20
Ви ите на африканското езеро Танганайка са най-горещи от 1500 години насам, което е пряк риск за рибата в него, осигуряваща прехрана за милиони африканци.

Езерото, което се простира на границата между Танзания в Източна Африка и Демократична република Конго, е второто най-старо и най-дълбоко езеро в света.

Тревожните данни са от научно изследване, публикувани в журнала Nature Geoscience. Те са получени при сондиране в седиментни слоеве на дъното, които говорят за климатични промени в продължение на много години.

Повърхността на водите в момента е 26 градуса - безпрецедентна стойност от 500 г.сл.Хр. насам.

Затоплянето се е ускорило в края на XX век, като съвпада с увеличаването на емисиите парникови газове, отделяни в атмосферата.

Процесът е съпътстван с намалена биологична активност във водите на Танганайка.

Когато повърхността е толкова нагрята, става по-трудно да бъде проникната от студени течения, надигащи се от дълбините на езерото и носещи жизненоважни вещества в хранителната верига.

Страда рибната индустрия

Жителите на Южна и Централна Африка - близо 10 млн. души в Бурунди, Танзания, Замбия и Конго, разчитат на рибата от езерото като основен източник на протеини, както и на водата му за питейни нужди.

Великите африкански езера като Танганайка, Малави и кенийското езеро Туркана са били образувани преди милиони години от разместванията на тектоничните плочи.

В друго изследване на двойка швейцарски учени се отправя предупреждение за европейското крайбрежие на Средиземно море във връзка с глобалното затопляне.

Както потвърждават и други трудове, Иберийският полуостров и европейските държави покрай водния басейн са изложени на по-голяма опасност горещи вълни и недостиг на вода.

Учените прогнозират, че за периода 2021-2050 г. ще има по около 13 дни горещи вълни на лято, а за 2071-2100 г. - по 40.

През 2003 г. около 40 хил. души станаха жертва на унищожителна жега, която обхвана Европа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@