0
В одещ Николай Бареков: Поканили сме за гости в нашето студио представители на не само едни от най-цветните, но и ключови извънпарламентарни партии и коалиции на тези избори - "Коалиция на розата" (BRB-bg.org), представлявана от социалдемократа Александър Томов и г-н Гюнер Тахир, който от дълго време оглавява организация, алтернативна на ДПС, и г-н Цветелин Кънчев, който е председател на политическо движение "Евророма" (Euroroma.org), което ще се бори за гласа на ромския етнос в България.

Преди това един важен въпрос към вас, г-да. Кой представлява гласовете на турските изселници в България? Защото в информация на сайта "Всеки ден" (VsekiDen.com), дадена вчера от г-н Недим Генджев, стана ясно, че г-н Осман Октай е подписал, така, в лично качество с вашата коалиция и по никакъв начин той не гарантира вота на турските изселници...

Г.Тахир: Никой нито в България, нито извън България може да гарантира за 100% от гласовете на изселниците. Това е първият ми отговор.

Вторият е, че лично присъствах в момента когато, преди да подпише споразумение с "Коалиция на розата", г-н Осман Октай беше упълномощен от г-н Сейхан Тюркан и от г-н Недим Генджев-младши... всички от т.нар. "Балканска демократична лига".

Що се отнася до гласовете на изселниците, мога да кажа следното: ако до 2001 г. деветдесет и няколко процента от тези гласове, действителни гласове, бяха за ДПС, сега конюнктурата е коренно променена.

- Ще говорим за това след малко. Г-н Генджев-младши, искам само да чуя вашата реплика защо сте били заедно с г-н Томов и г-н Гюнер Тахир, когато г-н Осман Октай е подписал споразумението за участие съвместно в коалиция, а след това твърдите пред електронния сайт "Всеки ден", че такова нещо е нямало, Осман Октай е подписал в лично качество, че ще представлява вашата коалиция?
Н.Генджев-младши (по телефона): Аз искам съвсем явно да обясня, че ние бяхме на среща с представителите на "Коалиция на розата" за преговори и за евентуално обсъждане на коалиционно споразумение, където ние се срещнахме с г-н Томов. Впоследствие дойде и г-н Гюнер Тахир на срещата.

Но ние не сме обсъждали конкретното подписване, за което, тъй като г-н Томов по своя преценка беше свикал пресконференция, беше извикал журналисти, без да го съгласува това с мен, нито с г-н адвокат Сейхан Тюркан, който е единствен председател и представляващ Балканска демократична лига, за което ние сме го упълномощили с г-н Осман Октай.

- А как тогава г-н Осман Октай е подписал там и всички сте били в стаята?
Н.Генджев-младши: Значи, това нещо го решиха г-н Осман Октай и г-н Александър Томов като един компромис, за да се излезе от положението, тъй като бяха извикани журналисти, беше насрочена пресконференция.

Аз като председател на Партия за демокрация и справедливост и г-н адвокат Сейхан Тюркан като председател на Балканската демократична лига, в която е моята партия, категорично отказахме да подписваме подобно коалиционно споразумение, което не е обсъдено и не са постигнати конкретни договорки.

- Това е бил компромис, Осман Октай да подпише, само и само да не стане патакламата пред журналистите, така ли излиза?
Н.Генджев-младши: Точно така.

- Ето, г-н Александър Томов ще ни каже сега тук и да приключим тази тема. Всички заедно в една стая, после само Осман Октай подписва, заради журналистите.
Ал.Томов: Осман Октай е фактор, който е познат на нашата общественост. Едва ли е било точно така, защото и предната вечер по желание на г-н Октай в присъствието на г-н Тюркан беше обсъждано всичко това. Сега, очевидно е, че има някакви противоречия за това кой къде от Балканската демократична лига да бъде в листите...

- Всичко ли се развива в една стая там, докато се водеха преговори?
Ал.Томов: Не, не, не. Това са тридневни поредни преговори, въпросът за представителството, аз мисля, че това не е сериозното. Сериозното е друго.

Сериозното е друго - че г-н Гюнер Тахир и г-н Осман Октай застават в един фронт, формира се еднаква линия за нов европейски етнически модел. Сега, ще има недоволни, винаги.

- Кой ще бъде недоволен и каква е вашата цел?
Ал.Томов: Очевидно г-н Генджев е недоволен, очевидно други са недоволни, защото те искаха предварителна договорка по листи - нещо, което не можеше да стане толкова бързо.

Но аз не смятам, че това е проблем на "Коалиция на розата". Това е проблем на Балканската демократична лига, на отношения вътрешни между отделни хора. Аз не смятам...

Смятам, че се е случило обаче, един много важен политически факт. Това че г-н Тахир и г-н Октай са в един фронт и този фронт е за различен етнически модел в България.

- Сега, какъв е този етнически различен модел от досегашния етнически модел в България?
Г.Тахир: Различието е в следното. Ние обявихме, че ще направим така, че да има европейски етнически модел в страната. Какво означава това?

Смятам, че народът е прав, когато казва, че новото винаги е добре познато старо, т.е. преди повече от 135 години Апостола на свободата Васил Левски беше казал, че за равенството, за братството и за съгласието между всички народности...

- Новият етнически модел - равни права на всички граждани...
Г.Тахир: Да. И не случайно беше казал, че българи, турци, евреи и пр., всички ще бъдат равнопоставени както във вяра, така и в гражданско отношение, така и в народностно.

- Какво му пречи на стария? Той е същият. И при стария модел е същото.
Г.Тахир: Старият модел обаче, този, който беше лансиран от ДПС, доведе до това, че 15 години смесените региони бяха представени еднопартийно, т.е. имаше еднопартиен монопол...

- Капсулиран ли е етническият вот?
Г.Тахир: Разбира се, че е капсулиран етническият вот, не само, и най-вече в чисто икономическо отношение. Ако погледнете изследване на Световната банка, ще видите, че от 265 общини в страната за праг на бедност, за процент безработица най-много безработните са в 30-те общини, те са на последните 30 места от тия 265... където управлява ДПС.

- И кой носи вина за това?
Г.Тахир: Ами вина за това носи партията, която е поела ангажимента да представлява този вот и след това да бъде част от управлението на страната, и да...

- Да включим обаче и г-н Цветелин Кънчев. Вие като председател на партия "Евророма", която ще се бори за гласовете на българските роми на тези избори, смятате ли, че старият етнически модел в България не гарантира равни етнически права и не работи?
Цв.Кънчев: Аз смятам, че в България няма никакъв етнически модел. Просто манията на Бай Ганьо е винаги да измисля топлата вода ежедневно, ежеседмично, ежемесечно и т.н., но и до губене на време най-вече.

- Тук хората се борят за нов етнически модел, вие направо казахте - то няма никакъв.
Цв.Кънчев: Моля ви, има един световен етнически модел, който е създаден в САЩ; в България има много добър етнически пример - за толерантност, най-вече за толерантно междуетническо съжителство.

- Но няма ли капсулиране на политическите, на политическо ниво, т.е. турците си гласуват за една партия, а сега вашата цел е ромите да гласуват за също една партия?
Цв.Кънчев: Това не е модел, това е политическа конюнктура. Това не е модел в никакъв случай.

- И какво й е на тая политическа конюнктура? Примерно на вас харесва ли ви?
Цв.Кънчев: Не, в самата конюнктура вече, в самата конюнктура новото не е лошо. Когато обаче добре е пресметнато новото, какви са мотивите да се търси новото? Какви са мотивите? Те не са финансови мотивите...

- Какво е новото? Новото, говорите за новото на г-н Тахир и г-н Октай. Да се борят за вота на българските турци.
Цв.Кънчев: Ето, виждате ли? Значи, тук те не търсят алтернатива на Доган, те просто искат да бъдат Доган.

- Това е целта на г-н Тахир, който е седнал до вас - да бъде Ахмед Доган.
Цв.Кънчев: Значи, не на г-н Тахир, не на г-н Октай, на там още един куп, ето, виждате, Недим Генджев. Сега, примерно при определени преференции Недим Генджев ще ви каже, че гласовете на изселниците в Турция ги представлява БКП, работническа партия, 9 септември.

- Добре, но ето, те са си поставили високи цели. Не трябва ли малко по-голяма умереност като вашата, нали вашите бяха думите, че ако в българския политически живот Ахмед Доган е кръчмарят, вие бихте искали да бъдете сервитьора? Ето едно малко...
Цв.Кънчев: Да, аз съм подал заявление за сервитьор, но все пак ЦИК е управителят на заведението.

- Само че кой плаща сметката, знаете ли? Избирателят.
Това е обратното, което искаме ние да направим - ние да платим сметката на избирателя. Ей това е различното.

- Как ще платите сметката на избирателя?
Цв.Кънчев: Ами, след като си изпълним обещанията, дадени към него.

- Кой е новият етнически модел, който вие предлагате, или примерно новото на липсващия етнически модел? Чухме какво казахте за опита на г-н Тахир и г-н Октай.
Цв.Кънчев: В съответствие със световния етнически модел... Пактът за стабилност има няколко изисквания, специално по отношение на партиите, които представляват малцинствата.

Ние приведохме "Евророма" точно в съответствие с тези изисквания - 30% в ръководството не-роми, 30% жени, дори 35% са жените в ръководството на партията. Дайте ми друга партия в България, която има толкова процента жени и толкова процента не-роми в ръководството, говоря за партиите, които представляват малцинствата. Няма.

- Е, то по тая логика ще стигнем и до това, че трябва и хората с нестандартна сексуална ориентация...
Цв.Кънчев: Няма лошо. Няма лошо.

- Вие при вас примерно ще дадете ли такава квота?
Цв.Кънчев: Моля?

- Ще дадете ли такава квота?
Цв.Кънчев: Вижте, при нас и да има нещо, няма да бъде прикрито. Разбирате ли?

- Ще разберем.
Цв.Кънчев: Значи, аз страшно много уважавам гейовете, защото много от тях примерно носят много по-мъжки сърца, отколкото някои псевдомъже, които...

- И в този ред на мисли вашата партия ще включи ли и тези хора към новия, да речем, малцинствен модел?
Цв.Кънчев: Естествено.

- Г-н Томов, кажете сега...
Ал.Томов: Вижте, дайте да поговорим малко сериозно.

- Те казват, кандидатстват за ролята на г-н Доган.
Ал.Томов: Ние влизаме в Европа. Първото изискване - стига с етнически партии. Европа не приема партии, изградени на етническа основа и религиозна основа.

- Дайте пример за етнически партии обаче в България.
Ал.Томов: Значи, партии, които в България капсулират цели общини, при това 20 общини, 25 общини...

- Кои са тези партии?
Ал.Томов: ДПС в случая. Значи, ние казваме...

- "Евророма" към тези партии ли е?
Ал.Томов: "Евророма" е нова партия. Г-н Кънчев ви казва...

- Има ли опасност да се превърне като тези партии?
Ал.Томов: ... Но той ви казва - не искам да бъда етническа партия. Той ви казва - искам 30%... Това е пактът за стабилност, вярно, така е.

- Че и ДПС направиха по този начин структурата и ръководството си и...
Ал.Томов: Точно тук е разликата. За първи път се събираме различни хора и той ви казва модела на Левски. Давам един друг пример.

Гюнер Тахир преди 10 дена за първи път от 15 години беше на честванията на Априлското въстание. Вие знаете ли, че 15 години Ахмед Доган не е отишъл нито в Панагюрище, нито в Клисура, нито никъде.

Защо не направим общност? Не да разделяме чрез партиите хората. Той ви казва - моделът на Левски. Ами аз падам от това, казвам ви го.

- Добре, по тази логика, вие бяхте във властта в първите месеци буквално след промяната. Имате ли някакви спомени защо примерно въпросът за възродителния процес така се загуби, някъде изчезна този въпрос?
Ал.Томов: Знаете, ето това е въпрос на историческо мислене. Когато тръгнахме в началото, за нас беше важното да няма конфликт, да няма Босна, да няма Косово. Търпяхме, затваряхме си очите, нормално беше.

Затова, казва Цветелин, имаше толерантност. Да, имаше и търпимост, и толерантност. Сега обаче наистина година и половина пред ЕС имаме нови стандарти и нови изисквания. И точно тук...

- И да забравим за възродителния процес, за да...
Ал.Томов: Ние просто оттук нататък трябва да градим нови отношения. В единни коалиции трябва да живеем и българи, и турци, и роми. Не можем повече да се делим.

И най-голямото, най-страшното знаете ли кое е? Което ви каза Гюнер - че в 29 тези общини, понеже има само една партия, тя е извън пазара. Там няма инвестиции. Четири години ДПС беше във властта. Най-бедните общини, най-онеправданите...

- Мога ли да ви дам само един пример. Това, което вчера Вежди Рашидов припомни в нашето студио - по време на възродителния процес какво направиха българските турци. Взеха си одеялцата, казва той, и напуснаха страната. Те не са създавали проблеми тук.

Какво правят българските роми, които са натикани в различни гета. Аз примерно съм от Пловдив, там има едно гето, което се нарича квартал "Столипиново". Какво правят тези роми?

Стоят си в гетата и когато излязат под някаква форма извън тези гета, общо взето обществото ги държи изолирано. Така ли, г-н Кънчев?
Цв. Кънчев: Абсолютно.

- Добре, след като е така, защо нашите очи са затворени в случая?
Ал.Томов: Ето за това става дума. Искаме програма в новото Народно събрание за тези изолирани гета, както вие ги нарекохте. Ние не можем в цивилизована Европа да продължаваме с гета. В Европа гета няма, а в България има гета.

- Но понеже те не създават проблеми, затова като че ли много малко хора се занимават с техните въпроси и с техните проблеми. Няма... много рядко се случват бунтове на роми по даден социален въпрос. Наистина рядко са, г-н Кънчев, тези бунтове. Турците почти пък никъде в България под никаква форма не се бунтуват, те са едни от най-тихите граждани и понеже е така, нещата са мирно и тихо.
Г.Тахир: Но нека да се върнем към основния въпрос, за етническия вот. Според мен това е много важен въпрос, който трябва да се дискутира, защото от 1991 г. насам, т.е. от 36-ото събрание насам няма листа на голяма българска партия, където например турчин да е станал депутат, да е станал зам.-министър.

- Е, вие бяхте с Иван Костов...
Г.Тахир: Единственото изключение. Единственото изключение 1997 г. Гюнер Тахир, но това е просто...

- Ергин Емин сега също кандидатства, мисля, че има и други представители.
Г.Тахир: Той кандидатства, но друг е въпросът на 26-и дали ще бъде депутат, но това е отделен въпрос. Значи, за мен има едно неадекватно отношение към малцинствата от големите български партии. Какво имам предвид...

- Добре, но турците простиха ли за възродителния процес? Ако е така, наистина да забравим темата.
Г.Тахир: Значи, турците са толерантен народ. Разбира се, те никога не биха повдигнали... ежедневно или ежемесечно този проблем. Но аз ще ви дам друг пример.

Наскоро се чух по телефона с представители на политзатворниците в Белене, които бяха занесли документи в Европейския съд за правата на човека в Страсбург за това, че те търсят някакви обезщетения. Разбира се, това е тяхно право, само че от ЕС са им показали документ, в който Юнал Лютфи като зам.-председател на българското Народно събрание е казал, че тези хора са обезщетени и не би трябвало да търсят никакви...

- А обезщетени ли са тези хора?
Г.Тахир: Те са толкова обезщетени, колкото всички останали български граждани, които са били политически затворници, с някакви скромни суми.

- И понеже никой от самите турци не повдига въпроса за възродителния процес, всички решиха в държавата, че темата е приключена и вече ще гоним новите стандарти.
Г.Тахир: Но за да затворя тази страница, все пак според мен трябваше, след като ние тогава, когато и аз съм бил в ДПС, сме подавали стотици документи, доказващи конкретната отговорност на определени хора както на партийна номенклатура, така и да речем хора, представители на полицията и т.н., нищо не се взе предвид нито от Военна прокуратура, нито от Главна прокуратура...

- Значи тя страницата не е отворена, обаче ние вече я затворихме.
Г.Тахир: ... Да, страницата е полуотворена според мен, защото...

- Но по-добре да се затвори вече. Г-н Кънчев, кажете сега вие, при положение че кандидатствате с вашата партия за тези избори, не е ли пък по-добре от ромска гледна точка да се капсулира вашият вот, да ви вкарат в парламента и вие там вече на парламентарно ниво да започнете да водите борба с държавата срещу ромската сегрегация?
Цв.Кънчев: Не, категорично не. С този вот ние ще вземем много български гласове и много гласове на хора, които не са роми, и по разбираеми причини.

- А къде ще отидат ромските гласове тогава, след като вие ще влезете с гласовете на българската...
Цв.Кънчев: И тях, и тях, казах, и тях. Но ето виждате ли, с личностите, които са в нашата партия, те са хора обичани и от българи, от роми, от турци, от всякакви. - Как ще се разпредели ромският вот на тези избори? Ще бъде ли капсулиран само в една партия или примерно ромите ще отидат...
Цв.Кънчев: Не, не мисля. Не мисля, че ще бъде капсулиран само в една партия. Естествено, по-големият процент ще вземем ние, но, вижте, тук стана нещо много интересно с интегралната бюлетина, която за нас хич не е страшна. Тя удари най-много купувачите на ромски гласове, изобщо купувачите на гласове, те изреваха най-силно.

- Защо?
Цв.Кънчев: Защото има печат на влизане и на излизане.

- И няма как да се изважда бюлетината и да се вкарва отново.
Цв.Кънчев: То може, може, но при всеки трети ще се къса нишката.

- Е, това не е малко.
Цв.Кънчев: Не е малко и организацията трябва...

- На всеки трети ... означава да се прави нова организация за всеки двама.
Цв.Кънчев: Абсолютно, да.

- А вие как ще се справите тогава? Как "Евророма" ще убеди своите малограмотни избиратели къде се намира точно интегралната бюлетина?
Цв.Кънчев: Нашите хора познават цифрите добре, уверявам ви.

- Защото имаше притеснения от страна на ДПС за...
Цв.Кънчев: Уверявам ви, зависи кой номер число ще ни се падне.

- А за г-н Томов се говори, че с новата интегрална бюлетина по някакъв начин ще наруши статуквото на БСП и на нейната коалиция "За България".
Ал.Томов: "Коалиция на розата" е с изключително добро самочувствие, но този нов европейски етнически модел, за който ние сме единни, като гледам, и това адски ме радва, означава друга страница в българския живот. Това означава това, което беше - капсулирането, изолацията да се замести от интеграция и ние да започнем да живеем нормално.

- Добре, как ще се случи това?
Ал.Томов: Ето ви няколко примера. Значи, готвим програма, ще я предложим, готови сме практически, инвестиционна програма в тези зони. Това е достатъчно.

- Кои зони?
Ал.Томов: Значи, зоните, които в момента са капсулирани и, както каза Гюнер, живеят толкова бедно, че даже не си представяме. Какво значи средна безработица...

- Добре, дайте ги тези градове, области и т.н. Кои са депутатите оттам?
Ал.Томов: А, кои са. Значи, много лесно може да кажем. Става въпрос първо за Кърджали преди всичко, селата на Кърджалийско. Става дума за Шумен и Разград. Конкретните общини можем да ги назовем, общини като Завет, Самуил, Цар Калоян, да не продължавам.

- Кърджали с тези кандидат-депутати си реши проблемите.
Ал.Томов: Айде бе.

- Там ще има...
Ал.Томов: Моля ви. Извинявайте, но това не е театър, съжалявам много, не е театър, не е шоу. На шоу равнището го решихме там въпроса. На равнище на икономиката - не.

... - г-н Кънчев, който разчита на г-н Азис.
Ал.Томов: Значи, аз не искам да говоря там... има артисти в Народния театър, които говорят, че ще решат въпросите. Значи, ние говорим за сериозна икономическа инвестиционна програма. И трябва да ви кажа, ако ние заменим партийното капсулиране... вижте ужаса. Сега секционните избирателни комисии в някои от тези общини поради липса на други партии се представляват само от една партия.

Г.Тахир: Една партия ще излъчи всички членове на...

- Кои са тези комисии, коя е тази партия?
Г.Тахир: Ако може аз да обясня. Значи, в смесените региони, особено в определени общини, те са около 20-25, няма трета партия освен ДПС и НДПС. И какво става? Когато се каже, че само парламентарно представените партии ще представят членове в ЦИК, тогава ДПС дава свои хора и от името на НДСВ, и от името на БСП, и от името на ОДС.

Разбирам, г-н Тахир, като нямат, значи хората не ги искат.
Г.Тахир: Да де, но не дават на партия, която... А да ви дам ли един такъв...

Ал.Томов: Не е вярно, има други партии, има... но не позволяват. Разбирате ли къде е парадоксът? БСП например играе с ДПС... Откъде накъде секционните избирателни комисии, които трябва да са обективните...

Да включим и г-н Кънчев, защото все пак разговорът се ориентира към...
Цв.Кънчев: Значи, да не бягаме от темата, най-важното - етническия вот.

- За етническия вот си говорехме и за капсулацията.
Цв.Кънчев: Аз тук искам точно да обясня всичко с една циганска поговорка... Значи, слепият иска очи, глухият иска уши, т.е. всеки иска това, което няма. Ето това е меракът.

- Какво нямат ромите например и какво нямат турците в България?
Цв.Кънчев: Друго искам да кажа по отношение на това, че разчитам на Азис. Да, г-н Бареков, дори ви каня, ако искате, поведете някоя листа, където е Азис, да направим едно съревнование.

- Е, и аз мога да кажа, г-н Кънчев, като Вежди Рашидов вчера, че получих от 4-5 места оферти, но на всичките отказах.
Цв.Кънчев: Да, разбирам ви. И третото, което мисля, че... Темата е добре започната днес, но аз имам предложение, конкретно, как да приключим темата. Можем и във вашето студио да го направим.

- Кажете, да, кой искате да призовете тук на диспут и го призоваваме.
Цв.Кънчев: Ето, същият състав е много добър, но нека да се включи към тях и Осман Октай, а аз поемам ангажимента да осигуря в това студио Ахмед Доган.

- Сигурен ли сте?
Цв.Кънчев: Абсолютно, едно към едно...

- Това е голямо обещание, публиката ни е над милион.
Цв.Кънчев: Да, да, да.

- Вие осигурявате Ахмед Доган в нашето студио.
Цв.Кънчев: Точно така.

- А те Осман Октай. Кога ще осигурите г-н Доган?
Цв.Кънчев: Разбираме се след предаването.

- След предаването и утре ще съобщя на зрителите.
Цв.Кънчев: Да.

Изключителна политическа новина. Г-н Доган никога не е гостувал в това предаване, а е канен многократно.
Цв.Кънчев: Аз поемам ангажимента.

- Да дойде тук?
Цв.Кънчев: Да.

- Това означава, че ще ни направите аудиторията около 5 милиона, когато той ще гостува. Кога ще се случи това? Другата седмица.
Цв.Кънчев: Уверявам ви.

- Ще се разберем и ще го съобщим на нашите зрители.
Цв.Кънчев: Точно така.

- Както чухте, Ахмед Доган, след като Цветелин Кънчев пое ангажимента да го покани в нашето студио, ще присъства на диспут срещу г-н Октай, Тахир и Александър Томов. Това е голямата новина от разговора ни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 1 минута

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 27 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 41 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 43 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове