0

Д а не отлагаме прекалено влизането в еврозоната, препоръчва председателят на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев, според когото управленската програма има нужда от актуализация. В интервю за "Пари" той заявява още:

"Тя трябва да бъде достатъчно ясна за оставащите две години, а не с общи фрази. Освен това трябва да подходим интегрирано. Всяка мярка да бъде обвързана с останалите цели.

Смятам, че първо трябва да си поставим за цел да задържим финансовата стабилност, да я разширим и да се опитаме да направим така, че да бъдем приети в еврозоната възможно най-рано, да кажем 2010 г.

Влизането в еврозоната дава много преимущества, макар да е съпътствано с определени временни трусове като увеличаване на цените в началото, трудности с адаптацията на икономиката и с конкурентоспособността.

Много плюсове има да бъдеш във валутен съюз с големите европейски държави. Всички положителни процеси в големите икономики се пренасят и в страната, в която тази валута функционира."

Стачка в мините ще е пагубна за енергетиката, предупреждава в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на мини "Марица-изток" Иван Марков.

Вчера синдикатите от тези мини се отказаха от обявената стачка, но запазиха готовността за нея. Миньорите искат социалните плащания да не се облагат с данък и да бъдат увеличени заплатите им с 20%.

Тристранният съвет за социално партньорство ще обсъди в сряда проблемите на въгледобива. Правителството определи строителството на новата 600-700 мВт мощност за национален обект.

Мините ще проведат конкурс за избор на инвеститор в нея. При евентуална стачка дружеството ще губи дневно по 1 млн. лв., което ще е пагубно за енергийната система на България.

Централите от комплекса осигуряват 2000 мегавата, които няма откъде да се набавят, защото единият хилядник в АЕЦ "Козлодуй" в момента е спрян за
ремонт.

АП продава три големи сгради на ВМЗ - Сопот, съобщава "Дневник".

Агенцията за приватизация (АП) ще проведе три търга, на които ще се продават обособени части от ВМЗ - Сопот. Търговете ще се състоят 20-ина дни след обнародването на решенията в Държавен вестник.

Началната тръжна цена за хотел в Сопот е 800 хил. лв. Стъпката на наддаване е 50 хил. лв., а депозитът за участие - 150 хил. лв.

Сградата е разположена върху терен, собственост на ВМЗ, от 1020 кв. метра. Представлява незавършено строителство - реконструкция на жилищен блок в хотел, уточняват от АП.

Четириетажната масивна сграда е със застроена площ 456 кв. метра. Другата обособена част е Общежитие №6 и стол в Карлово.

Определената начална цена е 750 хил. лв., стъпката на наддаване - 50 хил. лв., а депозитът за участие - 150 хил. лв. Общежитието е на четири етажа със застроена площ 450 кв. метра с долепена до него едноетажна сграда, което е столът.

E.ON отчете 32% подобряване на качеството на тока, информира още "Дневник".

Германската E.ON, която държи енергомрежата в Североизточна България, е посочила в отчета си до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че е намалила с 32% прекъсванията на тока за последната година.

Това съобщиха вчера от ДКЕВР във връзка с проверките на енергийни фирми в страната заради зачестилите прекъсвания.

Според отчета на E.ON и на останалите две електроразпределителни дружества - CEZ и EVN, най-честата причина за прекъсванията са строителният бум по курортите и големите градове и масовото неспазване на разпоредбите.

Строителните предприемачи предпочитали да си платят глобите за незаконно свързване, но захранването на обектите им да продължи, коментираха вчера от комисията.

Имотите в Румъния станаха двойно по-скъпи от нашите, констатира още "Дневник".

Ваканционните имоти по румънското крайбрежие са с 50% по-скъпи от тези в Българи според проучвания на брокери. Още по-големи са разликите, когато ваканционният апартамент се намира в планински курорт.

В Карпатите например цените са със 70% по-високи, сравнено с тези в българските планински зони. Обяснението за значително по-високите цени в северната ни съседка вероятно трябва да се търси преди всичко в липсата на голямо предлагане.

У нас пазарът почти се пренасити и част от тези, които искат да продадат ваканционните си имоти в презастроените и неуредени курорти, се принудиха да свалят цените.

Друго обяснение за високите цени в северната ни съседка са по-големите разходи, които се налага да правят предприемачите, казват част от наблюдателите на този пазар.

Държавата няма да се намесва на пазара на зърно, обяснява още "Дневник".

Държавният резерв няма никакво намерение засега да пуска зърно на пазара, за да успокои цените, а в органа, който формално трябва да вземе това решение - междуведомствения съвет по мобилизационната готовност, не е постъпвало такова предложение, се разбра вчера.

Много зърнопроизводители и хлебари от няколко дни призовават държавата да се намеси на пазара на зърно, тъй като цените му дни преди жътвата окончателно да приключи са два пъти по-високи от миналата година по това време.

"Според мен това с цените на житото е истерия, която трябва да обоснове по-високите цени на хляба. Като член на съвета и началник на резерва нямам никакво намерение да се поддам на призивите", заяви изпълнителният директор на Държавния резерв Николай Боршуков.

Той запита риторично защо след като добивите това лято са само 25-30% по-ниски от миналогодишните цените са 100% по-високи.

Дават на фермери по 3000 евро заради сушата, съобщава "Стандарт".

Аграрното ведомство най-вероятно ще се казва от днес Министерство на земеделието и продоволствието, след като горите се отделят в агенция. Това съобщиха вчера след заседание на Висшия съвет от ръководството на БСП. Няма как ведомството да остане МЗ, защото тази абревиатура вече е заета от здравното ведомство.

Помощи до 3000 евро ще бъдат дадени на фермерите, които са загубили над 30 на сто от добивите си от пшеница. Това е решил Съветът на министрите по земеделие в Брюксел.

Искането за компенсации беше внесено от аграрния ни министър Нихат Кабил заради съсипаната от сушата реколта. Стопаните могат да получат и по-високи обезщетения, но само с благословията на комисия от Брюксел.

Всяко искане за по-голяма помощ за фермерите ще се разглежда и одобрява поотделно в ЕС. Допълнителните средства вероятно ще бъдат отпускани от бюджета на общността, обясниха от ведомството на Нихат Кабил.

Около 65 лева харчат фермерите за отглеждането на декар пшеница при средна големина на стопанствата около 60 дка. Това означава, че разходите за цялата площ са около 1900 евро.

Стара Загора се бори за 62 млн., пише още "Стандарт".

Реализация на инфраструктурни проекти за 62 млн. лева започва в Стара Загора. Това е една от първите български общини, която се докосва до пари от структурните и кохезионния фонд на Европейския съюз, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Той участва в подписването на договори за строителство и надзор по програма ИСПА в Стара Загора. Проектът е на стойност 5 млн. евро и е за изграждане на главен канализационен колектор, който ще отвежда отпадните води на града до строящата се пречиствателна станция.

Конкурсът за изпълнител е спечелен от българския консорциум "Станилов - трейс", а надзорът се осъществява от италианската фирма "Хидея".

"380 лева за тон слънчоглед" е друго от заглавията в "Стандарт".

От 380 лева за тон стартираха офертите за изкупуване на слънчогледа. Тази година добивите ще са с 30-35% по-ниски спрямо миналата заради сушата, твърди директорът на Добруджанския земеделски институт Петър Петров.

Очакват се между 112-115 кг от дка. Жътвата ще започне с около 20-ина дни по-рано от други години, като очакванията са маслеността на културата да е по-добра.

Нуждите на страната ще бъдат осигурени, защото има повече засети площи. Търсенето обаче ще е голямо заради производството на биогорива.

Китайската SVA Group атакува европейските пазари от България, обявява "Монитор".

В Шанхай е взето решение производствената база у нас на българо-китайския завод за телевизори SVA BG във Велико Търново да стане сервизен център за продуктите на държавния концерн SVA Group за Стария континент.

Това съобщиха Чен Дечин, изпълнителен директор на SVA BG и мениджърът в предприятието Михаил Шатров. Вече има договорена поръчка от 3000 LCD телевизора за Франция, която дружеството ще изпълни до средата на септември.

Успешно е реализирана и първата пробна поръчка за френския пазар от 800 19-инчови LCD монитора, казаха още Дечин и Шатров. Мениджърският екип в Шанхай усилено води преговори за разширение на износа в страните от Западна Европа.

При увеличение на клиентите ще бъде направено новото хале на завода в Западната промишлена зона. Планираната инвестиция е за 700 хил. долара.

Така китайският завод във Велико Търново ще захранва европейския пазар. Планира се разширение на продуктовата гама с по-големи LCD монитори и плазмени телевизори.

Пълна прозрачност по кредитите налагат от ЕС, съобщава още "Монитор".

Ако банките в България искат да останат конкурентоспособни те трябва да приемат Европейския кодекс за етично поведение на банките. Това каза Аник Ламберт, генерален секретар на Европейската ипотечна федерация.

Ламберт бе участник на организираната от АББ и "Моите пари" кръгла маса на тема "Интеграция на европейските пазари по ипотечно кредитиране".

Европейският кодекс за етично поведение на банките ще помогне главно на потребителите, тъй като чрез него банките се задължават да обявяват всички лихви и такси по кредитите, които отпускат.

Етичният кодекс за банките ще спре подвеждащите реклами, които често заблуждават потребителите по отношение на лихвите, заяви Левон Хампарцумнян, председател на управителния съвет на АББ.

Някои участници на пазара са много агресивни и ще бъде доста трудно те да бъдат накарани да приемат този кодекс, добави Хампарцумян.

Услугите на "Вивател" вече няма да се предлагат в магазините на "M Свят", информира още "Монитор".

Поради факта, че не намери основа за отговорно дългосрочно партньорство, "Вивател" съобщи, че от днес няма да предлага услугите си в магазини от веригата "М Свят".

В допълнение, в обекти на горепосочената дилърска мрежа няма да могат да се плащат месечни сметки нито към БТК, нито за абонаментни планове на "Вивател".

Услугите на "Вивател" са достъпни в повече от 450 обекта в цялата страна в магазините на БТК, "2be", "Jeff", "Global Net Solutions" и "FonBox". Абонатите на Vivatel могат да плащат и месечните си сметки в посочените вериги.

В допълнение към тези магазини, предплатените услуги и ваучери на "Вивател" могат да бъдат закупени в над 5000 обекта в цялата страна.

ЕС ограничава експанзията на "Газпром" в Европа, обяснява "Новинар".

България няма да има право да продаде "Булгаргаз", "Топлофикация-София", НЕК и други свои енергийни компании или части от тях на "Газпром", Обединените руски енергийни системи, на руски банки и фондове.

Причината е, че руското правителство поставя прегради пред придобиването на руски добивни и енергийни компании от европейски инвеститори.

До септември Европейската комисия ще завърши мерките за ограничаване на инвестициите в енергетиката на общността от компании от държави, несъблюдаващи "принципа на взаимно допускане" в енергетиката.

Наесен ЕК ще се опита отново законодателно да раздели бизнеса в газовия и енергиен отрасъл. Целта е да се ограничи експанзията на "Газпром" на европейските пазари.

Подменят стари водопроводи в столичния квартал "Люлин", съобщава още "Новинар".

Над половин километър от старата водопроводна мрежа в столичните квартали "Люлин" и "Триадица" ще бъде подменена, съобщиха вчера от "Софийска вода". Дружеството ще вложи в проекта над 300 хил. лв.

През миналата седмица беше подменен още половин километър тръби в района. Междувременно от ВиК оператора съобщиха, че от 9 до 21 ч. днес вода няма да има в кв. "Бояна", улици "Белият кладенец", "Севастократор Калоян", "Дренето", "Маруша", "Шишманова конница", "Боянска китка", "Брезите".

Причината са строителни работи в района, обясниха от дружеството. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа водоноска ще има на кръстовището на ул. "Шишманова конница" и ул. "Белият кладенец".

Криза тресе имотния пазар в Банско, констатира "Пари".

След звездния си миг имотният пазар в Банско поднесе на предприемачите спад на цените, отлив на купувачи и издишаща инфраструктура. Мнозина се надяват кризата да е само временна.

"Българска роза" увеличава двойно капитала си, съобщава още "Пари".

Акционерите на "Българска роза-Севтополис" решиха да се финансират чрез капиталовия пазар като двойно увеличават капитала на компанията от сегашните 6,033 млн. лв. на 12,065 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 51 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 55 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва