Според проучване на Световната здравна организация, проведено сред хората в зряла възраст в седем от 28-те области в страната, 44% от мъжете и 32% от жените страдат от наднормено тегло, казва и Стефка Петрова, национален консултант по храненето в здравното министерство. За затлъстели пък се смятат 18,6% от мъжете и 23,8% от жените. Според нея проблемът бил общ за всички страни от Централна и Източна Европа. Хората се хранят нездравословно, защото избират не по-добрата храна, а по-евтината, обяснява тя. Принос за това имала обаче и липсата на достатъчно здравна култура, възможности и навици за спортуване. Основният приоритет е икономическото оцеляване, а здравето остава на второ място, казва Стефка Петрова.
Според официалната статистика, цитирана от "Асошиейтед прес", през последния половин век консумацията на свинско месо в България се е увеличила седем пъти, на захар - пет пъти, а на алкохол и сол - близо четирикратно. Хранителните навици на българите се промениха с идването на комунизма през 1944 г., когато страната започна да се урбанизира, припомня Ханджиев. След тогавашната миграция сега 70% от хората живеят в градовете, а през 1944 г. е било обратното - 80% са населявали селските райони. Консумирането на много хляб, което е типично за българите, тогава не представлявало здравословен проблем, тъй като селяните работели яко, и то физически труд. За гражданите, чиято работа е седяща, това обаче означавало повишени нива на холестерол.
"Хората престанаха да консумират домашно приготвена храна, както бяха свикали години наред, и преминаха на столова храна, приготвяна в заводските кухни. Сега всеки яде бързо, което означава и по-непълноценно усвояване на храната и надебеляване", обяснява още Ханджиев. Той е ръководител на групата лекари, които работят по въпроса как да върнат българина към традиционния му начин на хранене, базиран на характерното за страната изобилие на плодове и зеленчуци, пише "Асошиейтед прес". Витамините във вегетарианските манджи неутрализират свободните радикали, които тялото отделя при стрес и които ускоряват стареенето, обяснява специалистът пред агенцията. Червеното вино, с което България е много известна, и местната лютеница (пастет, сварен от смлени доматии печени червени чушки) имат точно такъв антиоксидантен ефект, казва той в заключение.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!