0
Фм мът "Емигранти" - режисьорски дебют на актьора Ивайло Христов в съавторство с режисьора Людмил Тодоров, получава голямата награда "Златната роза" на XXV-ия юбилеен фестивал на българското кино във Варна. Журито, оглавявано от проф. Александър Грозев, се аргументира с "хуманността на посланието и талантливо пресъздадения свят на младите и техните проблеми". "Емигранти" спечели още една награда - за мъжка роля, поделена между тримата главни изпълнители: Деян Донков, Валери Йорданов и Иван Радоев "за автентична инерпретация и хармонично партньорство". Те играят безработни приятели, които едва свързват двата края. "Заплетени в сложни, истерични взаимоотношения с близките си, те сякаш са емигрирали от семействата и страната си", гласи анотацията за лентата.

Общо 26 нови български филма от последните две години се състезаваха за престижното отличие. "Емигранти" бе показан във Варна в средата на конкурсната програма и за него веднага се заговори като за сигурен носител на "Златната роза", която на миналото издание на фестивала не бе присъдена. Преди прожекцията на "Емигранти" за фаворит бе сочен българо-македонския "Подгряване на вчерашния обед", който в крайна сметка си тръгва със Специалната награда. Тя се присъжда на продуцента, режисьора и оператора на филма "за деликатното проникване в противоречивия свят на индивида на фона на драматични исторически превратности".

"Подгряването..." също взе други награди. За сценарий бе отличен македонският писател Миле Неделковски ("за творчески принос и проникновена разработка на значима тема в киното"), който е и автор на едноименната книга (издадена у нас през 1996 г. от ИК "Труд"). Известният наш кинодокументалист Костадин Бонев взема с този филм наградата за режисьорски дебют на името на Въло Радев, връчвана от Министерството на културата и "Бояна филм".

Светлана Янчева, която играе героинята на филма Катерина Вандева в зряла възраст, бе провъзгласена за най-добра актриса на фестивала "за силното й драматично присъствие в "Подгряване на вчерашния обед".
За моминския образ на Катерина младата Биляна Казакова пък получава наградата за най-добра млада актриса на името на Невена Коканова. Биляна поделя това отличие със сестра си (близначка!) Весела Казакова, която играе в "Лист отбрулен" (реж. Светослав Овчаров).

За носител на Специалната награда на БНТ журито определи "Г-жа Динозавър" (в лицето на сценаристката Рада Москова, режисьора Анри Кулев и оператора Светла Ганева) - "за талантливо продължаване на успешните традиции на българския детски филм", а невръстната изпълнителка на главната роля София Каменарова бе насърчена "за ярко екранно присъствие" с награда от дамски клуб "Инициатива".

С немалко похвали от Варна се прибира и един от познатите на зрителите филм - "Опашката на дявола". С него Димитър Петков взе отличието за режисура "за артистичното своеобразие на режисьорския почерк", както и наградата на Националния филмов център за продуцентска дейност, която му се връчва "за професионалното достойнство и етика при осъществяването на "Опашката на дявола" и успешното съчетаване на функциите на продуцент, сценарист и режисьор". (Петков е печелил и "Златна роза" през 1990 г. с "Тишина".) Сега неговият филм получава също приза на критическата гилдия, като с много малко гласове зад него изостана "Съдбата като плъх" (реж. Иван Павлов). Общо осем филма са получили повече от 1 глас в класирането на кинокритиците, похвалиха се от секция "Критика" към Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

За операторска работа бяха отличени "интересните пластични решения" на известния Емил Христов в работата по "Опашката на дявола" и "Ярост" (реж. Илиян Симеонов) - и двата заснети дигитално. (Христов е оператор и на дългоочаквания "Последно кино" на Петър Попзлатев, който обаче остана без награда.) Отделно "Кодак" наградиха за операторска работа в игралното кино (в натура - с филмова лента) операторката на "Г-жа Динозавър" Светла Ганева.

Божидар Петков също бе награден за две фестивални ленти "за оригиналните му творчески търсения в областта на филмовата музика" в "Лист отбрулен" и "Съдбата като плъх".

Наградата за кинодебют (която през 2000 г. бе дадена на Стефан Вълдобрев за саундтрака към "Пансион за кучета") този път се дава на режисьор - Александър Морфов - "за творческата енергия, с която навлиза в нова територия на изява в "Хълмът на боровинките".

"Бояна филм" награждава като най-добър студентски филм 9-минутния "Семейство" на Драгомир Шолев от НАТФИЗ. Наградата за студентска творба на "Кодак" също отива в НАТФИЗ - получава я 15-минутният "Старецът и морето" в лицето на режисьора Петко Спасов и оператора Георги Андреев.

Режисьорът Илиян Симеонов получава с "Ярост" наградата на Община Варна - "за своеобразен авторски подход към темата за насилието. Филмът разказва за мъж, влюбен в проститутка, който се опитва да измъкне момичето от ръцете на сводниците й. "Истинската ярост обаче изригва, когато той разбира, че и полицията е замесена в тази страшна търговия", се казва в анотацията към това заглавие.

Оригиналният приз "Горчивата чаша" (за принос в развитието на филмовата изразност), давана от Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) на Софийския университет, се присъжда на "Търси се екстрасенс" в лицето на сценариста Людмил Станев и режисьора Михаил Мелтев.

СБФД присъжда своята награда на "Съдбата като плъх" (режисьор и продуцент Иван Павлов). На същата лента - в лицето и на сценариста, поета Константин Павлов - се дава и новоучреденото от Националния център за книгата отличие "Козият рог" "за успешен диалог между словото и екрана". При телевизионните филми тази награда отива при реж. Пламен Масларов и поета Георги Борисов за трилогията "Слово за ползата от четенето".

Някои заглавия от фестивала ще бъдат показани от понеделник, 28 октомври, до петък, 1 ноември, във филмотечното кино "Одеон" в София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер