0

Б елгийската финансова група Кей Би Си (КВС) купува 70% от капитала на най-големия застраховател в България ДЗИ за 260 млн. евро. Съобщението за най-мащабната сделка досега на застрахователния пазар у нас дойде от купувача.

Продавач е дружеството "Контракт София", собственост на вдовицата на убития банкер Емил Кюлев. Кюлев купи държавното застрахователно дружество през 2001 г. за 21 млн. евро.

185 млн. евро от общата цена ще бъдат платени от белгийската група за акциите на застрахователя. Другите 75 млн. евро, които вдовицата на банкера Весела Кюлева ще получи, са 70% от неразпределената печалба, влязла в застрахователното дружество за акциите му в ДЗИ банк след продажбата на финансовата институция в края на миналата година.

От застрахователната група ДЗИ заявиха, че КВС са спечелили в конкуренция с френските АХА и Groupama и холандската Eureko. Белгийската група купува животозастрахователната компания ДЗИ и две от дъщерните й дружества - "ДЗИ Общо застраховане" и инвестиционния посредник "ДЗИ Инвест". Засега остава неясна съдбата на здравноосигурителния фонд ДЗИ.

С тази сделка на практика наследниците на Емил Кюлев почти се оттеглиха от българския финансов пазар. Марката ДЗИ носи и пенсионноосигурителна компания, която обаче не е собственост на "Контракт София".

Белгийската финансова група купува 2.7 млн. акции на българския застраховател, всяка по 10 лв. номинална стойност. Договорената цена за акция е малко над 188 лв.

През последните три месеца цената на ДЗИ на борсата се вдигна с повече от една трета в резултат на очакванията за продажба. При откриването на търговията вчера акциите на дружеството стартираха от 208 лв., но след обявяването на покупката паднаха под постигнатата за мажоритарния пакет цена и борсата затвори при 183 лв.

Сред първите реакции на застрахователния пазар присъстваше както оптимизмът, че влизането на играч от ранга на КВС ще вдигне качеството на услугата, така и предпазливата прогноза, че на белгийците ще им трябва поне една година да се ориентират в българската ситуация.

Сделката силно заинтригува и банковия сектор. Оттам дойде прогнозата, че навлизането на застрахователя КВС ще върви в пакет с КВС банк заради силата на белгийците в предлагането на комбинирани банково-застрахователни услуги. Банковата дейност на белгийската група е насочена основно към домакинствата и малките и средните предприятия.

"КВС прилагат целия си опит и ноу-хау във всяка дъщерна компания още от първия ден", коментираха запознати с делата на групата. Възможните варианти за банково навлизане на КВС в България са два.

Първият е КБС банк да регистрира клон и да продава продуктите си чрез мрежата на ДЗИ. Вторият е да използва банка "НЛБ Запад - Изток", 72% от която са собственост на словенската Нова люблянска банка, където белгийската група държи една трета от акциите.

В съобщението за сделката се цитира главният изпълнителен директор на групата КВС Андре Берген, според когото "ДЗИ представлява и платформа за развитие на банково-застрахователния бизнес на KBC на бързо растящия български пазар.

С придобиването на застрахователното дружество ДЗИ KBC ще се позиционира по-добре за участие в бъдещата консолидация на българския финансов сектор".

Според председателя на управителния съвет и изпълнителен директор на ДЗИ Недялко Чандъров "интегрирането ни в тази силна международна финансова група ще позволи на ДЗИ да запази и да засили позициите си сред водещите участници в българския финансов сектор в предстоящите години".

"За сектора е добре дошло всяко влизане на голям европейски застраховател, който ще подобри средата, в която работим. В банковия сектор това се случи преди десет години", коментира Румен Гълъбинов, шеф на застрахователя "Български имоти", собственост на австрийската "ВинерЩетише". Той обаче подчерта, че прилагането на комбинирани банкови и застрахователни услуги невинаги гарантира сигурен резултат.

Други представители на сектора очакват като последица от навлизането на първия белгийски застраховател у нас да се форсира продажбата на някои от малките компании, част от които са с български акционери. Пазарният дял на половината от застрахователните компании в България е под 2%, а на шест е по-малко от 1 на сто.

За финализирането на сделката е необходимо разрешение на Комисията за финансов надзор. След официалното й приключване се предвижда KBC да отправи търгово предложение към акционерите за придобиване и на останалите 30% от капитала на ДЗИ. От тях 13% формално се водят на сметката на банка "Уникредит", но вече са купени от множество чуждестранни портфейлни инвеститори под формата на специални ценни книги - варанти.

Срокът на варантите изтича след малко повече от месец и тогава инвеститорите ще получат и самите акции.

На българския застрахователен пазар вече присъстват десетина чужди компании, сред които немската "Алианц", италианската "Дженерали", американската AIG, унгарската ОТП и други.

През миналата година приходите от застраховки достигнаха 1.2 млрд. лв., което е ръст от 16%. След установяването на КВС в България ще присъстват почти всички банкови групи, които влизат в топ 7 на Централна и Източна Европа.

Освен лидера в региона "Уникредит" у нас вече са представени "Райфайзен", "Сосиете Женерал", ОТП, "Ситигруп". Все още липсват "Ерсте" и "Интеса", като за интереса на първата да стъпи у нас вече се чу.

ДЗИ

Групата на ДЗИ е №1 на българския застрахователен пазар с общ премиен приход към деветмесечието на 2006 г. от 158 млн. лв. В общото застраховане ДЗИ е лидер с пазарен дял от 17.7%, а в животозастраховането е на второ място след "Алианц" с дял от 26.4%. Компанията присъства в цялата страна чрез 200 точки за директни продажби, повече от 9000 лицензирани застрахователни агенти, както и чрез мрежа от 217 брокери. ДЗИ е публична компания с пазарна капитализация от около 760 млн. лева и е на шесто място по този показател сред публичните дружества в страната. За 2005 г. възвращаемостта на капитала е 24%.

KBC

KBC е една от водещите финансови групи в Европа, създадена през 2005 г. от сливането на KBC Bank, Insurance Holding Company и свързаната с нея Almanij. Освен в Белгия групата има свои поделения в Унгария, Чехия, Словакия и Полша. Компанията предлага директни продажби, банкиране на дребно и услуги за малки и средни фирми, управление на активи, корпоративни услуги и други. В групата работят 50 хил.служители, които обслужват 12 млн. клиенти. В края на декември м.г. KBC обяви придобиването на Romstal Leasing, най-голямата лизингова компания в Румъния, и на Equitas, водещия унгарски брокер за директни продажби. КВС обяви и за постигнато споразумение да придобие мажоритарен дял от сръбската A Banka.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 8 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 9 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 9 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 9 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 9 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 10 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 10 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 11 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 12 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 12 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 12 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 13 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 13 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 13 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 13 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва