0

"Забравете за предсрочния вот", заявява в интервю за "Стандарт" премиерът Сергей Станишев.

Управляващата коалиция ще се представи достатъчно убедително на изборите за европейски парламент, ще може да проведе разговор за политиката оттук нататък и ще си набележи нови цели, посочва той.

Станишев казва, че отношенията с коалиционните партньори са предсказуеми и коректни като цяло и че е естествено да има разминавания по някои въпроси.

Смятам обаче, че след евроизборите ние като коалиция се нуждаем от сериозен анализ на постигналото и от формулиране на нови, по-амбициозни цели за следващите две години, допълва премиерът.

Той коментира и темата за скандала около шефа на следствието Ангел Александров и министър Румен Овчаров и отбелязва, че са били предприети нужните мерки да се даде ясен политически знак, че правителството, министър-председателят и БСП са заинтересовани от изясняване на цялата истина по случая.

Този случай обаче поставя въпроса кой как борави със СРС в нашата страна, защото аз твърдя, че тези неща някой ги управлява, целенасочено ги изпуска в медийното пространство, казва Станишев.

По повод заплахата за стачка на градския транспорт в София премиерът отбелязва, че правителството не може да носи отговорност за състоянието и управлението на столичния транспорт.

Кметът очевидно иска да създаде държава в държавата: столицата - и останалата страна, коментира още той.

"Станишев на пачи яйца", е озаглавен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". Според него блокади, стачки и вътрешни врагове ще продължат да клатят кабинета.

"Ще се повтори ли 96-а", анализира "Новинар". Авторът Иван Гарелов намира паралели между сегашни събития и 1996 г.

Както тогава, така и сега в управляващата партия се проведоха битки кой клан ще спечели монопола за връзките с Русия, както сега, така и през 96 г. властта съзираше заговор за свалянето й от власт, друг паралел е общественото напрежение, дава примери той.

Според "Труд" на 9 юни (на този ден през 1923 г. е извършен преврат срещу министър-председателя Александър Стамболийски), Сергей Станишев ще съобщи пред Висшия съвет на партията ще има ли промени в състава на Министерския съвет.

"Фронтиер" финансира пряко министър Овчаров", твърди в интервю за "Труд" Илия Божинов, член на ВС на БСП.

Знам, че Овчаров има спесимен за сметка на "Фронтиер", казва той. Не са му дали права върху всички финанси на "Фронтиер", но Овчаров може да ползва достатъчно от тази сметка като служител на "Фронтиер", имам информация за това, но нямам преки доказателства, допълва Божинов.

В тази сметка парите са си на Овчаров, нищо, че се водят на "Фронтиер", казва още той.

В коментар "Две седмици, които разтърсиха БСП" "Труд" пише, че най-доброто решение по скандала е в ръцете на самия Овчаров.

Сега е моментът той да се оттегли все още с достойнство, с формулировката "Невинен съм, но шумотевицата около мен вреди на партията и правителството", смята авторът.

Пред "Сега" социологът Живко Георгиев казва: "Ако скандалът е имал цел, тя е да се удари Овчаров". Ако съмнението за корупция е достатъчно за оставки, даваме власт на мощните сенчести групировки да кадруват в България, смята той.

Румен Овчаров, като не особено кооперативен към сенчести частни интереси, е засегнал доста от тях, коментира Георгиев.

В интервю за "24 часа" адвокатът на Красимир Георгиев - Янко Алексев, обяснява, че клиентът му не се крие и никога не се е крил, а причините да не е в страната са операция на крака, бизнес ангажименти в чужбина, както и семейни отговорности.

"Едни уж скучни избори", е заглавието на материал в "Труд", според който корупционният скандал във властта е превърнал кампанията за евроизборите от скучно-експертна в политическа.

Очаква се първо това да се отрази върху избирателната активност, а е интересно и дали ще се случи очакваният срив в БСП след скандала, коментира авторът.

"Недостатък ли е, че си вярваме с Първанов", пита в интервю за "24 часа" столичният кмет Бойко Борисов.

На въпрос относно спрягането му в общ сценарий с президента срещу правителството, Борисов отбелязва, че това го говорят Волен Сидеров и Иван Костов, защото искат да си втвърдяват хората и да им внушават, че има договорка.

Борисов заявява, че не изпитва политическо злорадство от скандала Ангел Александров- Румен Овчаров, защото този скандал е доубил всякаква вяра и надежда в съдебната система и изобщо в българските институции.

"Социалисти уредиха "червените реститути", е челното заглавие на "Сега".

Според наредба, публикувана в"Държавен вестник", гражданите, останали без жилища в началото на 90-те години, когато тръгна реституцията, сега ще могат да си купят евтино апартаменти, или ще получат срещу книжата си пари по бързата процедура, пише вестникът.

Той допълва, че хората, които ще се възползват от наредбата, са онези, които главно по партийна и профсъюзна линия преди 1989 г. са се уреждали евтино с хубави имоти, отнети след идването на "народната власт" през 1944 г. от богати българи.

Вестниците информират, че увеличение на заплатите от 200 лв. са се оказали достатъчни за ватманите и шофьорите от София да спрат готвената стачка. Темата е челна за "Труд" и "Монитор".

"Вдигнете парите и на ватмани, и на учители", пише в рубриката си "Анализи" в. "24 часа".

Клякането пред таксиджиите води каскада от желания за заплати. Кабинетът е в шах и най-добре с местните избори да има и парламентарни, смята авторът - проф. Драгомир Драганов.

"Стандарт" коментира, че медицинските сестри и учителите могат да си скъсат дипломите и да тръгнат на курсове за ватмани, защото ще вземат повече пари.

"Труд" информира за предложения от депутатите от НДСВ Лидия Шулева и Христина Христова законопроект, който ще даде шанс за втора пенсия за родените преди 1960 г.

Идеята е, след като работникът плати данък общ доход, 30% от сумата да отива по негова лична партида за втора пенсия, а още 30% да додава работодателят му, но тази сума да му се приспада от данък печалба.

"99,9 процента преизбраха Желязко Христов", информира "Труд" . Христов е преизбран за лидер на КНСБ на Шестия конгрес на синдиката.

"Няма да глобявам аптеки", казва пред "Труд" д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той декларира, че досега не са налагани глоби на аптеки заради продажба на лекарства на блистер.

За да глоби агенцията фармацевт, че е дал разопакован медикамент, са нужни фармацевт, пациент, ръководител на проверката плюс двама свидетели и по едно и също време те да констатират извършеното нарушение, обяснява Христов.

"4 млн. долара трябват на летец на година", казва пред "Труд". Ген. Румен Радев, шеф на авиобаза Граф Игнатиево.

Пилотът на изтребител е най-скъпоструващият специалист в държавата, той трябва да лети цял живот - ако спре, е извън изискванията, обяснява той.

"Изборът за евросъдии - власт за лично ползване", казва пред "Труд" адвокат Йонко Грозев, програмен шеф на Центъра за либерални стратегии.

Според него министерството на правосъдието е организирало конкурс, чиято единствена цел е била да легитимира едни предварително направен избор.

Министърът на отбраната има готовност на предложи на правителството последните наборници да служат с месец по-малко, съобщава от първа страница "Българска армия".

"България трябва да инвестира в хората", казва пред "Дневник" Дермонт Ахърн, министър на външните работи на Ирландия. Очаквам в бъдеще България да стане енергичен конкурент в ЕС, посочва той.

Вестниците съобщават, че българската песен е класирана на пето място в тазгодишния конкурс "Евровизия".

Холивуд прави филм за сестрите ни в Либия, съобщава в челния си материал "Стандарт".

Продуцентската компания "Сикст Сенс Продакшънс" официално обявила, че ще разкаже историята на българките и палестинския лекар.

"Предстои революция в радиото", обещава новият генерален директор на БНР Валери Тодоров пред "Монитор".

БНР ще се превърне в медиен партньор и ще се развива извън студиото - с повече предавания на живо, повече срещи с аудиторията, посочва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen