0

Н а 30 май 2004 г., точно преди четири години, бе основана партията ДСБ. Учредяването й се състоя в столичната зала "България" и бе предхождано от няколкомесечни обиколки из цялата страна.

Както можете да прочетете на сайта на ДСБ, те преминаха при изключителен ентусиазъм, който изненада дори инициаторите. Граждани и политици, които заедно положиха началото на "гражданската партия". Слагам последното в кавички и защото тогава така я наричахме, и защото днес това понятие е лишено от смисъл.

Четири години по-късно ДСБ не е гражданска партия, не предизвиква ентусиазъм из цялата страна и целта й не е да стане първа сила в дясното пространство.

Целта й днес е да направи коалиция на оцеляването, евентуално със СДС, което преди четири години беше мъртво тяло и клиентела. Абревиатура, лишена от дух, апарат без избиратели ? същото, което днес може да се каже за "Демократи за силна България". Казвам това с горчивина.

Предметът на този коментар обаче не е връщане в миналото. Доколкото мога да съдя, дори малцината активни апаратчици от "Кърниградска" не се канят да отбелязват тържествено рождения си ден. Не са организирали среща с гражданите във ВИАС, за да го отпразнуват заедно.

Впрочем, тези срещи, толкова интензивни в самото начало, станаха все по-редки, а в последните години се провеждат или по пътя за Пловдив, някъде на Цариградското шосе, или в някой SPA център в луксозната провинция. Само за делегати.

Пиша тези редове не и за да се връщам към опита, който във всеки случай е полезен и би трябвало да послужи за бъдещи начинания. За това има време, ще има и повече място за дискусия не само в нашия вестник. Макар че четири години са си един управленски мандат и е редно да бъдат подложени на анализ.

Бях провокиран от друго - случайното съвпадение на годишнината с поведението на ръководството на ДСБ по въпроса за безмитните магазини, красноречивото разминаване между думи и действия, което е една от основните причини за краха на партията.

Темата за безмитните магазини е илюстрация на упадъка на проекта "ДСБ", тръгнал с толкова красиви думи и безкористни намерения, зареден с добра енергия и наистина заразителен в самото начало.

Спомням си, че тогава в зала "България" Владислав Тодоров произнесе думите: "Да си върнем България обратно" и изправи залата на крака.

Днес Иван Костов написа законопроект в стил "Да си върнем безмитните магазини обратно" и маркира цялата траектория на злополучния завършек на партията, която сега се идентифицира единствено с него. Неговият политически край ще бъде и неин политически край. Изглежда, че Костов може да кара само по един мандат - и в управлението, и в партийното строителство.

И повярвайте ми, това не е заради лошите ченгета, продажните медии, некадърното му обкръжение и предателите. Това си е негова отговорност, но той упорито отказва да я носи, маскирайки този отказ с театрални жестове.

В първия случай - на управлението, подава оставка и млъква обидено, оставяйки СДС да се разпада след него. Във втория случай - на неуспешното му партийно строителство, не подава оставка, говори много и оставя ДСБ да се разпада под него. И в двата случая не намира, все още не знам дали не иска, или не може, адекватната си роля в един градивен процес.

Много тънко обаче играе, бих казал дори с вкус, ролята на жертва и на неразбран, която все още намира вярна, макар и оредяла, публика.

Законодателните му действия обаче показват едно друго лице - лицето на обигран политически прагматик, каквото и да означава това в България, с изострен усет за комерсиалната страна на политиката.

В този смисъл между него и Ахмед Доган няма абсолютно никаква разлика и поради тази причина двете им честолюбия не могат да се понасят. Заблуденият електорат мисли, че водят политическа битка на живот и на смърт.

"Безмитните магазини са източник на политическа корупция и контрабанда" - това изречение повтаряха от ДСБ. Повтаряше го и Иван Костов в продължение на месеци.

След натиск от Европейския съюз се стигна дотам, че Министерският съвет внесе законопроект за затварянето на тези магазини. Законопроект внесоха и от ДСБ - Иван Костов, Иван Иванов и Веселин Методиев депозираха в Народното събрание предложение за... запазването им.

Публикуваме техния текст, срещу който самите те гласуваха в пленарната зала след силен натиск в собствените им редици. Публикуваме и краткото обяснение на заместника на финансовия министър, Кирил Желев, за разликата между законопроектите на Министерския съвет и тези на ДСБ.

Ще отбележа само, че Веселин Методиев се съгласява с така прочетените различия. Който иска да провери истинността на публикацията, можем да му предоставим протоколи и от заседанията на Народното събрание, и от заседанията на бюджетната комисия.

От тях много ясно личи абсолютното разминаване между риториката на ДСБ относно безмитните магазини и законодателните им инициативи в тази посока.

Нека повторя, че за безкомпромисното затваряне на безмитните магазини са Сергей Станишев и Министерският съвет, а за тяхното запазване са Иван Костов, Иван Иванов и Веселин Методиев.

В залата те гласуват точно обратното, след като усещат че скандалът ще стане голям и след като няколко народни представители от тяхната парламентарна група категорично отказаха да гласуват цитираните текстове.

Използвайки некомпетентността на журналистите, Костов се опита да замаже собствения си гаф, като не спомена за тези текстове в интервюто си при Николай Бареков и обяви въпроса за приключен. Формално това е вярно, защото Народното събрание гласува безмитните магазини да бъдат закрити, а за разсеяната публика тънките парламентарни процедури останаха неизяснени.

За публиката Костов измисли акцията "Чисти ръце" и призова институциите да разследват имотите на Доган, знаейки много добре, че от подобна институционална формалност няма да излезе нищо и че въпросът за чистите ръце в политиката у нас не се решава нито в прокуратурата, нито в съда.

Така по време на своето управление измъчваше нормалните хора, като препращаше всичките им въпроси за корупцията в СДС към Никола Филчев.

Ако Костов беше искрен в намерението си за чисти ръце, щеше да каже истината както за собственото си управление, така и за днешното. Защото политическата корупция се доказва трудно не само в България, а навсякъде по света, и да я назовеш означава да си независим от нея.

Когато го питаха за монопола на "Мобилтел", за Антоан Николов, за Косьо Самоковеца, за парите от Чорни, за Славчо Христов и за редица други, меко казано, смущаващи неща по време на собственото му управление, Иван Костов мрачно мълчеше и създаваше впечатление за жертва на некомпетентни критикари, непосветени в сложните дебри на властта.

Сега се е изстъпил в ролята на съдник и всички му се смеят - от Румен Овчаров през Бойко Борисов до Ахмед Доган. "Ти ли се намери да громиш корупцията?!"

Впрочем, словосъчетанието политическа корупция предизвиква у Костов органично отвращение. Само това ще споделя от личния си опит. И още нещо.

Когато в началото с няколко приятели се опитахме да проведем акция "чисти ръце" в ДСБ и да попитаме какво правят сред спонсорите на партията и нейните водачи на листи съмнителни банкери, свързани със СИК, и труженици на дърводобивната мафия, Иван Костов ни отговори много категорично: "Вие, гражданите, бяхте дотук, сега поемаме ние, политиците".

С това проектът "ДСБ" приключи. За мен - още тогава. Позволявам си да цитирам това изречение, защото бе казано не на четири очи, а пред десетина души. Позволявам си още риторично да попитам господин Костов: и докъде я докарахте вие, политиците?

vsekiden.com

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 4 минути

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 15 минути

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 53 минути

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 1 час

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 1 час

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора

Никълъс Кейдж и синът му Уестън

Обвиниха сина на Никълъс Кейдж в побой над майка му

Любопитно Преди 1 час

Към момента случаят се разследва от властите, за да се установи дали Уестън трябва да бъде съден

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Любопитно Преди 1 час

Ще научите още как да си отгледате стартъп и какво се случва в туризма.

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

Свят Преди 1 час

Земетресението е станало на дълбочина от около 10 километра

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 1 час

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

България Преди 1 час

В края на април то беше изведено от реанимация

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Любопитно Преди 1 час

Разказваме ви изненадващи факти за бебешката кожа, за да научите какво да очаквате и как да защитите новороденото си

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Любопитно Преди 2 часа

Мари съобщи новината в профила си в Instagram

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 2 часа

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Вулкан

Превръщат ли се скритите вулкани в Италия в най-голямата заплаха за човечеството?

Любопитно Преди 2 часа

Ако сега някой ви пита кой е най-опасният вулкан на Апенините, вероятно ще отговорите: Везувий.

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини