0
Ку увачът на БТК е учуден от политическите коментари по сделката, пише "Дневник". В сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК) не бива да има политическа намеса. Това заяви изпълнителният директор на "Адвент интернешънъл" за Източна и Централна Европа (собственик на избрания купувач "Вива Венчърс") Джоана Джеймз по повод спряганата от прокуратурата продажба на телекома. Късно в петък Върховната касационна прокуратура спря приватизацията на БТК на основание чл. 185 от Наказателно-процесуалния кодекс, който дава право да се вземат мерки, за да се предотврати извършването на престъпление. Решението на прокуратурата е по подадения миналия понеделник сигнал от ОДС срещу сделката. Според прокуратурата може да се стигне до сключване на незаконна сделка или нарушаване на служебните задължения с цел лична облага.

Общините няма да продават имоти срещу компенсаторки, информира още "Дневник". Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. По този начин се премахва несправедливостта общините да изпълняват задължения на държавата, като в замяна не получават нищо, коментира Стефан Тодоров, шеф на дирекция "Държавна собственост и жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът беше обсъден в петък с представители на местната власт. Промените предвиждат увеличаване на сроковете за отдаване под наем на имоти публична общинска собственост от три на пет години.
Присъстващите кметове обаче настояха срокът да бъде най-малко 10 години, за да може инвеститорът да си върне вложените средства. Принудителното отчуждаване на частни имоти за неотложни нужди ще става по бърза съдебна процедура, предвижда още законопроектът. Собствениците ще могат да получават само парично обезщетение и няма да имат право на замяна с друг имот. Частниците ще се възмездяват по пазарни цени, които се определят от лицензиран оценител. Целта е да се избегнат сегашните пазарлъци, които спират големи инфраструктурни проекти, обясни Стефан Тодоров.

Започват спешни консултации по лицензите за туроператори, съобщава още "Дневник". Отговарящият за туризма заместник-министър на икономиката Димитър Хаджиниколов склони да бъдат направени промени в наредбата за лицензиране на туроператорската и туристическата агентска дейност. Това стана в петък по време на национална конференция на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). С наредбата, която влезе в сила от 1 октомври, се въвеждат задължителен минимален брой служители във фирмите, изисквания за образование и стаж, разположение и оборудване на офисите. Условията трябва да се изпълнят до края на годината, в противен случай компаниите ще останат без лиценз. Хаджиниколов заяви, че през тази седмица ще започнат консултации с браншовите организации за промяна в наредбата. Засега обаче не е ясно на какви отстъпки е готово икономическото министерство и дали двете страни ще се договорят до края на годината.
Председателят на Съвета по туризъм - София, Румен Драганов, предлага да се създадат три категории лицензи за туроператорите и агентите. Категория А да бъде за такива, които развиват туроператорска и агентска дейност, но с право да извършват самолетни чартърни превози за вътрешен и международен туризъм. Категория В да е без право да организират самолетни чартърни превози. Категория С да получават туроператори и агенти, които работят само на територията на страната.

"Телеком"-Аустрия може да вземе дял в "Мобилтел" е друго от заглавията в "Дневник". Австрийският предприемач Йозеф Таус смята да продаде българския GSM оператор "Мобилтел" на "Телеком" Аустрия АД, съобщи "Дойче веле", цитирайки информация на списание "Формат". Според нея Таус вече бил предприел съответни стъпки и очаквал решението на собствениците на "Телеком" Аустрия. Таус пое водещия български GSM оператор за 600 милиона евро през януари т.г. съвместно с консорциум от инвеститори, посочва изданието. Стойността на "Мобилтел" според експерти междувременно се е удвоила, пише австрийското списание. През февруари Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) даде съгласието си за прехвърляне на акциите от АМS Теlecomunication Ноlding B.V, регистриран в Холандия, на австрийския холдинг "Мобилтел" ГмбХ. В "Мобилтел холдинг" ГмбХ участват австрийските компании "Роберт Плацек холдинг", "Мениджмънт тръст холдинг", "Баваг пост Шпаркасе" и "Байерише ландесбанк". Йозеф Таус е президент на надзорния съвет на "Мениджмънт тръст холдинг". Той е собственик и на "Казинос Аустрия" АД, една от най-големите компании в развлекателния бизнес в Израел.

Чужди инвеститори купуват акции на "Албена", съобщава "Пари". Извънредното общо събрание на "Албена" АД овласти съвета на директорите на дружеството да увеличи капитала му до 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции. Правото важи за срок пет години от датата на регистриране на приетия на 7 декември нов устав на фирмата. Опцията се включва, за да има готовност дружеството да приеме евентуален стратегически инвеститор. Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев каза пред акционерите, че няма заявен интерес и СД не предвижда подобна стъпка в момента. Източници от фирмата обаче потвърдиха интереса на чужди физически лица към акциите им, дребни акционери от Швейцария и САЩ притежават по 50-100 акции. Новоприетият устав на "Албена" АД позволява и дружеството да изкупува обратно свои акции, решение за което предстои да се вземе на насроченото за 26 декември общо събрание.

Кандидатите за Банка ДСК дават индикативни оферти на 27 януари, пише още "Пари". Вестник "Файнаншъл таймс" публикува днес обява за потенциалните купувачи на Банка ДСК. С нея Банковата консолидационна компания (БКК) съобщава за намерението си да продаде последната държавна банка. Най-общото изискване към инвеститорите е да са финансови институции с банков лиценз. Кандидатите трябва да имат кредитен рейтинг и капитал, по-висок от този на Банка ДСК. Ако капиталът обаче е по-малък, задължително условие е рейтингът да е по-висок. Това е съгласувано с J.P. Morgan, консултант по приватизационната сделка. Moody's присъди на Банка ДСК рейтинг В2 със стабилна перспектива за краткосрочни и дългосрочни депозити в чуждестранна валута. Българска банка или кредитна институция от региона трудно може да отговори на тези условия, коментираха банкери. БКК си запазва правото да отсее кандидатите и да предпочете тези с по-големи възможности. Тя ще постави допълнителни изисквания към предпочетените купувачи. На 27 януари очакваме индикативните оферти, казва за "Пари" Нели Кордовска, изп. директор на БКК. Тези, които отговорят на минималните условия, ще влязат в шортлистата на БКК.

НДСВ ще заобиколи съда при сделките за "Булгартабак" и БТК, коментира още вестникът. Скандални промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК), предложени от правителството, целят приключване на сделките за БТК и "Булгартабак" независимо от изхода на съдебните спорове, алармираха депутати от опозицията. Единият от предложените за второ четене текстове отменя задължението на финансовия министър да одобрява приватизационната оценка на дружества, които имат активи в чужбина. Казусът се отнася за тютюневия холдинг, който има седем задгранични дружества. Оценката на "Булгартабак" беше одобрена от министъра на финансите Милен Велчев на 17 октомври - почти три месеца след като кандидат-купувачите подадоха оферти, и това стана повод да бъде атакувана във ВАС като нарушение на процедурата. С друга промяна в преходните и заключителните разпоредби на закона се цели уреждане на случаи, когато има висящ съдебен спор или влязло в сила съдебно решение за отмяна на решение на приватизиращ орган, с което се определя купувач или процедурата се прекратява.
Според предложението на кабинета в тези случаи продажбата трябва да приключи, а разходите за сделката се поемат от фонда за покриване на разходите за приватизация към АП. Ако този текст бъде приет и влезе в сила, АП ще има право да финализира и двете сделки независимо от последващите съдебни решения. В мотивите си за промени правителството не споменава БТК и "Булгартабак", а се мотивира с две други сделки в Министерството на икономиката, които били върнати и трябвало да продължат по процедура "преговори с потенциален купувач", която липсва в новия закон за приватизация, обяснява "Пари".

Кандидат за "Булгартабак" ще сменя сортовете ни тютюн, съобщава "Сега". Структурата на производството на тютюн в България трябва да се промени". Това обяви Александър Михайлидис, шеф на "Михайлидис груп", която държи 13% от "Табако холдинг", кандидат за 80% от "Булгартабак". Според него огромни количества от сортовете с произходи Мелник, Дупница, Перущица и др. се произвеждали, но нямали пазар и залежавали по складовете. Ако "Табако холдинг" купи "Булгартабак", от Македония и Гърция ще бъдат внесени сортове, които щели да виреят у нас. Това са грузинският сорт S 79, гръцкият "Басма" и др. Според Михайлидис АП постъпила неумело като поискала "Булгартабак" да изкупува през следващите пет години над 40 000 т. "Сокотаб" прави фабрика край Пловдив, "Даймънд" наема манипулационни, "Мисириан", "Никотиана", ние - всички купуваме, а това стеснява възможностите на "Булгартабак", обясни Михайлидис. Според него е невъзможно да се изпълнят обещанията в офертите на кандидатите. Според него е наложително да се модернизират напълно фабриките в Плевен и Стара Загора.

Световната банка дава пари за "Топлофикация София", пише още "Сега". Международната финансова корпорация(IFC), инвестиционното звено на Световната банка, ще даде до $45 млн. за проекта на щатската "Хорайзън" за построяване на два нови блока на столичната топлофикация. Освен това ще се осигури и допълнително финансиране до $100 млн. за целия проект, който е на стойност $200 млн., стана ясно вчера преди пристигане на представителите на корпорацията в София. "Хорайзън Енерджи" подписа на 1 ноември тази година с шефа на столичната топлофикация Валентин Димитров споразумение за създаване на смесено дружество с капитал 50 000 лв. за този проект. Той предвижда построяването на два блока по 127 мегавата на площадкате на ТЕЦ "София" и на ТЕЦ "София-Изток", които ще произвеждат топлинна и електроенергия.

Държавата дава 410 000 дка нивя на безимотни българи, информира още вестникът. 280 000 дка държавни земеделски земи и 130 000 дка общински земи са предвидени за оземляване на безимотни в страната, съобщиха вчера от ведомството на министър Мехмед Дикме. 74 000 дка земя се предвижда да бъдат дадени на беизмотни от районите на Разград, Добрич, Кърджали, Ямбол, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново. Хората могат да ги стопанисват чрез прехвърляне на право на собственост или като сключат петгодишен договор за наем. Оземлените могат да придобият право на собственост след изтичане на срока по договора, като платеният наем им се приспада от цената, пояснява "Пари".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 1 час

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 2 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 4 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 6 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 7 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 7 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 7 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 7 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 7 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 8 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 8 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 8 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 8 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 9 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители