0

"5000 учители на улицата до месец", съобщава от първа страница "Монитор". Такъв е броят на учителите, които ще бъда съкратени до началото на учебната година, според председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Причината за уволненията са решенията на общински съвети за закриване на 350 училища в страната. Темата е основна и за "Сега".

Частни здравни фондове са поръчвали изнасяне на здравните досиета на милиони българи и най-вече на богати наши сънародници, хора от турския етнос и роми, разкрива в челния си материал"24 часа".

Това станало ясно при разследването на скандал с източването на данни от здравната каса на компютърджия, заловен от агенти на ДАНС миналия месец. Частните фондове, които чакат парламентът да премахне монопола на здравната каса, се надявали етническите турци да бъдат пратени под "строй" при тях, а богатите и работещите българи - да бъдат привлечени заради високите осигуровки, пише изданието.

По поръчка на посредник "къртицата" от касата изнасял и данни колко пари получават лекарите от НЗОК.

ГЕРБ, ДСБ и СДС ще организират национални протестни действия без "Атака" срещу тройната коалиция, съобщава "Труд". Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов все пак открехна вратата към националистите, като заяви, че протестът на десните ще е отворен за всички недоволни граждани, коментира вестникът.

Протестните действия ще започнат с национална подписка срещу управлението на БСП, НДСВ и ДПС в Деня на Съединението на България 6 септември. За Деня на независимостта - 22 септември, трите десни партии планират дебати с неправителствените организации и синдикатите.

"Следващото парче на DJ Сергей е "Защо се провалих", отбелязва в интервю за "24 часа" Цветан Цветанов. Виждам предсрочни избори в късната есен, прогнозира Цветанов. Според него правителството вече е изпаднало в перманентна криза, която ще се засилва с изтичането на мандата.

За всички българи, както и за европейската общност, желанието е тя да се прекрати по-рано, казва той. Имаме решение на изпълнителната комисия на ГЕРБ, с което категорично сме заявили, че няма да се коалираме с управляващите днес, декларира Цветанов.

"ГЕРБ няма да управлява нито с БСП, нито с ДПС", прогнозира пред "Труд" политологът Иван Кръстев. Следващото правителство няма да е голяма коалиция, всякакви спекулация за правителство ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС са вече невъзможни, коментира той. Социалното инженерство е изчерпано, допълва политологът.

"В обществото има апатично недоволство и мрънкане", е мнението на Цветозар Томов от социологическа агенция "Скала", изразено в интервю за "Монитор". Според него заявките за протести от страна на ГЕРБ, ДСБ и СДС по-скоро са подготовка за редовните парламентарни избори, отколкото акт за предизвикване на предсрочни.

Социологическите проучвания показват ясно изразено недоволство от кабинета, но то е апатично, пасивно недоволство, смята Томов. Според него без криза в самата тройна коалиция няма предпоставки да се стигне до правителствен или парламентарен колапс.

"Монитор" определя в свой анализ ситуацията в държавата като "Политическо безвремие след Брюкселския ураган". Контролни органи безброй, а контролът си остава дефицитен, пише изданието.

"12 000 дка "царски" гори се оказали 20 000", съобщава "Труд". Нотариалният акт от 1930 г., с който царското Интендантство придобива де юре 12 000 декара земя, всъщност обхващал много по-голяма територия - 19 961 дка, пише изданието, като цитира експертите от работната група от Държавната агенция по горите.

Агенцията трябваше да каже има ли дублиране на имоти в крепостните и нотариалните актове, представени от Симеон Сакскобургготски и наистина ли са му върнати 4 522 дка рилски гори повече, както твърди прокуратурата.

"Ток, парно и вода надуха инфлация", съобщава "Труд". Поскъпването на комуналните разходи е причината през юли НСИ да отчете 1,5% инфлация за месеца. В сравнение с юни цените на битовите харчове са се увеличили средно със 7,4 на сто, показват данните на ведомството.

През миналия месец рязко са поскъпнали токът, парното и водата. Статистиците отчита ръст и при наемите на жилища.

"Нужна е цялостна политика за животновъдството като приоритетен отрасъл", обяснява пред "Класа" Васил Калинов, председател на парламентарната комисия по земеделие. Той смята, че изпълнителната власт трябва да инициира обсъждане на параметрите за формиране на цялостна политика в животновъдството като приоритетен отрасъл, а до 2-3 месеца да се подготви стратегия за неговото развитие.

"Преките инвестиции спадат с 458,5 млн. евро за полугодие", съобщава от първа страница "Класа", като се позовава на данни на БНБ. От януари до юни преките инвестиции в България са 2,078 млрд. евро или 6,3 на сто от БВП спрямо 2,537 млрд. евро - 8,8 на сто от БВП.

"Сегашната стратегия ограничава цената на цигарените фабрики", обяснява пред "Дневник" Владимир Каролев, управляващ съдружник в "Балканска консултантска компания".

Компанията е една от фирмите в консорциума, избран за консултант за преструктуриране и приватизацията на дружествата на "Булгартабак холдинг".

Като един от проблемите Каролев посочва, че стратегията изисква инвеститорите да бъдат само стратегически, а не финансови, но стратегически можели и да не дойдат.

"Или хубаво, или нищо за БДЖ", коментира "Труд". БДЖ със сигурност няма да бъдат спасени, ако компанията започне да вози с автобуси, отбелязва изданието по повод идеята на БДЖ, вместо с някои стари електрически мотриси, да извършва превозите с автобуси.

Според автора има шанс за железниците ни, ако се осигурят пари за влакове и релси, ако се спрат вътрешните кражби и се съкратят стотици влакове, трупащи загуби.

"Ще създадем конкуренция на ФЛАГ, ако се бюрократизира", казва пред "Класа" Гинка Чавдарова, изп. директор на НСРОБ, по повод Фонда за органите на местното самоуправление в България ФЛАГ.

Има идея за банков консорциум, който ще предлага преференциални кредити, това ще е вид конкуренция на ФЛАГ, пояснява тя. Чавдарова коментира и че ФЛАГ е много закъснял и трябва да се направи всичко възможно от септември да започне отпускането на кредитите по него, но все още не е избрана банка.

Ситуацията в Грузия продължава да е коментирана тема и в днешните издания.

"Ако Грузия беше в НАТО, конфликт нямаше да има", казва пред "24 часа" Соломон Паси, председател на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър.

Вярвам, че бъдещият ключ към решаване на подобни конфликти е в общоприети и общопризнати международни арбитражи, посочва той.

"Мечката изръмжа, нащрек ли сме", е озаглавен анализът на "24 часа". С тази война Русия се опитва да създаде международен прецедент - защитата с военни средства на руските паспорти в чужбина, смята авторът.

"Грузия ни загуби като съюзник в НАТО", е гледната точка на анализатор на "Сега" по темата. Няма държава, която би воювала с Русия заради приумицата на грузинския президент Михаил Саакашвили да удари руснаците в Южна Осетия и след това да привлече огъня им отвъд нейните предели, коментира той.

"Общини на война срещу найлоновите торби", информира "Труд". Вестникът пише в основната си рубрика "Темата", че в Кюстендил найлоновите торби ще бъдат забранени от 1 януари 2009 г., а в Пловдив търговците, които не ползват полиетиленови опаковки, ще плащат 10 процента по-малко такса смет.

София също се готви да сложи край на полиетилена - кметът Бойко Борисов изпратил проект за споразумение до големите търговски вериги с предложение опаковките да бъдат сменени с биоразградими.

"Дебелите вратове вече са с бели якички", коментира пред "Стандарт" бившият ректор на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Боян Биолчев. По повод нарастването на кандидати за специалността "публична администрация" Биолчев отбелязва, че става дума за младежи, които биха искали да станат политици, а администрацията е възможно най-близко до подготовка за бъдеща политическа кариера.

Според него голяма роля играе актуалната митология и става дума за смяна на ценностите в обществото.

Пламен Константинов отпадна окончателно от състава ни за олимпийските игри, съобщава "24 часа". Капитанът на волейболните национали имал завишено съдържание на тестостерон и това е причината да получи лекарска забрана.

В същото време обаче шефът на Националната комисия по допинг доц. Камен Плочев опроверга твърденията, че е имало нередности с резултатите на Константинов, уточнява изданието.

Според "Новинар" обаче Пламен Константинов ще се завърне в лагера на волейболните ни национали в Пекин и ще играе в следващите двубои, ако пристигне в китайската столица с официална бележка, че е "чист" и няма опасност от положителна допингпроба.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Принц Хари и Меган, херцогинята на Съсекс, присъстваха на Royal Salute Polo Challenge в петък, запечатвайки деня си със страстна целувка

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 6 минути

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 8 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 44 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 53 минути

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 1 час

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет