0

София потъва в боклук, е челното заглавие на "Монитор".На 1 март концесионерът по чистотата "Новера" ще спре да събира и извозва отпадъците от 19 района на столицата.

Причината е, че дружеството няма средства да извършва дейността си, тъй като Столична община все още не му е превела парите за чистенето на снега и сметосъбиране през тази зима, пише изданието.

Срещу 29-годишния Лазар Колев от Пазарджик ще бъде повдигнато обвинение за убийството на Христина и Росица Белнейски, съобщават днешните вестници.

Фалшиво алиби, сперма и кожа издават убиеца, пише "24 часа". В най-скоро време се очаква да бъде задържан и съучастник на Колев, който е от близкото му обкръжение.

Парното поевтинява с 8 на сто от април, информира "Труд". Причината е по-ниската цена на природния газ. Най-вероятно "Булгаргаз" ще поиска тя да бъде намалена с 11 на сто. Според новата наредба за ценообразуване не е възможно цената в София да се намали с по-малък процент от този за другите топлофикации.

Решението за отмяна на поскъпването малко ни изненада, признал Константин Шушулов. Това било добре за потребителите, но оставал въпросът как ще се компенсират загубите на "Топлофикация".

Целият блок с обща сметка за парно, съобщава "Стандарт". Това са поискали представители на топлофикациите на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Ако бъде приета исканата от тях поправка в енергийния закон, сметката за парно ще се начислява за цялата абонатна станция и ще се плаща общо.

За булевард под Централна гара информира "Труд" в основната си рубрика "Темата". Инвестиционни проекти за стотици милиони евро ще стартират в района на Централна гара София в близките месеци. Вече е одобрен публичният устройствен план.

В района на жп станцията ще бъдат изградени небостъргачи, многоетажен паркинг, административни сгради и молове. Ще се удължи и булевард "Христо Ботев", който ще мине с тунел под коловозите на гарата.

Идеята е до няколко години сега неприветливият район да се превърне в любимо място за шопинг и административен център за столичани. Това ще стане възможно, след като бе изготвен подробният устройствен план за района, който отваря вратите за строеж на молове, многоетажни паркинги, небостъргачи, метростанция и куп други инфраструктурни подобрения, отбелязва изданието.

Всички вестници информират за дебата по вота на недоверие в Народното събрание, внесен от 73-ма депутати от ОДС, ДСБ, БНД, "Напред" и независими.

"Труд" и "24 часа" са почти единодушни в мнението си - "Властта се опита да умори опозицията с приказки" ("Труд") и "Станишев уби опозицията с говорене" ("24 часа").

Рекордна реч от час и 15 минути държа премиерът Сергей Станишев в парламента. Рекорден по време беше и дебатът в парламента - близо 9 часа.

От 400 000 на 150 000 са намалели обезкуражените хора в България за последните 4 г., сочи отчетът на Станишев. Ако можех да върна времето, щях да вложа повече енергия в подготовка на администрацията за работа с еврофондовете, признал премиерът.

Той обаче напомнил, че, макар юридически да сме пълноправни членове на ЕС от първия ден, това не може да стане с един замах на практика.

Не се дръжте комплексарски, призовал опозицията вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него вотът няма мотиви, а само причини - проблемите на десните и опитът им да си вдигнат рейтинга.

Българинът е най-отчаян, най-мрачно гледа на бъдещето, заявил лидерът на ДСБ Иван Костов. Трябва да има консенсус по спазване на европейските правила, казал той.

"Труд" цитира и коментар на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото шансът на тройната коалиция е, че най-голямата партия в България е извън парламента.

Иначе щяхме да ги свалим още от първия път, заявил Борисов.

Властта удави вота на опозицията в хвалби и числа, пише "Сега". Деветчасовите дебати в парламента се превърнаха в отчет за свършеното през целия мандат.

А аргументите на опозицията за неуспехи в евроинтеграцията, икономическия растеж и социалната отговорност се загубиха в потока от хвалби на премиер, министри и депутати от тройната коалиция, обобщава изданието.

Дебатите - петчасов отчет на кабинета, отбелязва от първа страница и "Дума". Премиерът дори благодарил на опозицията, че му е дала възможност за направи този отчет.

Сред акцентите в изказването на премиера "Дума" отбелязва, че преките чуждестранни инвестиции са 20 млрд. евро, създадени са над 340 000 работни места, има 23,7 на сто ръст на доходите за деветмесечие през 2008 г., пенсиите са нараснали със 70%.

Вотът като автогол, пише "Стандарт". Според автора на материала с вота опозицията е дала пореден шанс на властта да се самопохвали от трибуната.

Може да има нови избори наесен, допуска пред "24 часа" депутатът от НДСВ Камелия Касабова. Според нея това е възможно, ако има ниска избирателна активност на предстоящия вот. В новата икономическа ситуация, в която има и социално напрежение, се чудя как едно правителство би взело адекватни решения за справяне с кризата, затова нито една партия няма да иска да прави теснопартийно правителство, разсъждава Касабова.

Затова е възможно както да не се състави коалиционно правителство, така и да се предизвикат нови избори наесен, смята тя. Касабова е категорична, че НДСВ няма да отстъпи от позицията си за вот "2 в 1".

Внесохме и промени в конституцията в тази посока, ще настояваме следващата седмица проектът да влезе в правна комисия и пленарна зала, за да можем ясно да чуем аргументите "за" и "против", допълва тя.

Избори "2 в 1" - това е "Редбул"-ът на вота, коментира в. "Сега". Идеята се превърна в "Редбул"-а на предстоящите избори - дава крила за прелитане над други предложения, кое от кое по-печелившо, пише вестникът.

Авторът смята, че основната цел на тройната коалиция е парламентарните избори да бъдат преди очаквания негативен според вестника доклад на Европейската комисия, който трябва да се появи през втората половина на юли.

Партии и коалиции - с различен праг в НС, предлага пред "Труд" проф. Драгомир Драганов. За парламентарната група на партия сега трябват 10 депутати, за коалиция обаче те би трябвало да са 20 или 30, и ще видите как тогава ще спре роенето, отбелязва той.

Преди да изгониш, трябва да научиш, коментира пред "Стандарт" заместник-кметът на София по образованието Йорданка Фандъкова. Тя смята, че предложените мерки в законопроекта за училищното образование са добри, но е скептична как ще се постигне контрол на всички нива в голям град като столицата.

За мен новото е възможността учениците, които са се провинили, да положат общественополезен труд в училището, отбелязва Фандъкова, но обяснява, че това означава задължително да има свободен учител и преподавателите да могат да поддържат връзка с него.

Президентът Георги Първанов пристигна вчера на първото си държавно посещение в Италия по покана на италианския президент Джорджо Наполитано.

България и Италия трябва да положат усилия в условията на финансовата криза да не загубят добрите си икономически отношения, заявили на съвместна пресконференция Първанов и Наполитано, цитирани от "Труд".

Обсъждахме как да не допуснем отлив на инвестиции от Италия в икономическа криза, казал след срещата Първанов.

Акцентът от срещата в "Новинар" е, че президентите на България и Италия са потвърдили интереса към строителството на газопровода "Южен поток".

Наполитано отбелязал, че двете страни са решени да предприемат активни действия за диверсификация на източниците и пътищата за доставка на газа за Европа.

Украинската компания "Смарт холдинг" се оттегля от преговорите за придобиване на българския металургичен комбинат "Кремиковци", съобщава "Дневник". Причината била липса на подкрепа сред кредиторите на завода край София

Антикризисната политика на правителството е за спасяване на спонсорите му, заявява пред "Класа" Димитър Бъчваров, заместник-председател на ДСБ. Бюджетът е направен по-скоро за половин година, за да се осигури една псевдостабилност до изборите, твърди той.

Сред необходимите според него мерки за намаляване на ефекта от кризата са възстановяване на доверието на ЕС към България и намаляването на търговските лихви на банките.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 5 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 10 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 43 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 48 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати