0

Иво Прокопиев е директор на "Алфафинансхолдинг" и собственик на "Икономедиа" АД, която издава вестниците "Дневник" и "Капитал".

Той е председател на Конфеде­рация на работодателите и индустриалците в България и зам.-председател на Съюза на издателите в България.

Завършил е УНСС със специалност "финанси". Започва кариерата си като журналист. Преди седмица излязоха публикации, че се обучава да става министър-председател.

Интервю с Иво Прокопиев на Павлина Трифонова във в. "24 часа":

- Г-н Прокопиев, ако из­ползваме за вашия случай поговорката "Няма дим без огън", кой според вас пали слуховете, че се го­твите за премиер?

- Не знам. Със сигур­ност в моя случай димът идва от нечий друг огън. Проектите, които в мо­мента реализираме чрез фирмите в рамките на групата "Алфа Финанс", не са обект на конфликти, напротив. Много внима­телно избираме бизнеси­те, в които участваме, и гледаме да сме по-далеч от държавата.

- Защо изключвате из­дателския си бизнес?

- Не мисля, че има нещо общо. Освен че участвам в капитала на "Икономедиа" АД, която издава "Капитал" и "Дневник", аз практически не участвам във
формирането на редакционната им политика.

Според мен информации­те, че се готвя за премиер, се дължат по-скоро на някакъв метод на изключва­не - всеки, който е видим и разпознаваем, да бъде вка­ран в оборот превантивно, за да бъде елиминиран.

- Може пък някой да ви е открил за политиката? Защо сте толкова категоричен, че няма да търсите реализация в нея?

- Достатъчно обществе-ноангажиран съм и без да участвам в политиката.

Най-важният за мен проект е консолидиране на представителство на бизнеса. Занимавам се се­риозно с това от доста време чрез Конфедера­цията на работодателите и индустриалците в Бъл­гария (КРИБ) и мисля, че заедно с колегите там по­стигаме доста добри ре­зултати.

Важно е бизне­сът не да участва с бизнес партии в политиката, а да успее да формира органи­зация, която легитимно да говори на масата за прего­вори с политиците.

Това е другият стабилизиращ фактор, който би гаран­тирал устойчивото разви­тие на държавата наред с членството й в ЕС. Така е във всички нормални държави. В модерните общества бизнесът е една от страните в обществения дебат и устройство, което трябва да бъде регулира­но от държавата. Той не може да бъде пряк участ­ник в политиката.

- На много бизнесмени обаче им омръзна да спон­сорират политици с надеждата да им създадат нормална среда и гледат към създаването на собствени партии. Вие не из­оставате ли от българ­ския процес с тези си гло­бални представи?

- Българската полити­ческа система е изморена, изхабена и лошо структурирана, с липса на капаци­тет.

Така че проблемът на бизнеса с партиите е, че те са слаби, а не, че той трябва да създава партии.

Биз­несът има интерес да има добре действащи партии, които се конкурират, и чрез конкуренцията по­между си да създават по-добра среда.

- Вие за какво учите - да влезете в политиката или да останете в бизнеса?

- Ако пак се върнем към поговорката "Няма дим без огън", аз наистина уча, но не в Харвард за премиер, а в Инсеад биз­нес администрация. В Ин­сеад дори няма департа­мент за политически нау­ки. Така че по-скоро инве­стирам в себе си.

- Възможно ли е тради­ционните партии да се по­добрят сами?

- Един от големите про­блеми, за който всички го­ворят, но нищо не се пра­ви, е с финансирането на партиите. Точно там от­ношенията между бизнес и политика дават на късо.

Много по-евтино ще бъде за данъкоплатците, ако партиите се финансират от бюджета на базата на някакви обективни критерии от изборни резултати. Но тъй като този въпрос не е решен добре законодателно, те се финансират, както намерят за добре. Очевидно е, че това не може да става чрез членски внос.

- И в момента парламен­тарните партии получа­ват пари от държавата.

- Това не е достатъчно. Ако търсим резултати от партиите, обществото трябва да бъде готово да ги финансира достатъч­но, за да могат в тях да работят качествени хора и да може частично да се върне престижът на политиката.

- Как тогава общество­то да бъде убедено да ин­вестира в политиците?

- Ако финансирането на партиите става прозрачно и от държавния бюджет по обективни критерии, е очевидно, че ще излиза много по-евтино. Защото при сегашното неясно фи­нансиране те поемат не­прозрачни ангажименти и в крайна сметка се стига до корупционни схеми, на които постоянно сме свидетели.

- Вие кои политици спонсорирахте, за да на­правите успешния си биз­нес?Стартът ви бе при СДС.

- Бизнесът, който съм правил през последните 15 г., се развива изключи­телно органично - от мно­го малък, през издател­ски, консултантски. Мо­же да бъде проследен и в нито един момент полити­чески контакти или зависимост от държавата не са били решаващи за успеха ми в бизнеса.

Моят принцип е да спазвам равна ди­станция от различните партии и премерена бли­зост до правителството, тъй като работодателските организации трябва да са партньор с всеки кабинет. Аз ви казах, че ние сме много внимателни. Гледаме сделките ни да зависят от пазара, а не от волята на някой политик.

Не е коректно бизнесът да се разглежда като об­що понятие, защото хора­та имат различни пред­стави кое е допустимо. Но все повече са фирми­те, които имат интерес от подреждане на средата. Печелят от това, че поли­тическият риск се нама­лява, че страната върви напред и цената на акти­вите нараства.

- Все пак сдружение "Глобална България", в което участвате, въз­можно ли е да стане пар­тия?

- Практически то не функционира, но нямам представа защо. Не бях от неговите двигатели. Поканиха ме да се вклю­ча и аз приех. Имало е ед­на или две сбирки.

Пак ви казвам, не планирам да участвам в политиката. Доста комфортно се чув­ствам в това, което правя в момента. Имам амби­ции, но те са в други сфери.

- Има ли в страната хо­ра, които могат да спасят многото европейски пари от корупционцото блато и да ги използват наисти­на за подобряване на сре­дата? Вие участвахте в разяснителната кампа­ния на кабинета, но май всичко умря в съмнения­та на Брюксел, че у нас здраво се краде?

- Има принципен про­блем с начина, по който се гледа на европейските фондове. Те са преди всичко инструмент за развитие, а не за подпо­магане на общини или фирми по политически причини. По време на разяснителната кампания се положиха доста усилия, но това бе само една първа крачка да се обяснят за какво служат оперативните програми и кой може да кандидатства.

- Реална ли е опасност­та развитието да спре с един ляв завой?

- Не, нормално е година преди изборите да има по-лява риторика. Важното е правителството да про­дължи прагматичната си политика по отношение на данъците, запазването на икономическата ста­билност и бюджета.

Трябва обаче да се напра­ви нещо за нереформирания публичен сектор, колкото и политиците да се страхуват от непопу­лярни мерки. И здравеопазването, и образова­нието, и пенсионната сис­тема се нуждаят от про­мяна.

- Коя е по-голямата опасност за страната -глобалната финансова криза или политическа­та? Появиха се прогнози за кървави избори, поли­тически убийства.

- Негативните последи­ци от глобалната финан­сова криза са неизбежни и ние вече ги консумира­ме. Вътрешната полити­ческа криза зависи основ­но от средата и от отно­шенията на българското правителство с Европей­ската комисия.

Прави­телството обаче има реални шансове да си из­кара мандата с това си парламентарно мнозин­ство. За след това е труд­но да се правят прогнози, тъй като все още не е ясно кои партии ще участват в парламентарните избо­ри.

- Какво място бихте препоръчали за вечния балансьор Ахмед Доган?

- Това е чисто полити­чески въпрос, който не се чувствам комфортно да коментирам, но много хора от бизнеса смятат, че е добре за движението да остане един мандат извън властта. Аз виждам основания за подобно твърдение.

- Защо?

- Това, което чрез КРИБ сме изразявали официално, е, че с ведом­ствата на ДПС бизнесът работи най-трудно.

- Трудно или се сблъск­ва с обръчи от фирми?

- Работи трудно като цяло. Не мога да дам кон­кретни данни, но случаят с канадската компания "Дънди Прешъс Металс" и златното находище в Челопеч е емблематичен пример за ходене по мъ­ките вече толкова години и продължава да няма ре­шение.

- Вашите издания често пишат за конфликт на ин­тереси. Как обаче вие се опазвате от него, след ка­то съпругата ви е главен редактор на "Капитал", а вие твърдите, че не учас­твате в списването на вестника?

- България е доста мал­ко място и под една или друга форма всеки изпада в някаква форма на конфликт на интереси. Така че там, където има конфликт на интереси, както е и в този случай, въ­просът е как се управлява.

Когато става въпрос за не­зависимата редакционна политика на един вестник, това става чрез правила, вътрешен кодекс и етични принципи, на които са по­строени изданията.

Моята роля като един от двамата собственици на ка­питала на тази фирма е да създадем средата, която гарантира спазването на тези правила. За съжале­ние много малко медии се придържат към такава професионална етика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 29 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 47 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг