0
Оо орните фирми излязоха от "Нафтекс - България холдинг", съобщава "Пари". Офшорните компании Naftex Establishment Ltd.-Кипър и Ataco Establishment Ltd.-Лихтенщайн са заличени като собственици на Нафтекс-България холдинг АД и са прехвърлили дяловете си на четири физически лица. Промяната в акционерната структура е факт от 14 април, обявиха от Нафтекс-България холдинг, който контролира най-големия дистрибутор на горива у нас "Петрол" АД. Заличаването на офшорните фирми може да се обясни с желанието на "Петрол" АД да стане мажоритарен собственик на Евробанк. Сделката по придобиването на 85,35% от акциите на банката, които сега се държат от Еврокапитал-България, още чака одобрение от БНБ. Централната банка започна кампания за разкриване на офшорните участия в кредитните ни институции и наличието на такива акционери в основния собственик на "Петрол" АД беше пречка пред одобрението на "Банков надзор".

Турция спря вноса на газ по "Син поток", информира още "Пари". Турция е преустановила вноса на природен газ през тръбопровода под Черно море "Син поток", заяви в края на миналата седмица представител на руския гигант "Газпром". По думите му импортът е спрян в средата на март, само няколко седмици след получаването на първите промишлени количества, и Анкара е поискала "Газпром" да ревизира през юли условията по доставките. Представител на турското министерство на енергетиката потвърди информацията, заявявайки, че страната планира да възобнови вноса през август. Той уточни, че импортът е спрян на 12 март, тъй като по силата на сключения договор Анкара има право да предприеме подобно действие, без да плаща неустойки до 6 месеца след стартирането на вноса. Срокът изтича в средата на 2003 г., когато влиза в сила клаузата "take or pay".

Атакуват законноста и на приватизацията на ДСК, пише още "Пари". Опозицията поставя под съмнение законосъобразността на самата приватизационна процедура за Банка ДСК. Ако продажбата се извърши по досега следваната технология, ще се окаже нарушен законът за приватизацията, който е в сила от края на март 2002 г., предупреди бившият финансов министър Муравей Радев. Според него в закона е направен сериозен пропуск - нормата банките да се продават от БКК по отделен ред не е била записана, от което следва, че продавач на нейните акции трябва да е Агенцията за приватизация. По тази причина според Радев неправомерно е и прехвърлянето на акциите на БКК, които правителството имаше в ДСК. В такъв случай и тази сделка става атакуема пред съда, смята той. Именно тези твърдения се допускат и като вероятна причина за забавяне на очакваното решение от БКК за предпочетен купувач. Преди Великден парламентът не успя да изгласува промяна на приватизационния закон, с която да вкара пропуснатия текст, че БКК продава банките, със задна дата.

Услугите са с най-голяма заслуга за ръста на БВП, констатира "Дневник". Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се повиши в реално изражение с 4,8 на сто през 2002 г. в сравнение с 2001 г., като частният сектор e създал повече от два пъти повече от добавената стойност, а абсолютен лидер остава секторът на услугите, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Частният сектор продължава да расте по-бързо от обществения - реално със 7,6%, като е създал 72,7% от брутната добавена стойност. За сметка на това общественият сектор е реализирал с 2,7% по-малко добавена стойност спрямо 2001 г. Отчетлива е ролята на частното предприемачество за ръста 11% в сектора на съобщенията и 4,6% в сектора на финансовото посредничество.

"Вива Венчърс" чака сделка за БТК до 7 май, пише още "Дневник". Виенската компания "Вива Венчърс" очаква надзорния съвет на Агенцията за приватизация (АП) да одобри пакета от документи за продажбата на 65% от БТК. Това съобщи управляващият директор в "Адвент интернешъл" Кристиан Мрук на специална пресконференция в София. В интерес на България е решението да бъде взето бързо, обясни той. Купувачът ще плати 210 млн. евро по сделката. По думите му "Вива Венчърс" очаквала одобрение на сделката, след като повече от шест месеца са се водили преговори и от компанията няма да могат да намерят обяснения, ако надзорниците не я подкрепят. Офертата на турския консорциум "Коч холдинг-Тюрктелеком" беше по-слаба и не разбираме какво ги е привлякло в сделката, каза Мрук.

"Енел" става мажоритарен собственик на проекта "Марица изток" 1, информира още "Дневник". Италианската компания "Енел продукционе" ще придобие мажоритарен пакет от акции в проекта на американската компания "Ей И Ес - 3 С" за строеж на нова 650-магаватова мощност в ТЕЦ "Марица-изток" 1. Това съобщи енергийният министър Милко Ковачев при завръщането си от Германия в края на миналата седмица. Преди парламентарните избори през 2001 г. Националната електропреносна компания (НЕК) и американската компания подписаха договор за изграждането на новата мощност. Италианската компания поставя като условие за влизането си в проекта оттеглянето на миноритарния акционер "3 С", обясни Ковачев.

Продавачите на жито вдигнаха офертите с 10 лв., съобщава "Сега". Продавачите на хлебна пшеница на Софийската стокова борса вече искат по 190 лв. за тон зърно. Седмица по-рано те бяха склонни да договарят сделки при нива от 180 лв. Преди Великден за продан бяха предложени 495 тона, а имаше търсене на 1995 тона. За момента обаче купувачите не са склонни да броят повече от 170 лв. И през последните седем дни имаше интерес към пивоварния ечемик - търсят се 3000 т при цена 180 лв., но насрещно предлагане липсва.

Още два дни за плащане на патентния данък, напомня още "Сега". Предприемачите на патентен данък разполагат с още два дни, за да платят втората вноска по налога, припомниха от данъчната администрация. Крайният срок за поредното плащане е 30 април. След тази дата върху дължимата сума започва да тече лихва. Първата вноска по патентния данък трябваше да се плати до края на януари. Останалите две се внасят до 31 юли и 31 октомври. Парите могат да се платят в брой на касата на данъчната служба, където е регистриран обектът, с пощенски запис или по банков път.

Фирмите поръчват митничар за 10 лв. на час, информира още "Сега". Фирмите вече могат да си поръчат срещу такса митничари, които да им оформят вноса или износа на стоки в удобно за тях време и място. Те трябва да платят по 10 лв. на служител, предвижда тарифата за таксите на агенция "Митници", която е публикувана в последния брой на "Държавен вестник". Тази такса се плаща, когато митническият контрол се извършва на определено от търговеца място извън митническото учреждение или ако това става извън работното време на администрацията. 10 лв. се плащат само за 1 час работа на митничаря - за всеки започнат час след първия се плащат по 6 лв. на служител. Отделно по още толкова се дават на всеки митничар за покриване на транспортни и битови разходи по проверката. За да дойде митничарят на място, фирмата трябва да подаде искане до шефа на съответното митническо учреждение.

Данъчни удариха пазари и складове, пише "Стандарт". Данъчните масово проверяваха складове и пазари по време на празниците. Това е ответният удар за побоя над колежката ни Лидия Халачева, обясниха участници в акцията. Най-добрата експертка по разпознаване на фалшиви бандероли в Главна данъчна дирекция бе показно пребита в четвъртък на автобусна спирка в София. Броени дни след това инспекторите засякоха повече от 6000 бутилки алкохол с фалшиви лепенки при хайки по складове за търговия с акцизни стоки. 4500 шишета по 0,5 л с 6 вида алкохол от марката "Савой клуб" и още 1500 двестаграмки с водка и мастика, облепени с фалшиви бандероли, са намерени в склад на великотърновския хлебозавод. Той се стопанисва от габровската фирма "Атил комерс" ООД, съобщиха от РДВР-Велико Търново. В два склада в Свищов пък са намерени около 60 бутилки с водка "Търговище" с дублирани номера на бандеролите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 9 минути

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 36 минути

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 3 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 3 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 4 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 4 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 12 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 14 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 15 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 17 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 18 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 18 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 19 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 20 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна