0

Л ибийската страна може да поставя всякакви пречки пред нормалния ход на делото, включително да го прекрати в момента или да направи нещо друго, което е най-неочаквано за юридическата мисъл на целия свят, коментира пред БНР адв. Владимир Шейтанов, когото две от сестрите ни в Либия - Валя Червеняшка и Нася Ненова, поискаха да бъде върнат в екипа на защитата.

Министърът на правосъдието Георги Петканов е на мнение, че повторното конституиране на Шейтанов като защитник на осъдените на смърт сестри само ще удължи процеса, тъй като на юриста ще е нужно време, за да се запознае с материалите по делото.

Петканов обаче подчерта, че българската държава ще се съобрази с желанието на медиците.

Същевременно в Триполи на 7-дневна мисия бе изпратен зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, който има за задача да обясни на българките стратегията на тяхната защита в следващите фази на процеса.

"Правата на защитника не се разпростират само на територията на Либия. Искам само да напомня, че текстът на чл.27 от Закона за адвокатурата на Либия беше внесен в България през 2000 година от мен.

Аз имам отношение към неговата юридическа редакция, неговото тълкуване, по това съм написал доста страници.

Що се отнася до разликата между моето допускане до защита в момента и това на моите колеги отпреди няколко години, искам само да напомня, че аз вече съм преминал тази процедура.

Така че остава да се получи добрата воля на либийската държава за моето възстановяване, тъй като онова, което тогава ме извади от защитата, беше промяната на пълномощията от моите подзащитни.

Нищо до този момент извън промяната на тези пълномощия не се е променило, т.e. възстановяването на пълномощията би трябвало автоматично да ме възстанови и в делото, стига да няма политически съображения на либийската държава и тя да не се противопостави на това", заяви Шейтанов пред БНР.

"Делото се проточи не заради адвокатите и заради тяхното допускане и е доста неубедително да се говори за забавяне след осем години протакане.

Освен това, що се отнася до запознаването с материалите, те не могат да бъдат никакво съображение, тъй като аз съм в състояние да цитирам в момента дори по папки какво се съдържа в делото.

Например в папка 11 е описано името на една от медицинските сестри, които са работили в детска болница в Бенгази, която се казва Суат Мустафа Бурзеда, родена е в Бенгази, гражданство - либийско, дата на излизане на резултатите от нейния положителен ХИВ-тест е 08.10.1998 г.

В папка 12 се съдържа списък на заразените майки. На първо място в този списък е Зейнап Ембарки ал Фарсин, която е лекувана в болница в Италия.

Нейният медицински код е АМ41, дата на раждане е 01.04.1973 г., със статус на инфектиране ХИВ А1 и изродена с цезарово сечение на 24.04.1999 г. Мога да продължа с цитирането на тези папки", продължи с доказването на компетентността си по делото адв. Шейтанов.

Запитан как си представя бъдещата работа в един екип с Осман Бизанти, за "неюридическите ангажименти" на когото той има особено мнение и дори го нарича "офицер Бизанти", Шейтанов отговаря, че всъщност не е задължително да работи с него.

"Не е задължително аз да съм конституиран чрез обвързване с адв. Бизанти. Така беше и на първото ми участие. Техническото изпълнение, което е съобразено с процесуалната особеност на либийското законодателство, е въпрос на юристите.

Няма никакъв проблем то да бъде постигнато. Освен това трябва да се знае, че моите пълномощия не са в рамките единствено и само на либийската джамахирия.

Има и други възможности за защита, които излизат извън тези рамки. Там адвокат Бизанти няма да има абсолютно никакви правомощия.

Така че тогава, когато се води съдопроизводство извън Либия, адвокат Бизанти, който няма да играе никаква роля в тези съдопроизводства, няма да има възможност да обвързва моето участие с неговото", продължи с обясненията си Шейтанов.

На коментара, че за да се води дело извън Либия, трябва да има съгласието на джамахирията, българският адвокат отговаря:

"Това не е така. И оставете юристите да коментират и да анализират тези възможности, а ако някой ви консултира и ви съветва, че това не е възможно без съгласието на Либия, аз бих желал да си поговоря с него насаме, не пред радиото.

Има възможност да се заведе съдебно производство извън територията на Либия, независимо дали либийската държава е съгласна, или не, но няма да влизам в процесуалните подробности по този въпрос пред медиите."

"Има нужда от политическа помощ, но юридическите действия ще подпомогнат политиците в намиране на един добър баланс на преговорните позиции, при които ще бъде разрешен въпросът с българските медици.

Това е една от много сериозните възможности. Те трябва да вървят, всички възможности трябва да бъдат използвани, за да може да се получи онази политическа позиция, която ще ни даде възможност да не търгуваме за свободата на невинните", отговаря Шейтанов, попитан дали адвокатите и българската държава нямат друг избор, освен да се премести делото извън Либия.

В дебатите за резолюция по процеса в Либия Европейският парламент поиска обща позиция и максимална мобилизация на всички европейски институции за освобождаването на българските медицински сестри.

Появи се дори предложението либийският лидер Муамар Кадафи не само да не бъде канен, но и да не се допуска в нито една европейска страна, докато не бъдат освободени българските медицински сестри и палестинския лекар.

При липса на позитивен изход на процеса в Либия ЕП призовава да бъде преразгледана на политика на ЕС към джамахирията във всички сфери, които съюзът счете за необходимо.

Усещането беше на умерен оптимизъм и задоволство от това, че ЕП единодушно демонстрира своята солидарност и подкрепа за българската кауза, свързана с необходимостта от незабавно освобождаване на нашите медицински сестри, които са задържани в Либия, коментира пред БНР българският евродепутат Четин Казак.

Тази резолюция е много добра, доста премерена в своите постановки, но и като категорична в отстояването на позицията на ЕП, която изисква от Съвета и от Комисията да продължат и да засилят натиска си върху либийската страна, да мобилизират всички усилия на страните членки и най-вече да преосмислят своята политика, да я хармонизират и уеднаквят в полза именно на постигането на тази цел.

"Важното е тук да се подчертае, че ЕП призовава другите институции и въобще ЕС като международен фактор, да съобрази своята бъдеща политика по отношение на Либия с резултатите от този процес с развитието на събитията, за да се даде ясен знак на либийския лидер Муамар Кадафи, че ако той желае по-нататъшно развитие на отношенията, той трябва да изпълни очакванията на ЕС.

Ние ще направим всичко възможно тази теза да не слиза от дневния ред на ЕП и с оглед бъдещото развитие на събитията естествено ще бъдем готови да предприемем съответни инициативи, свързани с внасянето на нов проект за резолюция, както и ангажирането на ЕП с по-конкретни предложения пред другите две основни европейски институции (Съветът на ЕС и Европейската комисия - б.ред.), свързани може би вече този път с предлагането и на конкретни мерки в зависимост от позитивния или негативен ход на събитията", каза още Казак.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 2 часа

Вижте каква е причината за задържането

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 3 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 3 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 5 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 5 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 6 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 6 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 7 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 7 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Клипът разплака огромна част от света