0

Н а третия ден след началото на протестите в цялата страна срещу назначаването на представители на Движението за права и свободи за областни управители ръководството на партията гневно реагира в Народното събрание.

Преди това зам.-председателят на ПГ на коалиция "Атака" Стела Банкова призова НДСВ и БСП "да реагират най-напред като българи и да оставят васалното си послушание пред Ахмед Доган".

А партията на Иван Костов Демократи за силна България направо призова министър-председателя Станишев "да спре приложението на коалиционното споразумение между БСП, ДПС и НДСВ".

От парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан предупреди народните представители, че "опитът за етнизиране на проблема с назначаването на областните управители по своята същност дискредитира конституционния принцип за еднонационалната българска държава".

Той се обърна към представителите на парламентарните групи, които по-рано излязоха с декларации по тази тема, и ги попита съзнават ли, че "с призива за единение на българите, всъщност поставят под съмнение основният принцип в Конституцията - че България е еднонационална държава."

Местан припомни конституционния принцип, че българските граждани имат равно избирателно право и подчерта, че този принцип освен равно право на участие в изборите, означава, че гласът на всеки български гражданин е с еднаква тежест независимо от неговия социален статус и от неговата етническа и религиозна принадлежност.

Ако сте съгласни с този конституционен принцип, и ако с 82 мандата
Коалиция за България има право да предложи за назначаване 14 областни управители и с 53 мандата НДСВ има право да предложи 8 областни управители, над 500 000 реално получени гласове за ДПС, които пратиха в българския парламент 34 народни представители, дават право на ДПС да посочи своите 6 областни управители, заяви Лютви Местан.

И предупреди, че който не приема тези правила, всъщност казва, че не е съгласен с Конституцията и с върховенството на закона.

По-късно вицепремиерът Емел Етем, която също е зам.-председател на ДПС, заяви, че "няма област, на която движението непременно да държи да има свой областен управител".

Проблемът не е етнически - той е икономически и политически, заяви Стела Банкова. Според нея решението му зависи от волята на НДСВ и БСП, които днес имат шанс да защитят не партийните си интереси, а българската национална кауза, за да продължат и занапред българи и турци да живеят в мир и сговор.

Банкова цитира протестиращи от Варна, Бургас, Ловеч, София, Русе, Пазарджик, Добрич, Смолян, Ямбол, Панагюрище, Батак, Пещера и Брацигово и обвини НДСВ и БСП в "липса на българско национално достойнство".

Според ДСБ напрежението в страната произтича от задълбочаващия се провал на т.нар "български етнически модел". Дълбоката причина за недоволството е, че нови области от страната ще попаднат в "обръча на фирми" на Ахмед Доган.

ДСБ настоява в името на етническия мир и единството на нацията ДПС да преустанови натиска си за назначение на свои областни управители. Парламентарната група на ДСБ предлага на управляващото мнозинство спешно да внесе в Народното събрание проект за Закон за промяна на Конституцията на България. С конституционното изменение да се въведе второ ниво на местно самоуправление и по този начин българските граждани да избират пряко областни управители.

ДСБ ще подкрепи такъв законопроект, тъй като той е част от предизборната ни програма, декларираха от партията. Ако управляващите не внесат такъв законопроект, ще започнем консултации с опозицията за съвместно внасяне и приемане на това изменение на Конституцията, заяви Екатерина Михайлова от парламентарната трибуна.

И от Обединените демократични сили настояват спешно да се сформира работна група, която да подготви за одобрение от конституционно необходимия брой депутати на промени в основния закон, свързани с въвеждане на представителния принцип в управлението на областите и избор на областните управители и за уточняване на мястото и функциите на прокуратурата и следствието.

В декларация на парламентарната група, прочетена от от зам.-председателя на групата Христо Кирчев се изразява "силно безпокойство от разпалването на междуетническо напрежение, вследствие на опитите на управляващата коалиция на БСП, ДПС и НДСВ да парцелира страната ни, водена единствено от тяснопартийните си интереси".

Според депутатите от ОДС политическите назначения на областни управители, без оглед на компетентности, способности и единствено в услуга на безпринципната коалиция, не обслужват интересите на българските граждани и носят опасност за етническия мир в страната.

Проблемът беше коментиран и от президента (1990 - 1996) Жельо Желев, много близък с Ахмед Доган от самото начало на промените в Бълария.

"Тези протести са резултат и от факта, че ДПС и Доган прекалиха малко с домогванията към властта, към ключови позиции", каза Желев.

Според него има болезнена чувствителност по тази тема и тя се използва от "Атака". А "Атака", подчерта Желев, е профашистка, крайно националистическа организация, със стилистиката, позната от времето на фашизма.

Междувременно от Златоград беше съобщено, че ВМРО и Съюзът на свободните демократи в града се обявяват против назначаване на областен управител от ДПС в Смолян, което според тях би било "кардинално погрешно решение за планината".

С това Златоград се присъедини към декларациите на Областния съвет
на БСП и Областното ръководство на ДСБ в Смолян.

През последните четири години обръчът от фирми на Ахмед Доган стегна
и нашата част на Родопите, като с протекцията на властта те изкупиха на безценица огромни икономически активи и сега в техни ръце са голяма част от търговията, транспорта, рудодобива, минерални извори, сграден фонд.

Всичко това се ползва за политически натиск над хората, което ясно се демонстрира на отминалите парламентарни избори, се казва в официалното изявление на двете политически формации.

В обръщение до президента Първанов и до премиера Станишев ДПС
се определя като "най-корумпираната и корумпираща организация в
политическия и социалния живот на страната", като "партия, която разчита на зависимите хора, за да издевателства политически и икономически над тях".

Двете политически формации в Златоград призовават премиера и президента да не предават Родопите в ръцете на ДПС, за да предотвратят огромни проблеми, от които регионът досега се е
опазвал и от които никой няма нужда.

Във Варна над 300 привърженици на партия "Атака" днес протестираха срещу назначаването на областен управител на Варна от квотата на ДПС.

На митинг пред сградата на областната адинистрация активисти издигнаха плакати и лозунги против партията на Ахмед Доган.

Членът на националното ръководство на "Атака" Димитър Кунев критикува президента Първанов за позицията, която заема по въпроса за областните управители от ДПС. Пред протестиращите Кунев подчерта позицията на партията, че в България не може да управляват представители на партия, която е създадена в нарушение на конституцията.

Варненските активисти на "Атака" бяха категорични, че няма да допуснат областен управител от ДПС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 6 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 6 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 9 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 9 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 10 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 10 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 11 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 11 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 12 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 12 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 12 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 12 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 13 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 13 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 13 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок