0

"Заплати и майчински пълзят нагоре", съобщава "Труд". На фона на всеобщото поскъпване все пак има и добри новини. От тази година необлагаемият минимум върху доходите се вдига от 130 на 180 лв.

Държавата въвежда дългоочакваните данъчни облекчения за семействата с деца. От 1 януари най-ниската заплата у нас вече е 160 лв. Обезщетенията за гледане на дете до 2-годишна възраст стават 160 лв. на месец.

Детските добавки ще се изплащат според дохода на член от семейството. Обезщетенията за безработица също се увеличават с 20 лв.

"С искри, но без сътресения през 2006 г.", е политическата прогноза в "Труд". Според автора левицата като част от управляващата коалиция ще се опитва да убеждава обществото, че води лява политика въпреки обективната невъзможност да я поддържа.

Големият въпрос пред Симеон Сакскобургготски е дали да се кандидатира за президент. Евентуална загуба на бившия премиер, ако се кандидатира, ще е твърде тежък удар върху имиджа му, а и върху НДСВ.

Тежка се очертава годината за Ахмед Доган. През 2006-а той няма да е в състояние да извива ръцете на коалиционните си партньори.

"Труд" се ангажира и с още прогнози - "СДС на Стоянов - проблемът вдясно". Посочва се, че Петър Стоянов все още не се е справил със собствената си партия, което го прави непредвидим при преговори.

"Промени в кабинета" - правителството не е заплашено от нищо, но в края на годината може да се наложат структурни промени.

"Сидеров на балотаж?" - посочва се, че "Атака" и други нови националистически образования ще продължат да са реална заплаха за източване на левите симпатизанти.

Ако БСП не спре разбягващите се избиратели, обществената енергия и политическата конкуренция ще се съсредоточат на президентските избори в балотаж между Първанов и Сидеров.

"Нервна 2006-а", е лаконичното заглавие в "Сега". Посочват се три основни източника на неопределеността на българската 2006-а. Голямата неизвестна, която ще вади постоянно от равновесие ключовите участници в политическия процес, е организираната престъпност.

Вторият източник на неопределеност, с който се опитват да се справят плановици и аналитични щабове - какво ще реши Брюксел относно най-важната ни национална задача на ХХI век.

Сакскобургготски също се сочи като генератор на неяснота. Периодически той ще излъчва противоречиви послания към обществото, обявявайки се ту за лоялен партньор в коалицията, ту за нейна алтернатива.

"Коалицията на Робин Худ и Нотингамския шериф", е анализът в "Новинар". Отбелязва се, че за половин година кабинетът на Сергей Станишев показа ясно, че макар да е раздирана от вътрешни противоречия, коалицията твърдо е решила да изкара пълния си мандат.

Категоричното желание за управление личи не толкова от реалните действия на кабинета, колкото от очевидната склонност на партиите да преглътнат вътрешните си раздори, за да се обединят около свещената цел - консумацията на власт, коментира изданието.

"Фоторобот на бъдещия президент" прави "24 часа".

"Шансовете населението най-неочаквано да подкрепи нов претендент за властта са повече от големи. Всичко зависи от това дали корпоративните интереси, които дърпат конците на властта, ще рискуват да застанат зад нова фигура.

Разбира се, Георги Първанов стои доста по-добре от предишните президенти на този етап. Той е много по-самостоятелен от Петър Стоянов и по-достолепен от Желю Желев", е преценката на автора.

"Първанов - защитник на социалната идея", е коментарът в "Дума". Посочва се, че в президентската предизборна надпревара няма да е без значение като какъв ще се яви сегашният държавен глава - като независим или издигнат от левицата.

Лансира се мнението, че той ще има историческия шанс да доказва с поведението и действията си и занапред предимствата на социалната идея.

"Либийската сделка - дамоклев меч над Първанов", е анализът в "Монитор". Според автора, разгледана във всичките й аспекти, тази сделка крие големи рискове за рейтинга на президента и може сериозно да застраши спечелването на втори мандат.

"Анализаторите за президентските избори и управляващите" - под това заглавие "Дневник" събира пет мнения.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": "Не могат да се очакват сериозни сътресения в коалицията във връзка с президентския вот, като трите партии по-скоро биха се съобразили със статуквото. Георги Първанов засега е с най-добри позиции, но не е безспорен победител - винаги са възможни изненади".

Антоний Гълъбов, социолог: "Шансовете на Георги Първанов да спечели втори президентски мандат се влошават - националистите ще дърпат от неговите гласове".

Михаил Мирчев, АССА-М: "Въпросът е дали Георги Първанов ще успее да се затвърди като обединителна фигура на лявото и центъра, или ще бъде изместен от десен кандидат, което не е изключено".

Кольо Колев, "Медиана": "Най-вероятно е Георги Първанов да спечели втори мандат, освен ако не предприеме непопулярни ходове".

Огнян Минчев, политолог: "Изборите ще бъдат доминирани от силното противопоставяне между Георги Първанов и "Атака".


"Правителството пише черен списък на корумпирани фирми", информира "Сега".

Кабинетът ще въведе черен списък за фирми и търговци, които са се опитвали да спечелят обществена поръчка по некоректен начин. Фирмите от този списък ще губят правото си да участват в търгове за обществени поръчки.

Това е една от най-драстичните мерки, записани в проекта на стратегията за противодействие на корупцията.

"След юни - скок на данък здраве или доплащаме", заявява в интервю за "24 часа" заместник здравния министър д-р Емил Райнов. Той подчертава, че занапред финансовото състояние на всяка болница ще зависи от изкуството на мениджърите, от правилното разпределяне на парите.

Те сами ще преценяват какво могат да си позволят като консумативи. Ако искат лукс, няма да имат пари за заплати, категоричен е той.

"България ще запази ръста на икономиката", съобщава "Дневник". Икономиката ни ще продължи да се развива добре и в съответствие с очакванията за една страна, предстоящ член на ЕС, въпреки някои негативни тенденции. Това сочат прогнозите на български и чуждестранни анализатори.

Ръстът на брутния вътрешен продукт се очаква да остане над 5%, макар и да е по-малък от миналогодишния, а шансовете инвестициите да продължат да нарастват с двуцифрени стойности са големи.

"Губим 1 млн. работни дни от висене по опашки", отбелязва "Стандарт".

В публикацията се прави анализ на положителните моменти в стопанската политика. Отчита се, че правителството събра много повече данъци, отколкото беше планирало. От своя страна депутатите промениха маниера на използване на бюджетните излишъци и сега за по-голямата част се изисква одобрението на парламента.

Като пробив се посочва обявяването на концесиите в интернет. Най-неочакваната промяна е, че именно правителство на социалистите въведе срок за ползването на помощи за безработица. Пожеланието на автора е правителството да продължи да работи в същия дух.

"Бизнесът започва годината с умерен оптимизъм", пише "Пари". Стопанските ръководители посрещат годината с умерен оптимизъм за състоянието на предприятията им. Това показва анкета на НСИ за бизнесклимата през декември, който остана без промяна в сравнение с предния месец.

Услугите и търговията на дребно са секторите, където има покачване. В същото време в промишлеността и строителството анкетираните мениджъри отчитат спад в поръчките.

"68 нови акции на фондовата борса", информира "Труд".

През 2005 г. на Българската фондова борса са регистрирани 68 нови емисии ценни книжа, показва статистиката на Комисията по финансов надзор. От търговия са свалени 39 емисии. Общият брой на емисиите ценни книжа, които се търгуват на борсата, е 403. От тях акциите са 348 броя.

"Бензинът поскъпна, следва ракията...", е темата в "Труд". Новата 2006 г. посрещнахме с по-скъп бензин и дизел. Поскъпването е с 4 ст. за литър, а причината е в по-високия акциз, който влезе в сила от 1 януари.

От тази седмица повече пари ще плащаме за ракията, а до десетина дни кутия цигари ще струва средно с 1 лев повече.

"Водата ще поскъпва един път годишно", съобщава "Новинар". Повече поскъпвания ще бъдат възможни само при извънредни обстоятелства, като значително повишаване на цените на тока, както и при бедствия и наводнения, които водят до замърсяване на водата.

Това предвижда проект за наредба за регулиране на цените на ВиК услугите, който правителството ще гледа на първото си заседание през новата година.

"Свободата е по-мъчна участ от робството", е философският поглед на поета Стефан Цанев. В интервю за "Труд" той казва: "Миналото е огледало, в което можем да видим бъдещето си. Най-страшният отговор, който търся в нашата история, е: защо държавата ни е пропадала не толкова от външни удари, колкото от вътрешно самопредателство? Защо народът ни циклично изпада в психическа парализа - както е и сега?"

"Театърът ни дарява с мъдрост и красота", припомня в интервю за "Земя" Стефан Велев, главен секретар на Народния театър "Иван Вазов".

"В началото на прехода имаше едно стъписване, което доведе и до отлив на зрителите. Сега духовете се успокояват, хората се обръщат отново към изконните ценности", споделя с оптимизъм той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 минута

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 53 минути

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията