0

Д анъци 2006 - шок с алкохол, цигари, горива и имоти, извежда "Дневник".
Значително поскъпване на алкохол, цигари, горива и увеличаване в пъти на имотните данъци - такъв се очертава резултатът от данъчната политика за следващата година седем дни преди да изтече срокът за внасяне на проектобюджета в парламента.

На семинар в края на седмицата финансовото министерство обяви предложенията си за промени в данъчните закони за 2006 г. Зам.-финансовият министър Георги Кадиев заяви в интервю, че пакетът от повишения вече е породил напрежение в БСП.

Според него се усещало и недоволство от подготвяните непопулярни мерки: заради повишаването на акцизите цената на алкохола ще се увеличи от 6% до 21.3%, най-продаваната марка цигари "Виктори" ще стане 2.55 лв. (при сегашна 1.60 лв.), а с около 3% ще е поскъпването на горивата.

БТК премахва дуплексните телефони до края на 2006 г., пише вестникът.
Българската телекомуникационна компания (БТК) може да премахне дуплекс телефоните до края на 2006 г., ако съветът на директорите одобри новата инвестиционна програма на дружеството. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Денис Уолах.

Абонатите на БТК са 2,7 млн., като от тях с аналогови телефони са 1,5 млн., от които половината имат дуплекси. Намеренията на ръководството на БТК са с бързи темпове да увеличи цифровизацията на обща мрежа за пренос на глас, данни и интернет.

Уолах обясни, че концепцията за развитието на дружеството през следващата година е изцяло да бъдат подменени аналоговите централи в 27 града.

Така България ще изпълни изискванията за цифровизация на мрежата, като градовете са групирани в три категории.

България губи преднината си за ЕС, смята още "Дневник".
Мониторинговият доклад на Европейската комисия за подготовката на България за членство в ЕС ще съдържа остри критики към страната за това, че не е постигнала почти никакъв напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от Еврокомисията.

Сериозни забележки ще има и заради изоставането при изпълнението на ангажиментите към ЕС в областите земеделие и околна среда.

Другите две области от предупредителното писмо от юни - интелектуалната собственост и свободното предоставяне на услуги, също ще бъдат отличени в доклада, макар че по тях България успя до голяма степен да навакса изоставането, твърди и Би Би Си.

Пазарът за синдикирани заеми се активизира, твърди изданието.
Пазарът за синдикирани заеми е достигнал обем от 1.541 трилиона долара за полугодието, се казва в изследване на американската консултационна компания "Томсън файненшъл".

Според експерти Русия е един от най-привлекателните пазари за подобно финансиране, а тази година е годината на бум в сделките. В сравнение с първото полугодие на 2004 г. подобно кредитиране отбелязва ръст от 25%.

200 лева годишно е лимитът за подаръци на министрите, отбелязва "Сега".
След 16 години демокрация нормите на поведение на най-висшите политически лица в изпълнителната власт ще бъдат регламентирани в документ.

Министрите и шефовете на политическите им кабинети имат право да получават подаръци на обща стойност 200 лева годишно, предвижда готвеният етичен кодекс. В момента подобни норми действат само за държавните служители.

Лимитът се отнася за т.нар. неангажиращи подаръци. Това са предмети, които не могат да бъдат възприети като отплата за бъдеща или вече свършена услуга от съответните политически лица.

Например ако на конференция министър или член на политическия кабинет получи куфарче с химикалка и рекламни материали, както останалите участници, това се смята за неангажиращ подарък, поясниха от екипа, подготвял кодекса.

Продажбата на "Булгартабак " или на парче, или като минихолдинг, извежда ежедневникът.
Вероятно ще се пише нова стратегия за приватизацията на"Булгартабак холдинг" и в нея ще залегне или продажбата на дружествата поотделно, или създаване на "мини холдинг". В него ще влязат четири цигарени фабрики и две-три манипулационни дружества.

Вероятно фабриките ще са в София,Благоевград, Плодвив и Стара Загора. Това съобщиха за "Сега" участници в работната среща в петък, организирана от министъра на икономиката Румен Овчаров.

В събота на среща с турските представители в изпълнителната власт лидерът на ДПС Ахмед Доган призна ,че тютюнът вече не е поминък за хората и се прави поредната стратегия за приватизация на "Булгартабак". Той каза и, че партията не държи на всяка цена да получи шефското място в Агенцията по туризма, но въпросът е принципен.

"Фрапорт" обеща бърз ремонт на морските летища, пише пак "Сега".
Немската "Фрапорт" може до две седмици след приключване на съдебните процедури около концесионера на морските летища да започне реконструкцията им. Така през следващия туристически сезон пътуващите ще бъдат обслужени нормално, съобщи вчера старши вицепрезидентът на компанията Андреа Пал.

Консорциумът между "Фрапорт груп" АД и варненската "БМ Стар" ЕООД е един от двамата участници в концесионната процедура. Тя, според решение на тричленката на ВАС от миналата седмица, трябва да продължи без спечелилата фирма "Копенхаген Еърпортс".

В петък обаче транспортният министър Петър Мутафчиев заяви, че решението на първата инстанция ще се обжалва.

Скриха цигарите, твръди "Стандарт".
Търговците скриха най-масовите цигари, алармираха заклети пушачи. "Виктори" се намира най-трудно в столицата и големите градове. Бялото се купува само с връзки, а за "Ню лайт" дори и това не помага, вайкат се пристрастени към най-масовата марка.

Продавачите на едро трупат запаси преди вдигането на цените заради по-високия акциз. От 1 януари кутия "Виктори" ще струва 2,75 лева. Сега приблизително по толкова вървят на черно "Марлборо" и "Парламент". Най-евтините "Арда", "Шипка" и "Родопи" пък ще поскъпнат тройно - от 55 ст. на 1,72 лв.

В безмитните магазини вече продават само по един стек на човек. Високите цени няма да ни откажат, а само ще ни принудят да си купуваме цигари без бандерол под тезгяха, заявиха пушачи.

3000 жилища излизат на пазара догодина, информира още вестникът.
Около 3000 нови апартамента ще излязат на пазара в София догодина. Над 2 милиона квадратни метра жилищна площ ще бъдат построени до края на 2006 г. Това обяви председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков в последния ден на изложението "Имоти Експо".

Предприемачите могат да си върнат инвестициите само ако един на всеки 12 столичани си купи ново жилище. Изкушени от бързата печалба, предприемачите строят масово блокове и кооперации, без да отчитат реалните възможности за продажба.

Българите и сега заемат първо място в Европа по притежавани собствени жилища. Много от тях ползват ипотечни кредити, за да си купят дом. Но има голям риск след влизането ни в ЕС много хора да не могат да погасят задълженията си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 1 час

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 2 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 2 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 2 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 3 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 3 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 3 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 3 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 4 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 4 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 4 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 4 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 4 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 4 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 5 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти