0

"Токът за фирмите помпа цените", предупреждава във водещо заглавие "Труд".

Неочаквано жестоки цени на тока удариха големите предприятия след либерализацията на пазара на електроенергия от 1 юли, констатира всекидневникът.

"НЕК вдигна върховата тарифа с близо 31%, а нощната - с 51%!", възмущават се пред вестника бизнесмени. Те прогнозират, че скъпият ток ще надуе производствените цени с 4-5%.

Хлябът вече се продава с 10% отгоре. Поне с 5% ще растат цените на стоманата и на строителните материали. БДЖ обмисля по-високи цени на билетите.

Имаме квота от по-евтина електроенергия, но тя е само за защитените от държавата потребители - населението и малките фирми, обяснил вчера пресслужбата на НЕК.

Токът за фирмите с 50 на сто нагоре, пише по темата и "Стандарт". Шоковото увеличение дойде след пълното отваряне на пазара у нас от 1 юли.

Така електромерите на компаниите, ползващи високо напрежение, започнаха да начисляват баснословни сметки, оплакват се бизнесмени. Причината е, че до либерализирането на пазара цените за всички потребители се определяха от енергийния регулатор.

А сега тарифите за високо напрежение се диктуват от НЕК. До края на юни за транспорт на ток по мрежата на НЕК се плащаше по 5,64 лв. за мвтч и още 5,03 лв. за достъп, или общо 10,67 лв. за мвтч.

След 1 юли тарифите вече набъбват до 13,30 лв. за мвтч без ДДС, което е ръст с 45%. С 34% пък е поскъпнал токът с високо напрежение през делничните дни и с 41% през уикенда, твърдят бизнесмени.

Така според техните изчисления излиза, че купуват ток между 92,84 и 97,68 лв. за мвтч без ДДС.

Колко обаче са точните числа, от НЕК отказват да съобщят с мотива, че при свободен пазар всеки договаря цените си и така ще разкрие информация, от която ще се възползват конкурентите им.

На друго мнение, изказано също в "Труд", е икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч".

Според него увеличението в тарифите на тока няма да се отрази върху цените на големите производители и съответно върху нивото на инфлацията.

Причината е, че родните предприятия работят в конкурентна среда и техните цени трябва да са адекватни на международните.

Ще използваме всички средства да съборим решението на държавния регулатор, дори и в съда, предупреждава председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

В "Пари" той припомня, че цената на електроенергията е в дъното на ценовата пирамида.

Според него ще се окаже огромен инфлационен натиск в страната, което ще доведе до рязко влошаване на търговския баланс на страната ни, следствие от загубата на конкурентоспособност на стоките, които се произвеждат тук.

"Бизнесът чака инфлация и спад в износа заради тока" е заглавието по темата в "Пари". Представители на компании от различни отрасли и БСК вчера се срещнаха с експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да търсят решение на проблема.

Имотният пазар ще разчита на засиленото търсене в Европа, пише "Дневник".

За първите шест месеца на годината европейският пазар на имоти е привлякъл рекордните 116 млрд. евро инвестиции в имоти, отбелязвайки 4% ръст спрямо същия период на миналата година, показва изследване на консултантската компания "Джоунс Ланг ЛаСал" (Jones Lang LaSalle).

За последните две години в рамките на континента инвестициите в сектора са се удвоили заради възвращаемостта си, която надвишава възвращаемостта при инвестициите в ценни книжа, посочват авторите.

Според изпълнителния директор на "Европейски капиталови пазари" в компанията Тони Хоръл очаква се силният инвеститорски интерес да се запази и през второто полугодие.

По думите му по-малки пазари като финландския и източноевропейските привличат предприемачите заради добрата перспектива за динамичен растеж и доходност.

Еколози внесоха жалба в Брюксел за "Натура", съобщава още "Дневник".

Седем природозащитни организации внесоха в понеделник официална жалба в Европейската комисия (ЕК) срещу българското правителство заради предадения непълен списък със защитени територии от екомрежата "Натура 2000".

Това съобщи международната организация WWF, която е една от сезиралите Брюксел. Жалбата е достатъчно основание за ЕК да започне наказателна процедура срещу България, ако прецени, че еврозаконодателството не е спазено.

Освен WWF, жалбата са подписали "Зелени Балкани", сдружение "Балкани", Информационен и учебен център по екология, дружеството по фитоценология, асеновградското екосдружение "Хаберлеа" и екоклубът към СУ "Св. "Климент Охридски".

Природозащитниците изтъкват, че извън представения пред Брюксел списък със зони е останала голяма част от предложените в съвета по биоразнообразие.

Така покритието на екомрежата е недостатъчно за над 70% от видовете, а някои даже не са обхванати, припомнят еколозите.

Свободно пренасяме DVD с игри и филми в ЕС, обявява "Сега". Оптични дискове, съдържащи компютърни програми, ще могат да се внасят в България без формалности, предвижда законова поправка, внесена в парламента от правителството.

В момента за всеки внос на софтуер се изисква удостоверение, издадено от Министерството на културата (МК). Такъв документ от МК е необходим и на български фирми, които искат да изнесат дискове с програми. Кабинетът предлага удостоверенията да отпаднат.

Същото облекчаване се предвижда и за пренасянето на филми, музикални албуми, игри, ако записите пристигат у нас от ЕС. Сега фирмите трябва да се снабдяват с удостоверения, за да извършат внос или износ на записи, които са обект на авторски права.

Пътници, напускащи България или влизащи в страната ни, ще могат свободно да пренасят DVD и CD с музика, филми и игри, ако са ги закупили за вкъщи или за подарък, а не с търговска цел, уточнява друго допълнение на Закона за административно регулиране на производството и търговията с оптични дискове.

Половината пътници на БДЖ ползват намаление, пише още "Сега".

Малко над половината от всички пътници на БДЖ ползват намаление и почти толкова смятат, че това е основното предимство на пътуването с влак пред пътуването с автобуса.

Това показват резултатите от специално социологическо проучване на "Алфа рисърч" сред 2000 клиенти на БДЖ, представено в Пловдив вчера. 50,5% от анкетираните на практика пътуват на половин цена.

Затова и едва един от всеки седем клиенти на БДЖ би приел повишение на цените между пет и 10%, по-голямо поскъпване е допустимо за по-малко от една десета от пътниците.

Клиентите са най-критични към хигиената и състоянието на пътническите вагони - те поставят оценки по двата показателя съответно 2,95 и 3,28 по шестобалната система.

"Булгартабак" свали цената на две свои дружества, информира още "Сега".

След като не успя да вземе по-висока цена до момента, "Булгартабак" реши да свали минималната продажна цена на фабриките си в Кърджали и Ямбол.

Срещу 90,56% от капитала на "Кърджали табак" холдингът иска поне 2,1 млн. лв., съобщи вчера Българската фондова борса. Продават се 461 828 акции. На конкурса през май, на който не се яви нито един кандидат, минималната цена беше 2,5 млн. лв.

"Ямбол табак" пък предлага 99,73% от капитала си срещу поне 600 хил. лв. Предишната оферта бе за 700 хил. лв., а още по-назад във времето холдингът искаше за дружеството 1,4 млн. лв.

Въпреки неуспешната до момента продажба на "Гоце Делчев БТ", засега цената за 78,27% от капитала остава непроменена - 2,25 млн. лв. Третият поред аукцион ще бъде на 8 август.

Преди десетина дни се разбра, че дружеството е продало хотелски комплекс за 1.2 млн. лв. с ДДС в местността Попови ливади. Имотът с площ 17 406 кв. м бе купен от фирмата "Марг" ООД, собственост на двама британски граждани и двама българи.

Обявите за конкурсите предстои да се публикуват, като офертите ще се подават през август. Кандидатите ще плащат 960 лв. за информация за всяко отделно дружество.

Гарите в София и Пловдив на частници, обявява "Стандарт".

Частници ще поемат на концесия Централна гара Пловдив. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев на семинара "Визия за развитието на българските държавни железници 2007-2017 г.", който се състоя в Града под тепетата.

Министър Мутафчиев обяви за първи път идеята за концесиониране на гарите в Пловдив и София още на 4 февруари м.г. До дни ще бъдат обявени конкурсите за изготвяне на обемно-устройствени планове за гарите в София и Пловдив.

Плановете ще бъдат представени за обществено обсъждане наесен. На тяхна база ще бъдат изчислени необходимите инвестиции за модернизирането на двете гари.

В зависимост от това ще бъде взето окончателно решение дали ще е по-изгодно вложенията да се направят от държавата, или съответната гара да бъде отдадена под наем или на концесия.

Според експерти досегашните проучвания сочат като най-вероятно даването на гара Пловдив на концесия, а на гара София - под наем за 10 години.

Искаме таван за сделките в брой, заявява в интервю за "Стандарт" директорката на Националната агенция за приходите Мария Мургина.

Тя посочва предложенията, направени в доклад до премиера Сергей Станишев, как да се повишат приходите в хазната.

Едно от тях е въвеждане на ограничения за разплащане в брой между търговци, както и между търговци и физически лица.

По този начин ще се ограничат възможностите за разплащане в брой, които не се отчитат в първичните счетоводни документи, обяснява тя.

Почивката у нас по-евтина от билет, изчислява още "Стандарт".

Почивката в България излиза за руснаците по-евтино от самолетен билет. Пакетът за Черно море струва 153 долара, докато самолетните билети започват от 175 евро, установиха руските туристически експерти в началото на месеца.

Тенденцията е нормална за държава, която поддържа детски туризъм, а България е в челната петица в тази сфера, коментират руските туроператори.

Според тях тази година поевтиняването е започнало още през юни, а не както досега - през юли. Според туристическите оператори основната причина за това е кризата в туризма това лято в Турция, която е главен играч на руския пазар.

Кризата ескалира на 26 юни, а почти всички агенции отчетоха спад по направлението. Последвалите турски дъмпингови предложения предизвикаха намаляване на цените и по другите дестинации - Египет, Тунис, Хърватия, Черна гора, България.

В рейтинга на най-привлекателните за руските туристи дестинации на специализираното издание "Туризъм" страната ни заема пето място. Пред нас са Турция, Египет, Гърция и Хърватия.

"Девин" очаква 17 млн. лева от публичното предлагане, пише "Монитор".

Заявките за записване за акции в публичното предлагане на до 3 млн. нови обикновени безналични акции на "Девин" АД и до 450 хил. броя съществуващи акции на мажоритарния собственик "Девин Бетайлигунгс ГМБХ" с номинална стойност 1 лв. ще се извършат в един ден на 25 юли.

Ръководството на компанията е взело решение да предложи ценови диапазон за емисионната стойност на акция от 5 до 8 лева.

При успешно публично предлагане на максимума новоиздавани и настоящи акции на компанията, книжата за свободно търгуване или free-float ще представляват 19,3% от капитала на "Девин" АД, казват от компанията пред вестника. 

АЕЦ "Белене" ще заработи през 2016-2017 г., съобщава "Новинар".

Изграждането на АЕЦ "Белене" по всяка вероятност няма да завърши в първоначално планираните срокове и ще заработи през 2016-2017 г., а не през 2008-2010 г., както планираше правителството на Симеон Сакскобургготски, нито през 2011-2012 г. , както мислеше Румен Овчаров през есента на 2006 г., нито през 2014 г., каквито са последните посочени срокове от НЕК.

През 2009 г. най-рано ще започне реалното строителство на втора атомна, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев. След това са необходими шест и половина години за изграждане на първи блок и седем и половина години - за втори, ако се спазват сроковете.

До края на тази година очакваме да ни бъде предоставен проектът на атомната централа, след което започва трудният процес по разглеждането и одобряването му от експертите на агенцията, каза Цочев.

За това са предвидени девет месеца, ако са представени всички документи и регулаторът няма забележки по тях, обяснява Борислав Станимиров, зам.-председател на АЯР.

В оценката ще участват международни експерти. В Индия проектът за АЕЦ с руски реактори, подобни на тези, които ще се използват в АЕЦ "Белене", вече е одобрен от регулаторния орган.

Във Финландия обаче френският проект за нова АЕЦ е върнат със забележки и изграждането на централата е закъсняло с две години.

Ако в бюджет 2008 г. не бъдат предвидени допълнителни средства за чуждестранна експерта помощ за проекта "Белене", може да бъде натрупано още закъснение.

Прогнозират проблеми с онлайн търговията, предупреждава още "Новинар". 

Над 3 млн. български потребители, които притежават дебитни и кредитни карти, ще бъдат ощетени от Закона за защита на потребителите. В България притежателите на карти няма да могат да си купят нищо в интернет.

Това се казва в писмо, изпратено от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). Българските и чужди онлайн магазини ще бъдат принудени да преустановят дейността си у нас, се казва още в становището.

Според Закона за защита на потребителите се забранявало да заплащат стоката, поръчана по интернет с карти, дори и ако те искат да платят.

И ако по някаква случайност те все пак платят, например преведат пари за поръчката си по банковата сметка на търговеца, те веднага го поставят в ролята на закононарушител, макар и неволно, се казва в писмото.

Медът поскъпва, слаби добиви заради сушата, прогнозира още "Новинар".

Производители очакват слаби добиви на пчелен мед за тази година, съобщи Ефрем Моллов, зам.-председател на Националната браншова организация и на Българския пчеларски съюз.

Причината е липсата на достатъчно влага за растенията и сушата. Добивите тази година ще са около 10-15 кг от пчелно семейство. През миналата година от един кошер са получени от 20 до 25 кг.

Най-ниските добиви ще са в Родопите, където се очакват от 5 до 8 кг мед. Слабият добив може да доведе до поскъпване на продукта наесен.

Александруполис и Бургас са против петролопровод, пише "Пари".

Александруполис е основната причина за нарастващото обществено безпокойство по повод проекта в Бургас. Така смята кметът на града Йоан Костадинов, който в писмо до министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов настоява да получи конкретни отговори.

Риболовът и туризмът са основният бизнес в района на Бургас, а никой не знае до каква степен ще ги засегне тръбата. Кметът иска да знае още каква част от приходите се предвижда да останат за Бургас.

Парите за енергийна ефективност не стигат, изчислява още "Пари".

Фирмите, които искат да получат кредити по програмите за енергийна ефективност, са многократно повече отколкото отпуснатите средства, смятат банкери.

Средствата са ограничени и ще ни е много трудно да определим кои проекти да финансираме, заяви главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк Мария Илиева.

Тя подписа договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за кредитна линия в размер 5 млн. евро.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност у нас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 39 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 44 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.