0

Е динодушно вестниците днес приветстват новия президент на страната. Ето и заглавията.

"България избра Първанов", пише Труд и допълва, че за ПЪРВИ път 78% гласуваха за ВТОРИ президентски мандат. "75% и още 5 години", отбелязва 24 часа с уточнението: Невиждан резултат на президентски избори.

"Първанов спечели с 80%, но само с 2 млн. гласа", подчертава Монитор и не пропуска да отбележи, че "БСП и ДПС са с резултати като по Татово време - 99% "за", както и че активността в Турция била нечувана.

"Първанов първи за втори път", четем в Новинар. "Първанов - първият с втори мандат", категоричен е Дневник. "Първанов! Още 5 години", посочва Сега.

"Победа!", възторжен е Дума, според който "Георги Първанов заслужи втори мандат, хората направиха европейски избор". И накрая, единствен Стандарт споменава името на опонента на Първанов в заглавието: "Първанов свали Волен на земята".

За "Тежестта на втория мандат" размишлява "Дневник". Дали президентът  Първанов печели втория си мандат с два, три или четири пъти по-голяма преднина пред опонента си Волен Сидеров има огромно значение, отбелязва авторът на анализа.

"Но ако техните послания се разминават диаметрално, а не само в нюансите, тогава процентът на опонента, макар и многократно по-малък, остава обезпокоителен. Защото отразява остро, а не колебливо неприемане на статуквото", аргументира се изданието и продължава:

И тъй като именно оценката за изминалите 17 години, които приехме да наричаме "преход", днес е разделителната линия между подкрепилите Първанов и останалите, логично е президентът да избягва анализа на близкото минало, а да определи себе си като европейския избор.

Ако приемем победата на Първанов като утвърждаване на тезата "било каквото било, да вървим напред", което означава амнистия за икономическите и моралните прегрешения, може да се окаже, че обществената система в България навлиза в мрачен период. И в паралелни светове", настоява изданието.

Вестникът изброява и предизвикателствата пред Георги Първанов, но откроява като най-сериозно характера на тройната коалиция и най-вече спецификата на ДПС.

Тук се прави един извод - за пореден път Ахмед Доган се показа като единствения политик, който владее безусловно електората си. "Дневник" чертае трудности пред новия стар президент и отсъжда - този първи втори мандат още отсега изглежда по-тежък.

"Дадохме своя знак на Европа", коментира от своя страна "Труд". Българите гласуваха вчера така, че наистина да не се срамуват утре, смята изданието.

"Европа чакаше от нас знак. Европейски. И ние й го дадохме! Както АФП отбеляза, "широкоизвестният проевропейски президент Георги Първанов" ни повежда към ЕС", цитира изданието и обяснява:

"Този избор даде няколко важни послания. За първи път той подпечата втория мандат на един демократично избран президент. За първи път държавният глава бе избран от национална, а не само от партийна квота. За първи път гласуването не беше "ляво-дясно", а национално."

"Труд" се съгласява, че вторият мандат винаги е изкусителен, но "във втория мандат може да направиш и онези грешки, от които в първия си бил предпазен. А и далеч по-големи.

Президентът Първанов бе преизбран безспорно. Само от него зависи дали вторият му мандат ще бъде безспорен", заключава всекидневникът.

Както и повечето вестници, и това издание се занимава с десния вот. "Десните в нелегалност", лаконично обобщава "Труд", но публикува блицинтервюта с видни представители на обществото ни, някои с десни убеждения, които гласували за европейското бъдеще на себе си и на своите деца.

За "Логиката на успеха" говори социологът Кънчо Стойчев пред изданието. Преди броени часове България избра същия президент, но страната вече не е същата, четем в този анализ.

"Случилото се е поредното доказателство за края на прехода - в двуполюсната преходна политическа среда преизбиране на президент е невъзможно. Но случилото се е и краят на логиката на провала, на автоматизма на печелене на избори "против".

България влезе в логиката на успеха през последните две-три години и успехът на Първанов е израз на това", категоричен е "Труд".

"Влизаме на куц крак в Европа" - това пък е мнение на зам.-ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Бакалов, който признава, че е гласувал за Георги Първанов. Аргументът за избора му - поставил на карта европейския път на България и другия път, който би ни върнал десетилетия назад.

А по повод "куция крак" проф. Бакалов е на мнение, че където има демокрация, трябва обезателно да има два равнопоставени, еднакво отдалечени от центъра тези на лявото и дясното. Без този баланс демокрация няма, категоричен е историкът.

Пред "Стандарт" колегата му проф. Георги Марков разкрива мнението си, че "Атака" вече изпя лебедовата си песен". ГЕРБ скоро ще погълне партията на Волен, прогнозира историкът и твърди, че Сидеров няма качества за фюрер, за него не гласуват фашисти.

За "Голямата президентска скука" пише "24 часа" и пита ще използва ли Първанов победата си, за да получи повече пълномощия. Иначе поставен, въпросът звучи така - как Първанов ще изкара още пет години на този безумно скучен пост и дали ще се опита да го направи по-интересен.

Властта на пряко избрания президент е много по-голяма от това, което му отрежда конституцията, обяснява вестникът и обяснява: "Ако Първанов не я използва, за да направи живота на своите наследници поне малко по-интересен, жалко, язък му за огромното мнозинство.

В неговата кампания се появи знак, който забранява обратния завой. В политиката единственият начин да избегнеш обратния завой е като направиш крачка напред", обобщава "24 часа".

В друг коментар същото издание посочва "Изводите от балотажа". Първо, мнозинството от избирателите са разумни.

Второ - самият факт, че Сидеров стигна до балотаж, е най-характерният за тези избори. (Тук само ще вметнем мнението на Живко Георгиев, който в интервю за "24 часа" отсъжда: "Сидеров е глас на болката, но не и лекарят").

Трето, Първанов има зад себе си мощен мажоритарен вот. Как ще използва голямата подкрепа, това е въпросът следващите пет години, заключава "24 часа".

"Дума" пък посвещава цяла страница на "Успешната кампания" и обяснява защо Първанов бе преизбран.

"Първанов, помни че си смъртен!", призовава "Монитор". Според изданието редно е държавният глава оттук нататък да не забравя, че не е бил избран само от хората, гласували "за" неговата личност, а и от онези, гласували "против" диктатурата - което представлява малка, но твърде съществена разлика.

"Президентът и историята" е заглавието на анализ в "Новинар", в който четем, че през следващите пет години ще видим истинското лице на новия стар президент и срещата му с историята.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 2 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 5 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 6 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 6 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия