"Екопроблемите" и "Екорешенията" една различна гледна точка
Източник: netinfo
9

Всеки проблем има поне две гледни точки и реших вместо да пиша за глобалното затопляне, ловът на китове, изсичането на горите, осиновяването на африкански сирачета... всъщност това последното може да си помислите, че не е по темата, макар да се използва със същата цел от холивудските знаменитости, както и борбата с екопроблемите... та до къде бях стигнал... а да! Вместо да пиша за „проблемите", реших да напиша за другата гледна точка. Всички говорят колко са тежки тези проблеми, но хората, които се питат „има ли проблем всъщност?", са прекалено малко. Не искам и да ви отекчавам, така че нека започнем с най-наболелия проблем.

Глобалното затопляне. Който и да срещнете на улицата, ще ви каже, че това е най-големия екологичен проблем. От друга страна има доста учени, които отхвърлят хипотезата за глобално затопляне. Вярно е, че например този април беше изключително топъл, но също така е вярно и че в Европа валя сняг само преди няколко дни. А вече сме май. Истината е, че климатът е динамична система. Той се променя и както повечето неща в природата, промените са циклични. На земята е имало ледникови периоди и затопляния, и пак ледникови периоди, и пак затопляния много преди човекът да се качи на автомобила и да започне да замърсява. Лошото е, когато един сам по себе си тривиален факт започне да бъде експлоатиран с определена цел.

А целта, както с повечето „екопроблеми" е една - т.нар. „антиглобализъм". Екоактивистите го използват, за да плашат обикновения собственик на квартално магазинче, който вече се страхува от голямата интернационална търговска верига, която ще дойде и ще му вземе бизнеса, и се припознава в тезите на екоорганизациите. Все пак лошите са големите мултинационални петролни компании, а не Пешо, който отглежда добитък, нали? Петролните компании замърсяват атмосферата с парникови газове, а не овцете и кравите, нали? Нали? Всъщност обаче именно добитъкът е един от основните замърсители на атмосферата с метан, но не съм видял екоорганизация да се е втурнала да разстрелва кравите по фермите. Много по-добри телевизионни репортажи стават от опънати плакати върху нефтени платформи, а добрият репортаж означава и добри дарения. Цинично е, но хората в екоорганизациите са основно три групи: фанатиците, които искат да спрем да ядем месо, да спрем да се обличаме и обуваме с кожи, да се откажем от всякакви удобства заради „майката природа", обикновени хорица, които смятат, че помагат на природата и тези по средата, които ако мога да перефразирам един емблематичен българин, са усетили, че има келепир в тази работа. Познайте кой управлява екоорганизациите.

Така и така засегнахме животновъдството, нека се хванем и за фермерството. Повечето от вас вече са се сетили ще си говорим за ГМО. Всички знаят, че ГМО е лошо. За какви се мислим, по дяволите, че сме тръгнали да се мешаме във великия план на Господ, Майката Природа, Вселената, или в каквото там друго Нещо с Главна Буква вярваме?!? Добре е обаче този въпрос да се зададе на всички фермери, отглеждащи „органични" храни. Всъщност колко от вас са виждали дива ябълка? Уверявам ви, че няма нищо общо с това, което се продава на щанда за органична храна в предпочитания от вас магазин. Дивата ябълка е дребна, кисела и не става за нищо. Хората са я облагородили чрез селекция, което сравнено с генното инженерство, е като да се сравнява каруца със спортна кола. Уж нищо общо, ама и двете са си четири колела на шаси. Освен обаче религиозната страна ГМО има и друга. Колко хора мислите, че може да изхранва планетата с конвенционално фермерство?

Добре - оставете планетата. Колко хора може да поддържа Африка? Лесно е когато си в Европа или Америка, да си против ГМО. Лесно е след закуска, късна закуска, обяд, втори обяд, следобедна закуска и вечеря да си пуснеш новините и да цъкаш с език срещу ГМО. Дали имаме нужда в България от ГМО? Лично моето мнение е, че нямаме такава нужда, защото и без това сме достатъчно малко, за да можем да се изхраним, но да забранявате на науката да се опита да нахрани гладуващите, е неморално. Не ме разбирайте погрешно не казвам, че единствената цел на занимаващите се с ГМО е да нахранят гладните. Естествено че има и икономически интерес зад ГМО. Подобни изследвания отнемат много време и са невероятно скъпи, така че е нормално да бъдат финансирани с цел печалба, защото никой, разполагащ с нужните средства не ги е получил даром и няма да ги даде даром, но следващия път, когато чуете за ГМО, освен за лошите алчни корпорации, се сетете и за африканско дете, което умира от глад. Лесно е да направиш като Мадона и да си го вземеш вкъщи да го храниш (а вие си мислихте, че няма да го свържа с екологичните проблеми, нали). Трудното е да осигуриш средствата хората на този континент да се изхранват сами.

Освен проблемът с изхранването, хората започват да се сблъскват с друг много голям проблем. Нямаме къде да изхвърляме нещата, които вече не използваме. Сметищата се препълват, нехигиенични са и нека си го кажем честно найголемия ни проблем с тях е, че миришат. А ние определено не обичаме нещо да ни мирише. За това какво поелегантно и елементарно решение от рециклирането? Взимаме старата кофичка от кисело мляко, правим от нея нова и я използваме пак. Махайте старите контейнери за смет и докарайте цветните! Събирате си боклуците вкъщи в отделни кошчета и всяко го изхвърляте в отделен контейнер. Какво полесно от това да спасим природата? И найхубавото от всичко знаете ли кое е? Не мирише! Всъщност, мирише си, ама не на това, на което си мислите. Мирише на измама. Единствения ресурс, който си заслужава да се рециклира са металите. За това те са се рециклирали много преди да се появят цветните контейнери и продължават да се рециклират дори и там, където все още няма от приличащите на телетъбиси цветни пластмасови недоразумения по улиците ни.

Ако не вярвате, че има далавера в рециклирането на металите, питайте премръзналите пътници от нощния влак БургасСофия, на който предприемчиви ихтиманци вчера му рециклираха" захранващия кабел. Да сте чули обаче някой да е „рециклирал" бутилките на „Кокакола" преди да бъдат напълнени? То вярно, че Кока-кола" по регистрация се води не в Ихтиман, а в Костинброд, ама не си мислете, че и там няма предприемчиви хора. Да сте видели заглавие във вестника „Кока-кола осъмна без празни бутилки"? Не. Няма и да видите. Няма полза от рециклирането на пластмасата. Поевтино излиза да се направи нова. Енергията, която се влага в рециклирането е повече от енергията, която се влага в производството, което означава, че и замърсяването е поголямо. Вместо един камион да изхвърли всички боклуци на сметището, имате три камиона - по един за всеки контейнер. След това самият процес по рециклирането изисква енергия, което означава изгорени въглища, природен газ, отработено ядрено гориво, а и като се види какъв процент от това, което уж се рециклира, е годно за процеса и колко отива на сметището, нещата не изглеждат особено добре.

Има още много неща, които могат да бъдат казани за „екопроблемите" като изсичането на гори за производството на хартия, изчезването на животински видове, биогоривата, енергията от възобновяеми източници и т.н. По-важно е обаче да отделим няколко думи за хората, които са наистина загрижени за това. Хората, които се чувстват добре когато карат велосипеди вместо коли, плащат от трудно спечелените си пари за големи, хубави и сочни органични ябълки вместо за големи, хубави и сочни неорганични такива, събират си отпадъците разделно в цветни кошчета. Те знаят че правят нещо добро за планетата. Независимо дали е така или не, те вярват в това.

Аз лично вярвам в неразхищението гледам да не взимам торбичка в магазина за една бутилка вода, не печатам документи без да са ми необходими на хартия, използвам енергоспестяващи крушки, но не се лишавам от удобството си, за да спасявам планетата предпочитам да отида с колата си на работа вместо с градския транспорт (и аз съм човек не обичам да ми мирише), не нося торбичка до магазина, а си взимам нова, когато ми трябва и след това я изхвърлям в едно кошче със стъклената бутилка бира, металната й капачка и хартиената салфетка. Хората, които обаче са готови да жертват собственото си удобство и време, за да помогнат на земята, заслужават да се чувстват добре.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 1 минута

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 21 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 13 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване