0
Дн н Скот е израснал в едно от най-известните ирландски артистични семейства. Родителите му са били драматични актьори. Той също се пробва в храма на Мелпомена, но постепенно се увлича по съвременния танц. Днес Скот е хореограф и директор на Irish Modern Dance Theatre. Очарован от българската публика, той възнамерява да направи българо-иралндски танцов проект през новия сезон.

- Представете себе си и трупата. Кога я основахте и какви са вашите интереси в областта на театъра и танца?
- Трупата Irish Modern Dance Theatre основах през 1991 г. В началото направихме представление само с двама танцьори. Установихме се в един театър в Дъблин. Работата ми е инспирирана от многото ми интереси ? не е чист танц, а е и доста театрална. Използваме също така и музика ? аз съм и певец, изучавал съм музика и композиция, и се опитах да обединя тези неща в работата. Ирландия е страна, известна със своите писатели Самюел Бекет, Джеймс Джойс и много други. Има също така и много добри актьори. Но танцът, особено модерният, е нещо твърде ново за Ирландия. Учил съм във Франция ? уъркшопове и курсове с хореографи. Прекарах известно време и с американската компания "Ливинг театър", които бяха направили изключително важни неща през 60-те и 70-те години. Работил съм и с балетна компания в Дъблин, които работят в областта на класическия и модерен балет. Така че идвам от много различни стилове и дисциплини, за да мога да работя онова, което искам, а то е свързано с танца и танцовия театър. Моите танци произхождат от различни източници и техники. Това, което ги обединява, е необходимостта от общуване. Трупата е съставена от хора, различни по националност и професионален трейнинг. Работили сме в Америка, били сме няколко пъти във Франция, Швеция и Англия. Това е първото ни гостуване в България. Щастливи сме, че сме тук, защото хората по-някакъв начин ми напомнят ирландците и ще ми е интересно да видя как ще приемат работата ми и какво послание ще открият за себе си. Запознат съм с българската народна музика, която много харесвам и дори съм използвал в репетиции.
- Каква музика използвате за вашите представления?
- В представленията често играем повече в тишина или на съвсем малко музика. Винаги работим с нови композитори, които пишат специално за конкретния спектакъл и музиката е по-скоро като филмов саундтрак.
- В компанията не работите само Вие като хореограф...
- Да, в компанията съм работил с трима други хореографи през последните десет години. Единият е Шон Карън ? ирландец, роден в Америка. Той е танцувал в популярната американска танцова трупа ? Билти Джоунс. След като ги напусна започна да работи върху собствени проекти. Когато се запознах с Шон той имаше съвсем различен опит в модерния танц. Представлението му "Онова място, онези хора", се отнася до него като човек, живеещ в Америка, обръщащ се към "онова място" /Ирландия/ и "онези хора", неговите роднини, които са заминали в Америка, без всякакви пари и са работили по различни места. Представлението представлява конструкция от хореографични фрази, изградени от движения, базирани на техните имена. Така че това е спектакъл за идентичността. Прилича на портрет, въпреки че има един единствен момент, в който актьорите спират на едно място и той е съвсем накрая, и тогава всичко става ясно.
- Казвате, че работите с писатели. Какво е мястото на текста във вашите работи?
- В моята работа съм работил с текст, който написах сам, но той служеше повече като мотивация. Веднъж работих с писател, който нарече нашата работа "магическа поезия на тялото" /magic body poetry/. Идеята беше, че както средството на скулптора е камъкът, така и думите са изразното средство на писателя. Понякога обаче писателят открива, че думите не му достигат, за да изрази онова, от което се нуждае. Така че той "написа" някои движения и описания на физически ситуации, както се прави снимка, но използвайки думите по един особен начин. С него направихме представление в 1996 г. Това, което лично аз правя, е да работя върху текст, който по-късно може да използвам или да не използвам в крайния резултат. Така и текстът, който съм написал за това представление не се произнася, защото се случва отдолу ? той е основата. Той представлява поредица от желания и необходимости ? мои и на актьорите. Използвахме танца и пространството, за да ги изразим, да открием тяхната форма, а не да ги илюстрирарме. Мисля, че ние вече не общуваме толкова чрез думи ? използваме думите, за да кажем лъжа или истина, но много често те са просто едно алиби. Марта Греъм казва: "Тялото не лъже". Сигурен съм, че дори когато някой твърди, че казва истината, по движенията на тялото му е лесно да се открие, че всъщност лъже. Създадох текста и го четохме по време на репетиции. Работихме върху движенчески скечове, за да създадем "пейзажа", да постигнем атмосфера. Но представлението не разказва история. Текстът е просто един елемент.
- Говорите сташно много за общуване. Смятате ли, че именно в непосредствената среща между зрителите и публиката се състои и същността на театъра?
- Определено. Понякога публиката отговаря вътрешно без да го показва. Това, което харесвам в живото представление е продължителният риск, продължителната опасност при срещите със зрителите.
- Какви проблеми срещате при финансирането на вашите проекти?
- Най-големият проблем, както и навсякъде по света, са парите. Ние сме финансирани главно от Съвета на изкуствата в Ирландия, който е клон на Министерството на културата. Получаваме по 100 хил. лири годишно. Също получаваме помощи от местните учреждения в Дъблин, но това е много малка сума. Също така от спонсори, приятели и т.н. Другият проблем е, че танцовото изкуството все още е периферно, така че битката за публика е винаги налице.
- А какви са рекламните ви стратегии, за да я привлечете?
- Отначало играем една седмица в Дъблин, а след това за две седмици пътуваме из Ирландия. Използваме предимно постери, плакати, флаери и брошури, които изработваме за всяко отделно представление. Също така рекламираме в някои ирландски вестници, които имат културна страница. Имаме и сериозен e-mail лист, с хора, които информираме постоянно за нашите продукции.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 6 часа

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 6 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 7 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 8 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 8 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 8 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 8 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 9 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 9 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 10 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 10 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 10 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 10 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи