0

"Газът надува цената на парното с 12%", е водещото заглавие в "Труд" днес.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага природният газ да поскъпне с 28,83%. Така 1000 кубика ще струват 560,14 лв. без ДДС. Парното може да поскъпне с 10- 12% още от ноември. Мениджъри в керамичната индустрия прогнозираха, че газът ще оскъпи тяхната продукция със 7-8%.

Синьото гориво формира 50% от цените в металургията и там също се готвят за повишение. Ще бъдат засегнати стъкларските и торовите заводи, оранжерийното производство и др., посочва още всекидневникът.

"Парното ще поскъпва на всеки три месеца", пише "Сега". Такова предложение е внесъл в Министерския съвет председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Ако то бъде прието, от 1 ноември цените на топлата вода и парното ще се увеличат.

"Прецакват ни с парното", посочва под глава "Стандарт" и коментира, че обещанията на властта, че парното няма да поскъпва, са се оказали блъф. Изданието изчислява, че ако през миналата зима за двустаен апартамент в София сме плащали по 160 лв. средно на месец, то сега ще броим отгоре най- малко 40 лв.

"Нова тесла с цената на парното", извежда под глава "Новинар". За първи път от години парното ще поскъпне за втори път в рамките на един отоплителен сезон, коментира "Дневник". През юли т.г. цената на топлоенергията бе увеличена между 8 и 13%.

"24 часа" посочва, че "Булгаргаз" иска увеличението на газа да бъде с 36,5%. Финансовият министър Пламен Орешарски пък заяви вчера, че  последните две години заплатите изпреварват производителността на труда, посочва изданието. Това било риск за икономическата стабилност и възнагражденията трябвало да се укротят.

Остри реплики си размениха вчера министърът на енергетиката Петър Димитров и столичния кмет Бойко Борисов по повод кризата с парното, посочва на вътрешна страница "Труд".

"Държавата е готова изцяло да поеме отговорността за "Топлофикация- София", ако общината се откаже от своя дял", заяви министърът на среща с общински съветници от БСП. "Димитров преди една седмица предложи общината да вземе "Топлофикация", днес се събуди с друга идея - държавата да я вземе. Държат се като хора, които за първи път чуват за управление", отсече Борисов.

България безапелационно е сред най-развитите държави по количеството собствени жилища, посочва "24 часа". Най- много хора разполагат със собствен дом във Видин и Бургас - около 90%, докато в София един от петима е под наем.

Държавата наложи вето върху планираната продажба на имоти на БТК, информират всекидневниците. По нареждане на транспортния министър Петър Мутафчиев бе използвана т. нар. златна акция. Държавата ще трябва да съди мажоритарния собственик на БТК за прехвърлянето на имоти за над 280 млн. лв. в отделни дружества.

Вестниците продължават да коментират побоя над журналиста Огнян Стефанов. "Труд" съобщава, че той ще бъде събуден от изкуствената кома, в която бе поставен с оглед да преодолее шока от нападението.

"МВР има 7 дни да стигне до биячите на Оги", отбелязва "24 часа" и допълва, че Евелин Банев - Брендо, най- вероятно е пострадалият втори при побоя.

Вътрешният министър Михаил Миков се оплака, че свидетели на бруталното посегателство отказали да дадат показания, пише "Сега". "Стандарт" посочва, че съдружникът на Стефанов - Младен Мутафчийски, може да обяви днес кои са евентуалните поръчители на опита за убийство.

"Версии задушават случая "Огнян Стефанов", коментира "Монитор". "Класа" предава изявлението на прессекретариата на президента, че обществеността и журналистическата гилдия са възмутени от насилието, а държавният глава споделя справедливата реакция срещу този тежък случай на посегателство към демократичните ценности.

"НДСВ се готвят за още арести на царисти", обявява "Труд". Изданието научило, че партията се тресе от вътрешнопартийна битка кой да реди депутатските листи за парламентарните избори. Скандалът избухнал на редовното заседание на царските депутати във вторник срещу оперативното ръководство, оглавявано от Илчо Дуганов. Първи скочил депутатът Яни Янев, който се възмутил от наложените от Дуганов девет национални координатори.

В последните 2-3 седмици преди избори на партиите, които са на власт, да се забрани да рекламират постиженията на правителството. Това препоръча вчера Миклош Маршал, директор на "Трансперънси интернешънъл" за Европа и Централна Азия, предава "24 часа".

Партиите трябва да разкриват източниците си на финансиране пред независими агенции и да имат единна банкова сметка, каза още той. "Забраняват на кабинета да се фука преди вота", пише "Стандарт".

"Нова програма - нова идентичност" - е озаглавен материал в "Дума". Посочва се, че БСП се нуждае от убедителна, средносрочна, истински лява предизборна платформа, с ясно социални ангажименти.

"По тънък лед стъпват лидерите, които се упражняват на гърба на ДПС", казва пред "Монитор" депутатът Четин Казак. Трябва да осъзнават отговорността, която поемат с това, казва още той. По думите му отговорът на въпроса за възможен либерален алианс преди вота ще е преждевременен, ако се даде сега.

Дълго дискутираният закон за конфликт на интереси, който депутатите ще приемат под натиск от ЕК, ще се окаже ялов, коментира на първа страница "Сега". Най- сериозните санкции, които съдът може да наложи при нарушение, са глоба и отнемане на възнаграждението, получено за периода, през който конфликтът е бил укрит. От волята на органа по назначаването ще зависи дали съответният нарушител ще бъде освободен от длъжност. Санкциите за нарушителите варират от 500 до 15 хил. лв.

Лидерът на СДС Пламен Юруков е подал декларация "с некоректно поднесени данни" до Сметната палата, съобщава "Монитор", като се позовава на доклад на ДАНС до парламентарната комисия за борба с корупцията. Справката в информационните системи установила различни съдружия и прехвърляне на имоти, включително и на съпругата на Юруков - Соня.

"Монитор" научил още, че ексшефът на СДС Петър Стоянов се опитва да лансира евентуална кандидатура на депутата от ОДС Мартин Димитров за председател на партията.

България все още не е готова с черния списък на фирми, замесени в евроизмами, който трябваше още през лятото да бъде изпратен в Брюксел, съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева, цитирана от "Труд".

Много е трудно да се напише в официален документ, че една фирма е виновна, заяви още тя. Сега министерството очаквало експерт от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, който да ги посъветва как да попълнят исканата информация от ЕК.

"Позорният списък" на крадливи фирми боксува", пише "Сега".

Две нови спецзвена от прокурори в София ще разследват делата за злоупотреби и измами с пари от еврофондовете, информира "24 часа".

Един от отделите е сформиран със заповед на главния прокурор Борис Велчев във Върховната касационна прокуратура и негов шеф е Маргарита Попова. Другият ще действа в Софийската градска прокуратура под надзора на Николай Кокинов.

"Тревожен е градусът на недоволството у нас", казва в интервю за "Труд" еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Това да си на 70- години и да ти спрат парното, защото съседите не го плащат, засяга жизнени интереси и е не по- малко важно от неразкритите убийства, посочва тя.

Хората са си платили, а не получават услуга, съответна на цената. Кой е прав може да реши само съдът, казва още Кунева. Ако това не стане според нея хората ще минат към самоуправство и ще си пускат тока и парното напук на правилата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 2 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 3 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 3 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 4 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 5 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 6 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 6 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 7 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години