0
- Как възникна идеята за създаване на Гювеч? Това първият портал в България ли е?
- Гювечът възникна не само като първият портал в България, а и като едно от първите неща на български език в Интернет изобщо. Колкото и да е странно, по онова време се ширеше нещо като поверие, че щом нещо е в Мрежата, то задължително трябва да е на английски. Имаше парадоксални неща от рода на страница от пловдивчани, правена за други пловдивчани, да е на английски език. Освен това нямаше никаква информация за българските места по мрежата (не че бяха много, де), и ако се наложеше да се търси нещо българско, алтернативите бяха HotBot, AltaVista или Yahoo.
Та, седнахме да мислим какво да направим, после решихме че така или иначе няма да го доизмислим докрай и най-добре е да почнем да го правим без много да му мислим, и така почнахме...
В първоначалния си вид Гювеч представляваше една (една!) страница с около стотина връзки към български места. Горе-долу това беше българското уебпространство навремето. Спомням си дългите ни терзания, когато добавяхме, добавяхме връзки и по едно време страницата стана много голяма - доста се чудихме докато я разделим на две и оформим подстраница. И после като се почна, та досега (октомври 1999 г. - бел.ред) - в момента имаме над 800 подстраници, от тях само указателя е над 300.

- Как първоначално си представяхте Гювеч?
- Мислехме го по-скоро като информативно място, справочник, енциклопедия... нещо такова. Ентусиаст на този подход беше Илия Косев, но тъкмо да почнем да правим нещо и той взе, че замина да работи в MicroSoft и ни остави двамата със Жоро Сербезов да действаме. И ние, като по-мързеливи, направихме по-лесното - указател на сайтове. Но тогава така или иначе понятието "портал" го нямаше - кой да си представи, че хората ще поискат да го ползват за сборно място, за начална точка на сърфирането си из мрежата и т.н.? Почнахме без големи планове и амбиции, просто за да си запълним времето като сътворим нещо полезно за нас самите и за приятелите ни. Колкото и странно да звучи сега, в първите месеци си познавахме почти всички посетители на сайта поименно - те бяха по десетина души на ден (колкото сега минават за две минути). И идваха не толкова за да намерят нещо, а за да ни угодят на акъла, защото сме ги кандардисали да идат да видят.

- Защо избрахте точно името Гювеч, въпреки че трудно се изписва на латиница и създава пречки за потребителите отвън?
- Идеята беше следната: българският Интернет няма начин да не е богат и разнообразен. Като сме почнали да правим указател, в него така или иначе ще слагаме всичко що е българско. Та ще се получи нещо като известната манджа "гювеч" - от всичко по малко. Освен това думата има и второ значение - на "аванта", а ние от самото начало планирахме каквото и да правим, то да бъде безплатно за посетителите. Освен това думата беше и лека закачка, защото писахме "звучната българска дума гювеч", което трябваше да бъде иронично. Имаше и един друг момент - ей така, на инат. Знаем, че думата е трудна за писане на латиница, обаче какво ни пука на нас за латиницата? Даже нарочно я написахме по най-трудния начин - gyuvetch, вместо например guvech. Защото, който иска да дойде при нас, така или иначе ще дойде. А ние ще сме сигурни, че е дошъл, защото е искал да го направи.

- Успешна ли се оказа формулата "Всичко българско накуп"?
- Засега поне работи ;-). Скромно смея да твърдя, че направихме доста добра колекция от неща български или свързани с България (включително и много некомерсиални, исторически или образователни места, които ги няма по другите български търсачки). Това се дължи на подхода ни лично да проверяваме и описваме всичко, което добавяме, като държим на правдивото и информативно описание. Както и на това, че по-голямата част от нещата си ги намираме сами, като сърфираме по Мрежата, вместо да чакаме някой да дойде да ги добави. Не е широко известно, но голяма част от нашите посетители са хора извън България, за които Интернет е един от малкото начини да поддържат някаква връзка със страната. Приятно ми е, когато видя в нашия чат хора примерно от Турция, които казват, че го посещават, за да не забравят български.

- Много ли се промени сайтът от това, което беше?
- Е, както казах, в началото то беше само една страница... С течение на времето добавихме доста неща - дискусиите, чата, колекцията вицове, един голям куп материали в т.нар. ни "дадзибао" - място, в което всеки може да се изяви.
Промени се и идеологията - отначало това беше сайт, на който хората идват колкото да намерят нещо и веднага изчезват. Сега тенденцията е да не бягат веднага от сайта, а да стоят на него, защото той вече има и собствени неща, които да им предложи.<р> - Не губите ли от позициите си? Как оценявате конкуренцията в момента?
- Конкуренцията е доста силна. В интерес на истината, загуба на позиция имахме миналата година (1998-а - бел.ред). Доста дълго бяхме №1, карахме си по инерция, и в един момент се оказахме №2. Оттогава промяна няма, "съотношенията на силите" са си горе-долу същите. Може би е лошо, но "основните играчи" в българското уебпространство си останаха колкото бяха и миналата година. Това може би се дължи вече на "узряването" на Интернет в България. Ние бяхме първите - и вероятно и последните, - които успяхме да се "промъкнем" нагоре на аванта, само с малко повече усилия и безсънни нощи работа. Сега мизата се вдигна страшно и за да се наредиш сред първите, вече далеч не е достатъчно двама души да се занимават по два-три часа вечер със сайта, както правехме ние отначало. Сега трябват и пари, и техника, и подготвени хора, които знаят за какво става дума (ще се изненадате колко трудно се намират такива).

- Какви са предимствата на Гювеч пред останалите български сайтове (недостатъците също)?
- Предимства: разнообразна и правдиво поднесена информация; леснота на навигация из сайта; съвместимост с всякакви браузъри (не ползваме никакви екзотики - само обикновен, стандартен html); никаква цензура (добавяме всичко с изключение на опитите за измами); това, че не се взимаме на сериозно.
Недостатъци: може би това, че все още работим по най-примитивната технология (всичко при нас става ръчно, нито един процес не е автоматизиран).

- Какво планирате като промени оттук нататък?
- На първо време, пускане на нови услуги. Хората стават все по-взискателни и поради тази причина и сайтът ще трябва да става все по-добър. Ще въведем малко нови технологии за улесняване на работата, малко козметика тук-там... В сътрудничество с НетИнфо ще наблегнем на смисленото съдържание - новини в реално време, анализи, справочна информация, развлечения. Крайно време е да убедим българите, че и в българския Интернет има нещо смислено - нека най-после като чуят "Интернет" първата дума, за която се сетят, да не бъде "Плейбой".
- Какви са перспективите за Гювеч в близко и далечно бъдеще?
Надявам се - светли ;-). Разбира се, няма да настигнем Yahoo!, реалисти сме - за разлика от Yahoo!, ние сме "географски ограничени" до десетинамилионната публика, която знае български. Но това няма да ни попречи да опитаме.
В далечно бъдеще... кой знае? Надявам се Интернет наистина да стане световната медия, която всички твърдят, че е (макар че още не е), и в тази световна медия да заемем съответното ни място.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 23 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 1 час

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 2 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 11 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности