храна и за покриване на текущите сметки за ток и телефон.

За 81,6 % от хората изглежда съвсем невероятно да си купят кола през следващите две години. 90,9% не мислят, че могат да си позволят нов апартамент. 71,7% от населението не може да отдели пари дори за ремонт на дома, казват от НСИ след последната направена от института анкета.

В същото време сякаш, за да се застрахова за черни дни българинът прави спестявания. Малко са тези, които теглят от спестените пари, за да се издържат. 97% от парите на българите стоят на депозити в банки.

Силата е в левовите влогове. Около 50 на сто от всичките спестяванията са в известната като банката на народа ДСК.

ДСК е предпочитана, не само защото е втората голяма банка след Булбанк, но и защото дълги години в съзнанието на българина това бе касата, в която той спестяваше за апартамент, за кола, за екскурзия в чужбина.

Днес доверието се основава на стабилността й и на финансовите резултати.

Така не е случайно, че почти всеки българин държи спестяванията си в нея. ДСК е обърната основно към обикновения човек, към дребните потребители, към малките фирми.

Отпуска огромно количество потребителски кредити и заеми за дребен и среден бизнес. Затова от новите собственици, които са тръгнали от спестовна каса, се очаква да я развиват като лидер в банкирането на дребно.

Заможните, които искат да имат по-висок доход от депозираните в банки суми, влагат парите си в недвижими имоти или се обръщат към неотдавна открития и засега единствен взаимен фонд в България.

Чрез фонда, открит от Булбанк и "Пайнър инвестмент" българите с много пари си купуват американски и европейски ценни книжа, както и акции на големи компании.

Гаранция за печалба при вложения на ценни книжа няма.

Брокерите от "Пайнер инвестмънт", които управляват 106 млрд. евро в 26 държави, разпределят, инвестират парите в различни инструменти и така намаляват доколкото е възможно риска.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 5 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 9 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 10 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 11 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 12 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 12 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 13 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 13 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 13 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 13 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 14 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 15 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 15 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 16 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 16 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"