0

Г-н Татарчев, в проведената проверка по искане на обвинител номер едно Борис Велчев за дейността на прокуратурата има констатирани нарушения, свързани най-вече със забавяне на преписки с години от висши прокурори. Това постоянна практика в обвинението ли е?

- Зависи от какво естество са тези преписки. Защото има такива, които се образуват и по абсолютно глупави сигнали. Не знам точно кои преписки са били забавени.

В някои от тях ставало дума и за тежки нарушения. Как си обяснявате подобна тенденция и липсата на контрол върху текучеството на преписките?

- Първата грешка, направена през 1998 г. беше премахването на Главна прокуратура като институт. Това беше безсмислица. Тогава се създадоха Върховна касационна и Върховна административна прокуратура и един главен прокурор, който стои във въздуха - между тях.

Така е и сега. Не че главният прокурор няма правомощия, но е друго, когато управляваш институция. Това е една от причините главният прокурор да не може да следи точно какво се извършва. Длъжността на обвинител номер едно не е оперативна. Той не може да знае какво става навсякъде. Той може да провери това, което му се докладва или това, което е адресирано лично до него. Но какви са поотделно тези преписки аз не мога да кажа, защото съм вън от системата повече от седем години.

Допускате ли че доскорошният главен прокурор Никола Филчев е бил подвеждан от подчинените си?

- Може би чисто просто не му е било докладвано. Да, аз допускам тази възможност. Пак ви казвам - това беше глупава реформа.

Помним, че тя стана по време на управлението на Иван Костов. Но кой стои в дъното на тази реформа?

- Иван Костов. Той премахна Главна прокуратура с цел да ме удари в качеството ми на главен прокурор. Тогава те не знаеха, че по този начин нанасят удар върху един от най-важните правозащитни органи. За съжаление, това положение продължава да съществува.

А кой по-точно и защо имаше интерес да бъде нанесен удар по вас по онова време?

Аз бях един от хората, които се бориха до последния момент за защита на независимостта на съдебната власт. Конституцията, която измести основния тоталитарен закон, има едно отлично качество - тя прокламира разделение на властите в Република България. Всеизвестно е, че преди 1989 г. нямаше независима съдебна система, партията казваше какви да бъдат присъдите, особено по по-тежките дела.

И аз се гордея с това, че успях да запазя независимостта на съдебната власт, не само за прокуратурата, но и за следствието. Сега бих препоръчал само едно на новия главен прокурор Борис Велчев - да не установява никакви контакти с политици. Защото магистратите са деполитизирани и нямат право да се оставят да им се оказва влияние от политически лица. Това е моето категорично мнение. И аз се гордея, че успях да запазя своята независимост.

Какви са, г-н Татарчев, технологиите за политически натиск върху прокуратурата?

- Всяко мнозинство в Народното събрание се опитва да покори съдебната власт. За да може неговите водители да са безнаказани. Което се случва на практика. Известно е колко случаи се потулват именно по тази причина.

Кои случаи се потулват?

- Зад всяка по-голяма приватизационна сделка се крие корупция. Не е необходимо човек да е юрист или да е прекалено прозорлив, за да види как се продават на безценица доходни отрасли. Достатъчно е да посочим например БТК. Само за една година срещу нищожната сума която платиха собствениците й, с печалбите погасиха даже дивидентите. Да не говорим за другите печалби. Има десетки подобни случаи. И понеже управляващите, които извършиха тези мръсни сделки пак са във властта, те просто са недосегаеми.

Ето, сега се очаква четвърта промяна в конституцията, защото ЕС няма да търпи полвинчати поправки като наскоро направената. Съвършено неправилно промениха и Закона за съдебната власт. Моят апел към Борис Велчев е да бъде абсолютно аполитичен и да се ръководи единствено от интересите на държавата и на гражданите. Да води борба с престъпността, но не с безсмислени показни акции, а с ежедневни мерки. Борбата трябва да се води денонощно, на първо място от изпълнителната власт, т.е. от полицията. Тя е тази, която разкрива извършителите. Това не е работа нито на съда, нито на следствието, нито на прокуратурата. Прокуратурата само ръководи, тя не издирва престъпниците.

Ето например, тези дни се заговори как дребни чужди компании се гаврят с националния ни герб и със знамето на България в някакъв порнофилм. Трябва незабавно да се вземат мерки, за се образува наказателно производство срещу лицата, които са виновни - независимо дали са българи или не. След като престъплението е извършено в България, те отговарят по нашите закони. Трябва да се иска чрез министерство на правосъдието тяхното екстрадиране в България, за да бъдат съдени от български съд. Това е нормално във всички цивилизовани страни.

Нека ви върна на въпроса за политическия натиск върху прокуратурата. От кои посоки идваше той?

- Много хора са се опитвали да ми влияят на три, четири пъти. Но аз съм ги гонил незабавно от кабинета си. Независимо от коя партия са и какво са искали, не съм позволявал на никой да се меси в работата ми. Това е причината да не правя опит да се бъркам в работата на хората, които в момента са на тези постове.

Кои бяха хората, които сте изхвърлял от кабинета си?

- Най-напред един човек, когото познавам много добре, се опита да се меси с искане да освободя т.нар. мой братовчед Андрей Луканов (На 9.VII.1992 Луканов е арестуван и обвинен за отпускане на секретни помощи на развиващи се страни и братски компартии на стойност 264 млн. долара и 56 млн. рубли - б.р.). Аз му обясних, че това няма да стане и че не е необходимо да ми се обаждат изобщо.

След това дойдоха други да ходатайстват за един случай в Търново, с искане да бъдат освободени бивши служители на Държавна сигурност. Аз им отказах и ги изгоних, както подобава.

Третият случай беше с едно или две обаждания по телефона във връзка с това, че е разпитвана една приближена на властта дама, която беше ръководна служителка в БНБ. Обажданията бяха от един човек, когото познавам и уважавам като юрист, тогава той беше на власт. Той се възмути, че била извикана за разпит. Аз му казах, че ако се наложи, не само ще бъде извикана, но ще бъде и задържана, ако има данни за извършено престъпление. И че не е редно да ми се обажда.

Бихте ли посочил конкретни имена за участниците в гореспоменатите случаи?

- Не би било етично. Все пак навремето съм споменал някои от тези хора.

Смятате ли, че г-н Борис Велчев ще се справи с предизвикателствата пред него като главен прокурор?

- Той е твърде отскоро главен прокурор. Да се надяваме, че ще успее. Бъдещето ще покаже.

Фактът, че в прокуратурата беше създаден отдел за борба с корупцията, ще доведе ли до нови разкрития?

- Идеята не е лоша. Но как ще се изпълни, е отделен въпрос. Ако прокуратурата се поддаде на натиск - тогава нищо няма да излезе. Ако се води истинска борба с корупцията, трябва да се почне отгоре надолу.

Смятате ли, че и в момента властта се опитва да окаже натиск върху прокуратурата?

- Не мога да кажа. Надявам се само, че ако някой се опитва да упражнява такъв натиск, той ще получи това, което заслужава - силен удар, какъвто аз нанасях.

Интервю на Лъчезар Цветков express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 20 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 50 минути

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака