0
Vista или ХР? Windows, MAC или Linux? Или пък всички заедно? Разглеждаме и сравняваме всички важни функции на четирите операционни системи

Вече сте собственик на MAC или сте потребител на Windows, или може би сте с Linux. Каквото и да сте си избрали, вероятно имате само една операционна система. Благодарение на вездесъщите процесори на Intel и огромната работа на безмълвните легиони от софтуерни разработчици, сега машините на Apple вече работят и с Windows XP.

Windows Vista е на разположение в новите маркови компютри, но на същата машина може да заредите и Ubuntu Linux, който сте свалили безплатно и сте записали на диск. Ако харесвате Ubuntu, може да го инсталирате до Windows само с няколко кликвания. Драстичните подобрения в софтуера за виртуализация, заедно с хардуерните подобрения и стандартизираните x86 процесори, позволяват всяка една операционна система да работи с множество виртуални версии на други операционни системи.

Всяка машина е необходимо да има основна операционна система, но смесването и съчетаването им сега е много лесно.

Погледнете нашата таблица по-долу и класифицирането на основните съперници по силните и слабите им страни и прегледа на състоянието на всяка една от тях.

Сравнителни характеристики на четирите операционни системи, първа част

<table border=1 cellpadding=0 cellspacing=0 width=98% align=center class=t_paz><tr id=tr_paz><td>ОС</td><td>Интерфейс</td><td>Сигурност </td><td>Софтуер</td></tr><tr><td>Windows XP</td><td>? Добре познат и бързо реагиращ, дори и на стари машини.
? Не винаги интуитивен, но вероятно знаете как да го направите красив и добър.
? Липса на последователност. Менютата, диалоговите прозорци и изгледите варират широко в зависимост от различните приложения.
? Лиспса на хардуерно ускорение за 3D ефекти, присъстващи във Vista и OS X; виртуални работни плотове са възможни само с допълнителен, външен софтуер.
? Недоразвито търсене на файлове, особено без добавка като Windows Live Desktop.
Добър</td><td>? Без критичните ъпдейти Windows XP не трябва да се свързва към Интернет за повече от няколко минути ? ще го атакуват разнообразни вируси и ще го сринат.
? Той ще остане най-голямата цел за вредните програми години напред.
? Изисква Service Pack 2, външна двупосочна защитна стена, антивирусен софтуер, и кой знае колко още други кръпки и обновявания за сигурно използване онлайн.
? Windows XP Professional поддържа криптиране на файлове и каталози.
Задоволителен</td><td>? Включените помощни програми като Outlook Express и Windows Media Player, предлагат минимални възможности, но достатъчни за работа.
? Безплатно обновяване до по-сигурния Internet Explorer 7.
? Голямо количество първокласен безплатен и комерсиален софтуер е наличен, включващ Adobe Photoshop и Microsoft Office.
? В момента е най-добрата геймърска платформа.
Отличен</td></tr><tr id=tr_paz_alt><td>Windows Vista</td><td>? Малко объркваща навигация, но това е само в началото. Някои от приложенията в контролния панел съдържат напълно нови настройки, други пък са като старите и само им е сменено мястото спрямо XP.
? Прозрачната анимация и другите ефекти дават нов и приятен визуален облик на програмите и файловете.
? Flip 3D ви позволява превключването между стартираните програми, чрез тримерно анимирано скролиране.
? Разширено системно търсене и индексирано намиране на файлове, програми и уебстраници или друго в твърдия диск на вашия компютър.
Много добър</td><td>? Подобрена спрямо XP сигурност чрез User Access Control и ActiveX настройките, но продължава да бъде основна цел за вредни програми.
? Все още изисква двупосочна външна защитна стена, тъй като настройките за изходната връзка на нейната защитна стена са само за експерти.
? Включва възможностите на Windows XP за криптиране на ниво файлове и каталози. Версиите Business и Ultimate използват професионалната програма Bitlocker за криптиране и предпазване на твърдия диск от взлом.
Добър</td><td>? Включва разширени версии на Media Player, Media Center (включително и в Business) и Movie Maker плюс нова поща, календар и инструменти за защита на авторските права на DVD филми.
? Неможе да стартира 16-битови и някои 32-битови приложения, писани за XP. Въпреки това, голама част от наличния Windows софтуер върви.
? Скоростта при игрите е по-ниска спрямо XP, но това е въпрос на недостатъчно добри драйвери.
? DirectX 10 обещава драматично ускорение при 3D игрите, когато подържащия го хардуер стане широко разпространен.
Много добър</td></tr><tr><td>MAC OS X</td><td>? Интерфейсът е подреден, изпълнителен и логичен, макар че някои приложения са скъсали с легендарната си последователност.
? Едва доловимата прозрачност и 3D ефектите помагат за навигирането в програмните и диалоговите прозорци.
? Expose ви дава дава възможност да видите и изберете измежду всички ваши отворени прозорци или работния плот само с натискане на един клавиш. С функцията Spaces се добават виртуални работни плотове.
? Вградени функции за настройка и управление.
? Всеобхватни методи на търсене на файлове, които ще бъдат разширени и за Интернет в OS X 10.5.
Отличен</td><td>? Поддържа твърдо разделение на системните и потребителските файлове за максимална сигурност срещу вредни програми.
? Настройките по подразбиране не предлагат добро ниво на сигурност.
? Режим за стартиране на вашия MAC от външен твърд диск, намиращ се на друга машина. Това е чудесно за системно възстановяване, но игнорира потребителските пароли.
? Има фунция за криптиране на твърдия диск.
Много добър</td><td>? В пакета iLife, iPhoto е инструмент предназначен за цифрова фотография, който дава възможност за редактиране, разпечатване и споделяне на снимки. iWeb изгражда страници, iMovie и iDVD са за създаване на среден клас видеопродукция.
? Оскъднен брой игрални заглавия, сравнено с Windows, но Photoshop и Microsoft Office са и двата тук.
Много добър</td></tr><tr id=tr_paz_alt><td>Linux</td><td>? Интерфейсите Gnome и KDE емулират МАC OS и Windows XP по много начини; те предлагат също виртуални работни плотове.
? Налично е хардуерно графично ускорение, но изисква експертни знания за инсталиране и конфигуриране.
? Търсещ иструмент, който индексира локални файлове и уебстраници
Добър</td><td>? Както и OS X, Linux е по-сигурен от Windows; например по подразбиране Ubuntu не създава акаунт за основния потребител, който е логичната мишена на зловредните програми за Linux. Също както и MAC ОS той е доста по-труден за пробиване и не се ползва с особена популярност като Windows сред създателите на зловредни приложения.
? Криптирането на твърдия диск изисква експертни конфигурационни умения или външни инструменти
Много добър</td><td>? Достъп до стотици безплатни приложения, включващи офис пакети, графични и медийни редактори, игри и инструменти за софтуерни разработки. Някои от тези програми съперничат на комерсиалните в OS X и Windows, но повечето предлагат по-малко възможности.
? Ако искате Adobe Photoshop или Microsoft Office, използвайте виртуализацията или възможността да заредите друга ОС за по-добра производителност.
Много добър</td></tr></table>

[pagebreak]

Да живее WINDOWS XP

Слава богу, дългата бременност и продължителните родилни болки на Windows Vista вече свършиха. Tя работи добре на нашата средно модерна настолна система и с голямо удоволствие използваме новия обновен интерфейс с неговите полезни функции, които освежават ежедневната ни работа. Но преди да се захванем с новото ?дете?, няколко думи за добрия стар Windows XP.

Въпреки репутацията и на швейцарско сирене относно сигурността, XP бързо се превърна в сполучлива операционна система. Преди XP (и нейния достоен за уважение прешественик, Windows 2000), операционните системи на Microsoft получаваха сривове, забивания, сини екрани, ако не ежедневно, то поне ежеседмично. Макар че сривовете все още се срещат, те са драстично по-малко от предишните версии, и някои XP потребители имат компютри които рядко са виждали такива проблеми. Windows XP беше най-продаваната операционна система по света за най-различни приложения, почти половин десетилетие. За каквото и да ползвате компютъра ? счетоводство, фотография, инженерни разработки, безсмислени скитания из Интернет ? необходиямият хардуер ще работи под Windows XP.

Разбира се, за да се поддържа гладка работа с Windows XP, ще трябва да държите винаги ?вълка? сит. Независимо, че за момента Service Pack 2, Windows Security Center, и Internet Explorer 7 запушват голяма част от дупките в сигурността, XP безспорно беше през тези години (и продължава да е) атрактивен за хакерите и създателите на зловредни програми.

Вашата защитна стена, антивирусен софтуер и антишпионска защита, си остават важни и сега. Според Forrester Research, 40% от бизнес клиентите на Windows ще преминат на Vista в рамките на следващата година, като навлизането сред крайните потребители ще се извършва постепенно и ще започне с 12 милиона потребители през първата година и ще достигне 73 милиона след четири години. Microsoft ще продължат да пускат кръпки и пачове за сугурността на Windows XP поне пет години след излизане на Service Pack 3, който по последни данни се очаква през първата половина на 2008 г. Така че, отпуснете се. Няма за къде да бързате.

Сравнителни характеристики на четирите операционни системи, втора част

<table border=1 cellpadding=0 cellspacing=0 width=98% align=center class=t_paz><tr id=tr_paz><td>ОС</td><td>Производителност/цена на хардуера</td><td>Виртуализация</td><td>Обобщение</td></tr><tr><td>Windows XP</td><td>? Работи добре със слаби процесори и ограничен обем на RAM памет и дисково пространство, позволявайки ви да спестите разходи за нов хардуер, или да работите с тях неограничено време.
? Докато се подобрят драйверите на Vista, XP ще остане предпочитания избор на геймърите и на други, заинтересувани от максималната производителност.
Отличен</td><td>? Програмите за зареждане на Linux позволяват лесно да се зареждат различни инсталации
? Може да приюти всички x86-съвместими операционни системи (включително MAC OS), чрез външни помощни инструменти, като безплатния VMWare Server или (също безплатния) Virtual Server R2 на Microsoft.
? Може да работи на виртуални машини на Intel базирани МАC и PC.
Добър</td><td>? Тъй като мина доста време, откакто се появи, вие го познавате и или го обичате, или мразите. Ако се разбирате с XP, не е задължително да преминавате на по-нов. За пет години обновяванията на Windows XP са го направили по-сигурен, но не толкова, колкото са Vista, MAC OS и Linux. Минималните хардуерни изисквания го превръщат в удобна геймърска платформа до навлизането на DirectX 10. Ако нямате намерение да си купувате нов компютър, XP ще е чудесна OС през следвашите една-две години.
Много добър</td></tr><tr id=tr_paz_alt><td>Windows Vista</td><td>? Изисква значително повече памет и пространство на твърдия диск, работи по-бавно от XP на същия хардуер.
? Минималните системни изосквания са 800 MHz процесор, 512 MB памет и 15 GB свободно дисково пространство.
? Aero интерфейсът работи най-добре със съвременните графични ускорители и изисква минимум 512 MB системна памет.
? Понякога трудностите при процеса на обновяване са толкова много, че е по-добре да си купите нов компютър.
Отличен</td><td>? Някои от възможностите са като при Windows XP, но изискванията за повече памет, която е необходима, за да се изравни производителността, спира голям брой системи с и без това претъпкана памет, които да я приютят.
? Лицензът забранява, с изключение на Enterprise и Ultimate, да се стартират със софтуер за виртуализация от типа на Parallels и VMWare.
Добър</td><td>? Вземете я само ако купувате нов компютър; XP потребителите нямат съществени причини да бързат да преминават на нея. Интерфейсът на Windows Vista е ?жив? в сравнение с относително плоската схема при XP и подобрява извършването на ежедневните работи. Vista включва множество нови инструменти, които са по-сигурни при операции в Интернет. Дали това оправдава високата цена при ъпдейт и по-сериозните хардуерни изисквания? Навярно не, но ако сега купувате нов компютър, едва ли ще се намерят основателни причини да не инсталирате Vista.
Добър</td></tr><tr><td>MAC OS X</td><td>? Великолепен цялостен дизайн.
? Бюджетните Windows компютри са малко по-евтини, отколкото MAC Mini.
? Ниският клас MACBook преносими компютри не струват повече от подобните Windows базирани модели.
? Атрактивните, но скъпи Mac pro и MacBook Pro са сравними с най-добрите PC машини от Lenovo и Sony.
Добър</td><td>? Boot Camp позволява да инсталирате Windows или Linux като втора операционна система в Intel базираните MAC машини.
? С помощта на софтуера на Parallels и VMWare може да стартирате на MAC OS виртуални версии на Windows и Linux.
? Apple не позволява на MAC OS X да работи на различен от MAC хардуер, и той е единственият начин да работят всички тези операционни системи на една платформа.
Отличен</td><td>? Ако хардуерът на Apple се вписва във ценовата ви категория, ще се сдобиете с прекрасно конструирана машина, с чудесно работеща ОС, освен това, ще превключите до всяка друга среда (ОС) без никакви затруднения. Докато по-ранните версии oт MAC ОS 10 са пълни с бъгове и са несъвместими, то OS X 10.4 е повече от стабилна. Версия 10.5 обещава допълнително изглаждане и множество възможности. Всички съвременни MAC модели работят и с Windows, и с Linux, като за момента няма друга платформа по-подходяща затова.
? Предимство е, че голяма част от авторите на зловредни програми продължават да фокусират Windows и MAC е относително свободна от шпиони и вируси.
Отличен</td></tr><tr id=tr_paz_alt><td>Linux</td><td>? Специализираните дистрибуции и възможността за модифициране на ядрото позволяват на Linux да работи добре на стари и нескъпи системи.
? Поддръжката на нов хардуер често е съпроводена със забавяне спрямо Windows и Mac OC.
Много добър</td><td>? Работи без проблем с други операционни системи или с добавени чрез технологията за виртуализация на VMWare.
? Дистрибуциите са компилирани с поддръжка на виртуализиращия софтуер на Xen, който позволява да е приемник, или ?гост? на други операционни системи (Windows не поддържа Xen виртуализация).
Много добър</td><td>? Ако ви е писнало да се борите със злонамерените програми и вируси на Windows, много лесно можете да установите дали Linux ще отговори на вашите нужди - просто вземете едно CD и се опитайте да го стартирате. Лесен за инсталиране, безплатен, дистрибуции като Ubuntu 6.10 и OpenSuSE 10.2 са хубави възможности за технически грамотните потребители. Графичните интерфейси GNOME и KDE се развиват постепенно. Макар и да е малко по муден, не толкова лъскав откъм техническа поддръжка, то предлаганите подобрения в леснотата на използване, функционалността и сигурността го правят жизнеспособна алтернатива на Windows и OS X.
Много добър</td></tr></table>

[pagebreak]

В света на Vista

Windows Vista предлага по-голяма сигурност (макар че също ще се нуждаете от външна защитна стена, освен ако не сте готови да изпълните няколко комплексни конфигуриращи задачи), плюс някои усъвършенствани помощни средства и функции. Въпреки това, дори само външния вид на Windows Vista е достатъчна причина за ъпгрейд за повечето хора. 3D средата Aero показва прозорци, икони и други елементи на работния плот с повече цветове, отенъци и сенки, като при необходимост ги прави и прозрачни.

Бутоните светят в червено или синьо, когато показалеца на мишката е поставен върху тях. Полупрозрачните рамки на прозорци, менюта и заглавни ленти ви припомнят за отворени приложения в по-долни слоеве и Flip 3D превключвателя на задачи е напълно вдъхновен от Expose на Apple, който изобразява изкусно аранжираните портрети на всички стартирани приложения. Ако задълбаем по-надълбоко, ще видим, че и Windows Sidebar е вариация на интерфейсния елемент Dashboard на МАС OS X. Преработени са и други познати елементи - интерфейсът на Media Player, контролният панел, електронната поща и програмата за разглеждане на картинки ? и това е доказателство, че множеството промени във Vista са на ниво обвивка. Задълбавайки по-надълбоко през новата структура на менюто, често се наблюдават еднакви диалогови прозорци с тези във Windows XP.

Геймърите евентуално ще видят голяма полза от преминаването на Vista. DirectX 10 обещава осмократно ускорение в игрите, което няма да е достъпно за Windows XP. Windows Presentation Foundation на Vista улеснява много софтуерните разработчици при създаване на графични, хардуерно ускорявани приложения.

Множеството ноевовъведения при Vista са на съответната цена. Наскоро тест центъра на PC World демонстрира, че Vista работи перфектно на препоръчвания хардуер от Microsoft, а Windows XP работи малко по-бързо със същите приложения. Независимо, че има малко забавяне, вероятно ще искате да обновите операционната система на вашия компютър с по-нова. А и с приемливо екипирана машина, Windows Vista предлага много бързо търсене на файлове, в документи , електронни съобщения и уебстраници.
[pagebreak]

Здравей, PC, аз съм MAC

Простите и изчистени линии на MacBook и настолните системи Mac Pro, подсказват ясно как ще се използват - лесно и гладко. Mac OS X също обещава големи удобства. Макар че и операционните системи МАС, и Windows имат общо взето еднородни функции, интерфейсът на MAC изглежда с по-малко слоеве, нива и дълбоко скрити настройки.

Всичко това може би е достатъчно, за да накара потребител с 20-годишен опит с Windows да премине на MAC. Но това не е необходимо: Boot Camp на Apple позволява на Intel-базираните MAC компютри да зареждат Windows и други x86 операционни системи, като Linux например. Сега вече и маниаците, и обикновените потребители на MAC OS X, ще изпитат удволетворение от простотата с която могат да стартират приложения на Windows XP, Windows Vista и Linux, на един и същ компютър.

Apple обаче няма сметка да позволи OS X да се ползва на системи, които не са MAC. С други думи, хардуерът на Apple е единствената платформа, на която могат да се стартират всички операционни системи на една машина. И с помоща на нескъп или безплатен виртуализиращ софтуер от Parallels и VMWare, компютърът на Apple може да стартира тези операционни системи, обърнете внимание, едновременно. Софтуерът на Parallels предлага уникална, и до известна степен тайнстена възможност, наречена ?Coherence?, която стартита виртуализирани Windows приложения редом с OS X програми. Parallels са малко пред VMWare, които трябва да пуснат своя първи продукт за OS X през това лято. Пред пресата и двете компании заявяват, че работят, за да да добавят 3D ускорение на техните продукти, като крайната цел е по-голям реализъм при игрите на виртуализираните операционни системи.

Но голямата новина за MAC OS е, че тази пролет Apрle ще пусне OS X 10.5 с кодово име Leopard. Обещаните промени са сравнително скромни, но този пакет е отдавна очакван заради новите възможности, като Time Maсhine - новата система за автоматично резервиране, която позволява да върнете обратно предишните версии на файловете ви. В Leopard е предвидена възможност за създаване на бланки и интегриран списък със задачи в Mail; разширение на търсещия инструмент за файлове Spotlight, позволяващ откриването на файлове, намиращи се на други MAC компютри във вашата мрежа; виртуална функция работния плот, наречена Spaces за показване на всички отворени прозорци едновременно, и някои все още неанонсирани (нaдяваме се, убийствени) възможности.
[pagebreak]

Linux: последен, но не най-маловажен

Дистрибуциите, като изключително популярното Ubuntu, са извървели дълъг път, за да променят репутацията на Linux като труден и сложен за инсталиране и конфигуриране. Зареждаемата от CD версия на Ubuntu ще ви позволи да определите дали ви харесва Linux (както и дали Linux ще хареса вашия компютър), без да се инсталира каквото и да е на твърдия диск. С малко повече кликвания може да направите място за Ubuntu и да го инсталирате на твъдия диск до Windows (бр.3, ?Инсталирайте Ubuntu и Windows на един компютър?). След като е инсталирана, двойка прости приложения ще ви позволи да изберете и инсталирате стотици безплатни програми, включително мултимедийни приложения и инструменти за разработка и увеличаване на производителността.
Другата популярна дистрибуция, Open SuSE на Novell, осигурява конфигуриращи инструменти и библиотеки с приложения, които са близки по леснота на навигация до тези на Ubuntu. И за двете Linux дистрибуции редовно има ъпдейти.

Претенциозните във визуално отношение фенове на Linux, могат да избират между дузина потребителски интерфейси, като най-важните от тях са KDE и Gnome. И двата интерфейса се развиват постоянно, взаимстват добрите идеи една от друга, както вземат полезни неща от Apple и Мicrosoft.

С минимални хардуерни изисквания и високо ниво на сигурност, Linux e непробиваема OS. С безпроблемните възможности за двойно зареждане и виртуализация, включените множество безплатни и с отворен код приложения, лесно ще опитате новостите без да сменяте настоящата операционна система.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 13 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 20 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение