0

Б ългария и Русия подписаха днес междуправителственото споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода "Южен поток" през територията на България.

Новината за предстоящото подписване съобщи в петък предиобед пред журналисти премиерът Сергей Станишев, който преди два дни каза, че все още има неизчистени спорни въпроси и споразумението няма да бъде подписано в рамките на визитата на руския президент.

Документа от българска страна подписа министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след като сутринта правителството се събра на извънредно заседание, за да вземе решението и да го упълномощи.

Българските интереси са напълно защитени, защото компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на наша територия ще е с 50% участие на България и 50% - на Русия, каза Станишев.

Той посочи, че разговорите по спорните въпроси за газпопровода са продължили до късно снощи и решаваща за положителния резултат е била ролята на президента Владимир Путин.

Петър Димитров припомни, че руската страна настояваше за мажоритарен пакет от 51% от акциите в съвместната компания. Той допълни, че "Булгаргаз" най-вероятно ще инвестира около 200 млн. евро.

Размерът на транзитните плащания за газопровода през България ще се регулира с компанията, в която "Булгаргаз" ще бъде равноправен участник, така че ще има всички права да определя такъв размер на таксата, че да има достатъчно постъпления за българската страна.

България настоява и за подписване на многостранно споразумение между всички държави, през които преминава газопроводът.

Министър Димитров потвърди, че последният спорен въпрос, заради който преговорните екипи са работили и през изминалата нощ, е била нормата на печалба от "Южен поток". Тя ще е такава, че да се осигури възвръщаемост на инвестицията в рамките на 15 години.

Българският интерес е отстоян и нямаме основание да се безпокоим от резултата, който беше постигнат, заяви Петър Димитров.

Инвестицията за "Южен поток" на българска територия се очаква да бъде около 1,4 млрд. евро, като точният размер ще завиис от конкретния маршрут, който ще бъде избран.

Само в годините на изграждането на тръбата, освен влизането на тези средства в българската икономика и създаването на работни места, постъпленията от ДДС в бюджета ще бъдат за 220 млн. евро, посочи премиерът Станишев.

Споразумението се сключва за 30 години с възможност за продължаване за следващи 5-годишни периоди.

Световните агенции съобщиха веднага за предстоящото подписване за "Южен поток".

Българското правителство е взело решение за подписването на споразумение с руския газов гигант "Газпром" за участие на България в проекта за газопровод "Южен поток", който да пренася газ от Русия към Европа, отбелязва Франс прес.

По този начин количеството газ, което ще преминава през България ще се увеличи до 30 милиарда куб. м срещу 17 милиарда куб. м в момента, отбелязва агенцията като цитира министър Петър Димитров.

Франс прес припомня, че ЕС подкрепя проекта "Набуко", в който България също участва.

България изглади различията с Москва и се съгласи да се присъедини към проекта за газопровод "Южен поток", който ще разшири доставките на газ от Русия към Южна Европа, съобщи Ройтерс. София ще подпише договора за 10 млрд. евро днес по време на посещението на руския президент Владимир Путин, отбелязва още агенцията.

Руските агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс също съобщиха, че българското правителство на извънредно заседание е взело решение да се присъедини към проекта за газопровод "Южен поток".

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна.

През последната година се обсъжда е на българска територия газопроводът да се разклонява по две трасета - северно и южно. Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия.

Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра.

"Южен поток" включва система от нови газопроводи с капацитет 30 млрд. куб. метра годишно, чрез която ще се транспортира евентуално не само руски , но и средноазиатски, и казахстански газ.

През ноември 2006 г. руската компания "Газпром" и италианската енергийна компания "Ени" подписваха договор, по силата на който руската компания от 2008 г. получава възможност да извършва преки доставки на газ в Италия, като обемът на доставките ще се увеличава поетапно до 2010 г.

През юни 2007 г. в Рим бе подписан Меморандум за строителството и експлоатацията на газопроводната система "Южен поток" между "Газпром" и "Ени" в присъствието на министъра на икономическото развитие на Италия Пиерлуиджи Берсани и министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко.

Документът предвижда подготовка на техническата и икономическата обосновка на проекта, провеждане на необходимия анализ на политическите и нормативните му аспекти, както и определяне на реда на сътрудничество между двете компании при проектирането, финансирането, строителството, техническата и търговската експлоатация на газопровода.

Също през юни 2007 г. в Загреб, Хърватия, по време на среща с президента на Русия Владимир Путин президентът Георги Първанов каза, че България проявява интерес и е готова да се присъедини към проекта "Южен поток".

С Решение на Министерския съвет от 12 юли 2007 г. е създадена Междуведомствена експертна работна група, която трябва да подготви проект на междуправителствено споразумение по проекта.

На 8 ноември 2007 г. в Москва е подписана Декларация за проекта за транзитен газопровод през България "Южен поток" от министрите на икономиката и енергетиката на България и Русия Петър Димитров и Виктор Христенко.

На 22 ноември 2007 г. в Москва е подписано споразумение за създаване на съвместна компания със специално предназначение (със срок до 15 януари 2008 г.) от председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и генералния управляващ на италианската компания "Ени" Паоло Скарони.

На подписването присъстват президентът на Русия Владимир Путин и министър-председателят на Италия Романо Проди.

Съвместната компания се създава за разработването на техническо-икономическата обосновка на проекта за газопровода. В нея "Газпром" и Ени" ще получат по 50". Компанията ще бъде регистрирана в Швейцария или Холандия.

На срещата е решено първите доставки на газ по проекта "Южен поток" да започнат през 2013 година, а до края на 2008 г. да приключат маркетинговите проучвания и технико-икономическата разработка на проекта.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 28 минути

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 36 минути

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 1 час

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 3 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 3 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 3 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 3 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните