0

148:85 за Сергей в последния вот, отбелязва "24 часа". С подкрепата на 148 депутати правителството оцеля и при седмия и последен за този мандат вот на недоверие.

85 от опозицията се обявиха "против" кабинета. След вота те демонстративно напуснаха залата.

"Благодаря на опозицията, че инициира вота. От дебатите стана ясно, че огромна част от ангажиментите на трите управляващи партии са изпълнени", заяви премиерът Сергей Станишев.

"На гърба на избирателя", е коментарът в "Труд". Посочва се, че никой сериозен политически наблюдател не е вярвал, че седмият вот срещу правителството на Станишев ще е успешен.

Но и никой не допускаше, че той ще е така смазващ за опозицията и че тя така безпомощно ще позволи на властта да превърне парламента в поле за предизборен отчет.

Вотът извади предсрочно политическите сили на предизборната писта. От днес партиите влизат в режим на предизборна агитация. В същото време трите месеца до изборите ще бъдат особено тежки - страната ще е в криза, държавата под обстрела на Брюксел, партиите пред поредната битка за власт и оцеляване.

И всичко това - на гърба на избирателя.

Доказаха, че могат да говорят, продължава да коментира вота "Труд". Според автора вотът нямаше как да окаже какъвто и да било ефект върху управляващите, защото нямаше за какво дори да ги сплоти.

Те отдавна са се ограничили в желанието си просто да добутат мандата. Основната грешка на опозицията беше да се иска вот на недоверие за цялостна дейност. Което автоматично разми възможността да се търси персонална отговорност и обрече тройната коалиция да си прави колективна реклама на"успехите".

На дебатите по вота премиерът и министрите му показаха главно, че могат много да говорят.

Опозицията направи Станишев единствен и незаменим, е анализът в "Сега". След вота на недоверие равносметката е отчайваща, коментира авторът.

И заради конкретната безпомощност на опозицията и затова, че бъдещето не й предлага по-добри времена. В световен мащаб утвърдените политически идеи и модели стават кухи на фона на финансовата и икономическата криза.

Големият проблем на опозицията е, че няма нова идея, в която да се вкопчи. А до изборите кризата е възможност за управляващите - ще замерят безработицата и проблемите с пачки, за да вземат властта. И сигурно ще я получат.

Малко лов на вещици в съдебната власт не е излишен, е позицията на Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. В интервю за "Сега" той защитава своята идея, че само съмнението, че даден магистрат е корумпиран, трябва да е достатъчно за неговото уволнение от системата.

"Няма да изловим всички вещици. Но когато някой нарушава закона и зад това прозира корупционен интерес, той няма място в системата. Доста са тези хора.

Непрестанно се правят нарушения на ръба на закона, но те трудно се улавят. На всички ни е омръзнало. Ако хванем някого, всички ще се стреснат. Няма по-обезверяващо за един честен магистрат, който вижда погнусяващи неща в системата, да поема цялото презрение на обществото."

Вече не е срамно да се наречеш прокурор, казва в интервю за "Труд" Росен Димов, апелативен прокурор в Пловдив. Той заявява, че Пловдив има авторитетна и силна прокуратура.

"Отмина времето, когато прокурорите се срамуваха да казват, че са прокурори. Пловдив е най-големият град в региона, а по ниво на престъпност на 100 000 души за последните три години се движи между 18-о и 22-о място сред 28-те областни центъра в държавата. За това принос има наказателната политика на прокуратурата и съдилищата, както и отдавна въведените принципи на екипност в работата на полицията", отчита Димов.

ДСБ иска да се закачи за СДС, за да влезе в парламента, смята Пламен Юруков, бивш председател на СДС.

В интервю за "Монитор" той е категоричен, че СДС може да влезе сам в следващия парламент, за разлика от всички партии, които се нароиха от него. ДСБ обаче не могат да влязат сами в следващия парламент и им трябва да се закачат за някого. Явно са решили това да бъде СДС.

Юруков коментира и информацията, че се очаква преди изборите СДС да се разцепи и тази част от СДС, която подкрепя Иван Костов, да отиде в ДСБ.

По думите му: "Това е предположение все още, но според мен има тенденция да се превърне във вероятност. Противоречието вътре в партията е толкова голямо, че се очертава възможност, наистина заради ДСБ, СДС да се разцепи."

До 10.Х. антики и иманяри на светло, съобщава "24 часа". До 10 октомври всички антики трябва да излязат на светло. В този срок колекционерите са длъжни да поискат идентификация и регистрация на притежаваните от тях движими археологически културни ценности.

Това е разписано в Закона за културното наследство, който депутатите приеха окончателно на второ четене вчера. Всички движими и недвижими археологически ценности вече са публична държавна собственост, е записано още в закона.

Изгониха го, но не го порицаха, отбелязва "24 часа". Владимир Кузов вече не е депутат. Той бе изгонен от Народното събрание вчера със 178 гласа "за", 1 "против" и двама "въздържали се".

Причината - присъдата на Софийския градски съд от 3 г. затвор условно и обществено порицание заради педофилия. Изгонването му е първото в най-новата история на Народното събрание, но порицание от трибуната не се чу.

БНБ направи пореден жест към банките, информира "Сега". Българската народна банка направи пореден жест към банките с цел да остави повече свободни пари у тях и да облекчи кредитния пазар.

След като на няколко пъти през последните месеци освободи общо 3 млрд. лева, блокирани в БНБ, вчера удължи и срока, след който трезорите са длъжни да заделят 100% от размера на необслужвания заем. Това ще става не след 3-месечно, а след 6-месечно просрочие, предвиждат промените в наредби на БНБ, които бяха оповестени вчера.

До два месеца ще имаме газова връзка с Румъния, научаваме от интервюто в "Класа" с Борис Пеков, председател на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ).

Той споделя мнението, че холдингът трябва да води по-агресивна инвестиционна политика за разширяване на дейността си. Би трябвало да се опита да излезе на международните пазари, така както направи чешката компания ЧЕЗ.

Една от целите на БЕХ е излизане както на българския, така и на регионалния пазар чрез всички свои дружества. Засега реално би изглеждало да тръгнем чрез "Булгаргаз", който би могъл да участва в съседни страни в съвместни проекти за изграждане на когенерационни съоръжения.

Банките изнасят пари, защото са си техни, така финансистът Емил Хърсев потвърждава информацията, че от началото на годината милиони евро са изтекли от клоновете на чуждестранните банки у нас.

В интервю за "Новинар" той пояснява: "Това е резултат от намалението на минималните задължителни резерви, които търговските банки държат в БНБ. Тези пари бяха блокирани, но с цел да облекчи кредитирането. Съвършено правилно централната банка намали техния размер. В момента, в който си получиха парите, чуждестранните банки си ги прибраха. Те са си техни."

Хърсев прогнозира, че ще разберем, че сме стигнали дъното на кризата едва след три месеца.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер