0

С толичната община ще увеличи данъците и таксите, за да повиши приходите в бюджета си тази година. Според "Дневник", който цитира зам-кмета Минко Герджиков, се очаква бюджетът да бъде приет до края на февруари.

София започна миналата година с бюджет от 660 млн. лв., изпълнението в края на годината достигна близо 800 млн. лв. За тази година се залагат 860 млн. лв. приходи и разходи.

Основната част от приходите на София - около 420 млн. лв., ще се формира от местните данъци и такси. Администрацията предлага завишаване на данък сгради от 1.5 на 2 промила върху данъчната оценка, от което очаква 12 млн. лв. повече постъпления.

Данъкът върху колите ще е по-висок с 25%, което трябва да увеличи приходите на общината със 7 млн. лв.

Сделките с имоти няма да се облагат с по-висок данък. Такса смет също няма да се увеличава.

Минко Герджиков обещал да вземе предвид предложенията на Георги Кадиев от БСП и на Димитър Бъчваров от ДСБ данък сгради и данъкът върху сделките с имоти да се увеличат поравно, както и да се предвидят облекчения за собствениците на по-екологични автомобили.

Таксата за разрешителни за строителство също ще е по-висока, след като миналата година скочи близо 18 пъти - от 0.80 лв. на 14 лв. на кв.м за най-скъпите квартали. През 2008 г. тя ще стигне 21 лв. на кв.м.

Над 75 млн. лв. от приходите на общината са от усвояване на кредитите от Японската банка за продължаване на метрото до кв. "Младост" - 68 млн. лв., и от Европейската банка за възстановяване и развитие за нови автобуси - 8 млн. лв.

Държавната субсидия за капиталови разходи, здравеопазване, образование и социални дейности е около 190 млн. лв. - крайно недостатъчно, оплакаха се Герджиков и кметът Бойко Борисов.

Приходите под формата на дивиденти от общинските дружества са 2.5 пъти по-високи от миналата година, но въпреки това са едва 10 млн. лв. С новата наредба за външната реклама общината се надява да събере 15 млн. лв. в сравнение с 2 до 3 млн. лв. за предходните години.

От продажбата на имущество са заложени приходи от 55 млн. лв. Възможно е да са много повече, ако бъдат продадени някои от големите търговски дружества от програмата за приватизация като "Софийски имоти" или Общинска банка, коментираха общински съветници.

В разходната част на бюджета най-много се увеличават предвидените за тази година средства за строителство и ремонти. Заложени са около 330 млн. лв. - двойно повече, отколкото миналата година. В тях са парите за довършване на метрото, за отваряне на 6 нови детски градини и ремонта на 12, за отчуждаване и започване на пробивите "Т. Каблешков", "Данаил Николаев", "Опълченска" и др.

Зам.-кметът по финансите призна, че Столичният инспекторат на практика не събира наложените от общината глоби. Предложението му е с тази задача да се заемат данъчните към общината. С наредба може да им се разреши да отказват услуги и документи на длъжници. Общината разбрала от КАТ, че не всички собственици на автомобили си плащат данъка, затова полицията вече ще подава ежемесечна справка за новорегистрираните коли.

Нови глоби и такси за паркиране

Нова наредба за паркирането ще внесе в общинския съвет днес главният архитект на София Петър Диков. Проектът предвижда да бъде премахнат служебният абонамент за платените зони за паркиране в центъра.

В момента много офиси и банки ползват тази услуга, но блокират доста места за собствени нужди. Очаква се и увеличение на цената за паркиране в т.нар. синя зона, която сега е 1 лв. на час. В новата наредба е предвидена и такса за влизане в центъра на града, но това няма да стане автоматично с одобряването на документа от общинския съвет, а допълнително.

Ще се плаща такса и за колите, които зареждат магазините през деня, безплатно ще е само за тези, които зареждат през нощта. Диков се надява най-накрая да започне и строителството на подземни паркинги с този пред ЦУМ. Пречи ни липсата на регламент за публично-частно партньорство, твърди главният архитект. Паркингите ще са върху общински терени, но ще бъдат дадени на частници.

Градският транспорт поскъпва

От март картите и билетите за градския транспорт в София също ще поскъпнат. Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов предлага да се увеличи само едномесечната карта за всички линии от 37 лв. на 40 лв., защото цената й не е променяна от 2001 г.

Общинските съветници обаче поискаха и поскъпване на билета до минимум 0.80 лв. от сегашните 0.70 лв. Поскъпването на месечната карта ще доведе и до минимално увеличение на картите за пенсионери, инвалиди, студенти и ученици. От Българския студентски съюз вчера заплашиха с протести.

Съветниците отново подхванаха идеята да се правят проверки на доходите на пенсионерите и инвалидите, които искат да ползват евтини карти за градския транспорт. Стоилов обеща да поиска от социалното министерство методика за доказване на доходите.

Кметът Бойко Борисов пък ще поиска държавата да поеме изцяло разходите за картите на студентите от провинцията. Догодина Столичната община трябва да даде 66 млн. лв. на компанията за градски транспорт заради пътуващите с намаление.

Строителите ще плащат повече и за отпадъците

От тази година ще се въведе двойно по-висока такса за депониране на строителните отпадъци, които не са предварително разделени. Това съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Отделно общината ще инвестира в инсталация за сепариране на едрогабаритния боклук на площадката за отпадъци в кв. "Враждебна". Подготвя се ново депо за строителен боклук върху кариерата на фирма "Пътища и съоръжения" до "Враждебна", тъй като скоро ще свърши обемът в съществуващото депо, съобщиха още от Столичната община.

През тази година битовите отпадъци ще се депонират в сметището в кв. "Суходол" въпреки протестите там. Паралелно ще се придвижват документите за изграждане на завод за боклука. Гражданите и фирмите няма да плащат по-висока такса смет. Предвидени са 17 млн. лв. за извозване на натрупаните в София бали.

Общината се надява те да бъдат приети от сметището на Пловдив или в ново регионално депо до Перник. По първоначални разчети почистващите фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" трябваше да получат 64 млн. лв. тази година, което е с 14 млн. лв. повече от миналата.

Администрацията обаче не успя да убеди съветниците, че с тези пари ще се чисти по-добре, и Борисов нареди да се изготви нова задача за почистването.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 22 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 2 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер