0
Бг гария ще загуби 2-2,5 млрд. лв. до 2020 г. от затварянето на 3-ти и 4-ти блок na АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г., заяви програмният директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев на кръгла маса за загубите и ползите от затварянето на двата малки блока. По думите му за този период страната ще губи годишно по 150 млн. лв., информира "Дневник".

Същевременно Ганев посочи, че пропуснатите ползи не могат да застрашат макроикономическото равновесие, но могат да забавят намеренията на правителството за ускорено намаляване на преките данъци и подобряване на бизнесклимата. Според него загубите за икономиката могат да са 300 млн. долара, ако 3-ти и 4-ти реактор бъдат спрени през 2007-2009 г.

"Спирането на блоковете през 2006 г. няма да се отрази сериозно на платежния баланс на страната, нито на конкурентоспособността на българския износ", каза още икономистът. Според него не е ясно дали износът на електроенергия ще спре. Затварянето на блоковете през 2006 г. ще стимулира търсенето на алтернативни източници за доставка на газ, нефт и ядрено гориво освен от Русия, смятат експертите.

От 2003 г. амортизационната норма за автомобилите се увеличава от 20 на 25%, а тази за компютри и софтуер - от 20% но 50 на сто. Това гласят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), които депутатите от парламентарната бюджетна комисия приеха в четвъртък на второ четене. Въпреки тази промяна срокът за амортизиране на автомобилите се увеличава от три години и три месеца, както е за тази година, на четири години.

При компютрите и програмите за тях, които се отделят в самостоятелна ІV група, отписването ще става за две години. Амортизацията на активите от втора група - апаратура, оборудване и т. н. се завишава от 20 на 30%, но отпада възможността за използването на ускорена амортизация.

От догодина импулсните телефони ще се облагат с окончателен еднократен данък от 7% върху тарифата, по която плащат на доставчика (БТК, "Мобилтел" или "Глобул"). Това предвиждат приетите от парламентарната комисия по бюджет и финанси на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане в четвъртък. В закона и сега съществува подобен текст, но той гласи, че данъкът, който плащат собствениците на розовите телефони от 12%, се начислява върху увеличението на цената на услугата.

От Главна данъчна дирекция са установили, че тъй като нито един собственик не декларира увеличение над тарифата на доставчика, в бюджета за 2002 г. не е влязъл нито един лев като приход от този данък. Заради това от следващата година всички доставчици на импулсни телефони ще са длъжни да плащат по 7% върху тарифата на съответния оператор. Парите ще се събират при източника, т.е. от БТК, "Мобилтел" или "Глобул", но ще се плащат от доставчика на съответния розов телефон.

От 1 януари 2003 г. финансовите пазари у нас ще са под общ надзор, гласува вчера парламентът, пише "Пари". Новият орган ще обхваща с дейността си всички финансови пазари и ще дели територия единствено с БНБ, като по аналогия с централната банка неговите актове ще се необжалваеми. Сега действащите надзорни органи на капиталовия, осигурителния и на застрахователния пазар ще се влеят с всичките си служители и материални активи в новата Комисия по финансов надзор и никакви сътресения няма да последват нито в работата на досегашни институции, нито в работата на отделните пазари, коментира Ралица Агайн - председател на парламентарната подкомисия по инвестиции и капиталови пазари.

Разгорещени дебати в пленарната зала за пореден път предизвикаха големите права на новия супернадзор, който може да иска разкриване на банкова тайна и одиторски проверки. С такива правомощия държавният регулатор може да се съсипе едно предприятие, заяви Муравей Радев от ОДС. Той заплаши, че сините ще атакуват закона пред Конституционния съд заради необжалваемостта на актовете на единния финансов надзор, с които ще се отказват или отнемат лицензи, ще се забраняват търгови предложения за изкупуване и замяна на акции и ще се отстраняват хора на ръководни длъжности в публични компании, застрахователни и осигурителни дружества.

Очакван от пазарите ход ЕЦБ намали вчера лихвите по рефинансиране с 0,5 процентни пункта до нивото от 2,75%. Това е най-ниското равнище за последните три години. Котировките на европейските акции веднага след това отчетоха повишение, тъй като инвеститорите аплодираха решението на централната банка. След обявяването му българските глобални облигации обаче загубиха част от ранните си печалби и се стабилизираха на цена от 108,625 цента за долар.

За Деня на банкера - 6 декември, БНБ пуска в обрaщение първата българска цветна монета. Тя е с номинал 5 лв. и ще се продава на касите на БНБ в София и във всички клонове на ПИБ за 7 лв. За пръв път тази година празникът няма да бъде отбелязван както досега с банкерска среща, а АТБ се задоволи само с благотворителен концерт.

Застрахователните и презастрахователните дружества ще плащат 120 000 лв. такса, за да получат разрешение за дейността си. По 4 000 лв. допълнително ще се плаща за всеки вид застраховка. Това гласи Законът за комисията за финансов надзор, приет от депутатите окончателно вчера.

Пенсионните дружества ще плащат 50 000 лв., а имуществените застрахователи- 90 000 лв. Законът влиза в сила от януари 2003 г. и урежда правомощията на бъдещата мегакомисия, която ще контролира пазара на ценни книжа и свързаните с него институции - фондова борса, централен депозитар и инвестицонни посредници.
Новата комисия ще надзирава още частните пенсионни и застрахователни дружества без НОИ и здравната каса. Досега тези дейности бяха под контрола на отделни комисии към правителството. Новата структура е пряко подчинена на парламента и 7-та й членове ще се избират от депутатите.

Премията за килограм тютюн "Виржиния" от тазгодишната реколта ще е 2 лв, реши кабинетът. Така премията се увеличи в сравнение с миналогодишната с 44 ст. Тя ще се плаща за всеки килограм суров тютюн от първи и втори клас, писа вестник "Сега". Производителите на първокласни тютюни от същия сорт ще получат и още 1 лев допълнителна премия. Миналата година тази допълнителна премия беше 60 ст. Така ще се стимулира производството на качествени тютюни. Около 25% от тазгодишната реколта бе унищожена заради паднали дъждове и градушки.

"След Нова година ще започне работата по закон, който да уреди създаването на данъчна полиция", съобщи главният данъчен директор Николай Попов. Според него специалният орган може да заработи реално до две години. Тепърва ще се уточнява какви ще са правомощията на данъчните полицаи и на чие подчинение ще работят. Идеята е данъчната полиция да разследва укрити доходи, печалби и схеми за източване на ДДС.

Когато данъчен ревизор се усъмни, че умишлено се укриват доходи, ще прехвърля случая на данъчните полицаи. Те ще разследват, ще събират доказателства и ще ги предават на прокуратурата. Идеята за данъчна полиция излезе на дневен ред след побоя преди две седмици над шефа на ревизорите Николай Петков.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове