0

О въглен неидентифициран труп е намерен в посолството на САЩ в Белград, съобщиха сръбски медии, цитирани от световните агенции. Намереното тяло вероятно е на демонстрант, успял да влезе в сградата.

Можем да потвърдим, че е било

намерено тяло в посолството,

което бе подпалено, заяви говорителката Риян Харис. Ние сме убедени, че то не е на служител на мисията. Всички служители на посолството са добре, каза тя.

Няколкостотин демонстранти нападнаха снощи посолството на САЩ в Белград в знак на протест срещу обявената от Косово независимост и признаването й от редица западни държави. По това време сградата бе затворена и бел полицейска охрана.

Сръбските власти не осигуриха адекватна защита на посолството на САЩ в Белград, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

На извънредна пресконференция той потвърди, че в сградата на американското посолство в сръбската столица е открит овъглен труп. Маккормак също подчерта, че няма основания да се смята, че тялото е на служител на посолството или на обслужващия персонал.

Говорителят съобщи, че заместник-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс е разговарял по телефона със сръбския премиер Воислав Кощуница и с външния министър Вук Йеремич.

Бърнс ги предупредил, че

САЩ ще ги държат "лично отговорни" за сигурността

и благосъстоянието на персонала на американското посолство в Белград.

Посланието бе много ясно: че ситуацията е нетърпима и че трябва незабавно да предоставят необходимите сили за сигурност, които да защитят нашето посолство и служителите ни от нападения, заяви Маккормак.

Вчерашните нападения срещу чуждестранни посолства и компании в Белград са неприемливи и будещи съжаление действия на екстремисти, заяви сръбският външен министър Вук Йеремич, цитиран от Ройтерс.

Те вредят на имиджа на Сърбия по света и не изразяват чувствата на сръбския народ, заяви Йеремич в интервю за агенцията.

Сръбското правителство твърдо заявява, че няма да допусне актове на насилие по улиците на Белград или където и да е другаде в Сърбия, допълни той.

Сръбският президент Борис Тадич, който е на посещение в Румъния, призова съгражданите си към спокойствие. Всеки гражданин има право да протестира мирно и да защитава по мирен начин достойнството на страната си, каза държавният глава.

Съветът за Сигурност на ООН остро осъди нападенията на чуждестранни посолства в сръбската столица.

Съветът единодушно

осъжда по най-категоричен начин вандалските нападения

срещу посолства в Белград и приветства "предприетите от сръбските власти стъпки за възстановяване на реда и за защита на посолствата и техния персонал", гласи декларация на Съвета, прочетена от неговия ротационен председател за февруари, посланика на Панама Рикардо Ариас.

Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис заяви, че е шокиран и натъжен от насилието, последвало вчерашните протести в Белград срещу обявената от Косово независимост.

"Това е много труден момент за Сърбия и хората имат правото да изразят чувствата си, но мирно. Убеден съм, че мнозинството от сърбите са против насилието, но са заложници на шепа разбойници и вандали, чиито действия нанасят големи вреди на репутацията на сръбския народ", гласи изявление на Дейвис.

"След насилието от изминалите дни сръбските власти трябваше да се погрижат за сигурността и да гарантират, че протестите, които организираха, няма да излязат извън контрол.

Опасявам се, че

това не бе направено

Най-малкото, което те могат да направят сега, е категорично и безусловно да осъдят всички актове на насилие и да се погрижат те да не се повторят", допълва Дейвис.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана определи като тотално неприемливо насилието в Белград.

Насилието е напълно неприемливо, призоваваме за спокойствие, въздържание и отговорност, заяви говорителката на Солана Кристина Галах.

Към него се присъедини и британският външен министър Дейвид Милибанд, който окачестви като неоправдано насилието в Белград.

Комисарят по разширяването Оли Рен осъди остро критикува нападенията срещу чужди посолства в Белград.

Осъждам остро извършените нападения срещу чужди посолства

и икономически интереси в Белград, които причиниха големи материални щети и поставиха под заплаха живота на хора, заявява той в публикувана декларация.

Ние уважаваме демократичното право на сръбския народ да изразява мнението си по развитието на събитията в Косово, но използването на насилие за изразяване на мнение е неприемливо.

"Призовавам сръбските власти за осигурят необходимата защита на дипломатическите мисии в страната, се посочва в декларацията. Призовавам към спокойствие в Сърбия и в региона. Настояваме всички сръбски политици да призоват към сдържаност, както и да избягват за правят изявления, които биха могли да влошат положението", отбелязва Оли Рен.

Вчера след обяд в центъра на Белград се състоя голям митинг, на който присъстваха около 150 хил. души, събрали се да протестират срещу едностранното обявяване на независимостта на Косово, на 17 февруари.

На демонстрацията, организирана от сръбското правителство, емоционална реч произнесе министър-председателят Воислав Кощуница.

Има ли друга нация на света, от която искат да се откаже от своята идентичност, да се откаже от своите братя в Косово, обърна се той към събралите се. Никой в Сърбия никога няма да получи право да се съгласи с това, подчерта Кощуница.

На митинга говориха още и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович заяви, че "това е един от най-тежките моменти в сръбската история, че със сърцето си винаги е с Косово и че сръбският народ е готов да защити това, което е негово".

Борбата за Косово е най-важното състезание за Сърбия, заяви пък известният сръбски баскетболист Деян Бодирога. Борбата за Косово е най-важното състезание за Сърбия, което ще се играе до окончателна победа, защото Косово е Сърбия, каза Бодирога.

Голяма група младежи, участваща в многохилядния протестен митинг, успяха да пробият полицейския кордон в района, където са разположени сградите на чуждите мисии.

Те подпалиха помещения на консулския отдел на американското посолство, в които по това време не е имало служители и не са се охранявали от сръбската полиция. Пожарът бе овладян скоро, а редът бе възстановен от специалните полицейски части за борба с масовите безредици.

При сблъсъците има пострадали сред младежите и полицията.

По време на безредиците в центъра за спешна помощ са

приети общо 118 ранени лица, от тях 30 са полицаи,

съобщи директорът на центъра Бранислав Стефанович, цитиран от ТАНЮГ.

Повечето от приетите пациенти са били само с леки наранявания и само трима са били задържани за лечение, заяви Стефанович.

Сред тях е един холандски журналист, който има контузия на гръдния кош и три счупени ребра. Другите двама ранени са със счупени ребра и счупена ръка. Министерството на външните работи на Русия съобщи, че никой от служителите на посолството на Русия в Белград не е пострадал в снощните погроми в сръбската столица, съобщи ИТАР-ТАСС.

Градският щаб на гражданската защита съобщи, че снощи на място е оказана помощ при повече от 500 случая. Повечето от пострадалите демонстранти са били много пияни, казаха от центъра за спешна медицинска помощ. По последни информации снощи са били арестувани над 100 души.

Специалните подразделения на сръбската полиция пристигнаха на мястото на инцидента с бронирани автомобили. За разпръскването на демонстрантите бе използван сълзотворен газ.

Младежки групи също така са нападнали посолствата на Великобритания, Хърватия, Турция, а също така банкови офиси и различни търговски обекти, сред които ресторант от веригата "Макдоналдс" и магазин на "Levi's".

Българското посолство, намиращо се на улица "Бирчанинова",

която е пресечка на булевард "Княз Милош", където се намира мисията на САЩ, не пострада при инцидентите, информира БГНЕС.

Агенцията припомня, че това е вторият случай в който се подпалва посолство на САЩ на Балканите. Първият път бе през 1999 г. по време на косовската криза, когато изцяло беше опожарено американското посолство в Скопие. За основна причина за инцидента се считаше изключителният наплив от косовски албански бежанци, които преминаха в Македония след тежката хуманитарна криза в Косово.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия