0
Съ ът "продаде" окончателно телекома на Viva Ventures, обявява "Пари". Viva Ventures остава в сделката за БТК, реши петчленeн състав на Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Магистратите потвърдиха решението на тричленния състав, отменил решение на надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което беше отхвърлен парафираният проектодоговор между Viva Ventures и АП за 65% от телекома. На практика ВАС върна преписката в надзорния съвет на АП за ново произнасяне при съобразяване с мотивите на съда. Това означава, че БТК трябва да бъде продадена на Viva Ventures, коментират юристи. Надзорният съвет на АП ще трябва да излезе с решение десет дни след произнасянето на ВАС по делото. От АП заявиха, че ще коментират съдебното решение, след като го получат официално.

"Булгаргаз" може да вземе до 25% в газови дружества, пише още "Пари". Експертите от "Газекспорт" предложиха "Булгаргаз" да участва като миноритарен акционер в различни газови дружества с общинско участие у нас, например в София или Варна, където лицензи за доставка на газ има частната компания "Овергаз". Това съобщава за вестника зам.-министърът на енергетиката и енергийните ресурси Илко Йоцев. Булгаргаз няма за предмет на дейност битовото газоснабдяване, но законът не забранява да участва като миноритарен акционер с 20-25%, защото за дружеството не е безразлично как се развиват газовите компании в страната, коментира зам.-министърът.

С "Петрол" начело SOFIX премина 300 пункта, съобщава още "Пари". Изненадваща активизация на сделките с акции на "Петрол" АД на Българската фондова борса направи възможен пробив на Sofix на ключовото ниво от 300 базисни пункта. В края на сесията индексът спря на 303.43 пункта, а това е над 10 пункта повече от досегашния рекорд, регистриран преди две седмици. При изтъргувани над 110 000 петролни акции среднопретеглената цена се покачи с 16,75% до 2,30 лева, като сделки се сключиха и на 2,35 лева. При новите нива пазарната капитализация на "Петрол" стигна 251 млн. лева, а доскорошният първенец "Булгартабак холдинг" е далеч назад с капитализация от 163 милиона.

В момента тече процес на връщане на големи капитали в страната ни, смята Александър Томов. Това каза бившият вицепремиер от правителството на Димитър Попов и лидер на партията Български социалдемократи Александър Томов в предаването "Блиц" на Би Ти Ви и радио "Свободна Европа", съобщава "Дневник". "През последните няколко години има половин милиард лева, които се внасят по банков път от българската емиграция и хората, които са зад граница. Внасят се пари и по кешов път. Този процес обаче в самото начало е много труден", коментира Томов.

"Приватизацията на БМФ е основна задача, каза Николай Василев" е друго заглавие от "Дневник". "Пред Българския морски флот има няколко основни задачи за следващите месеци и година-две. Трябва да се продължат преговорите за евентуално приключване на сделката за Варненската корабостроителница", каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията. "Като министър на икономиката между август 2001 г. и март 2002 г. положих огромни усилия тя да бъде извадена от несъстоятелност", поясни той. "Освен това от 2 април 2002 г. до днес все още няма сделка", допълни той.

Германската верига хипермаркети "Кауфланд" планира 120 млн. евро инвестиции, пише още "Дневник". Германската верига "Кауфланд" планира да инвеситира около 120 млн. евро през следващите пет-шест години в България в строителството на верига от хипермаркети, съобщи Веселин Тошев, мениджър експанзия. Средствата са само за строителството на около 25-30 обекта, като в планираните инвестиции не е включена цената на земята. Досега компанията е закупила три терена за построяването на хипермаркети в Пловдив, Хасково и Ямбол. Всичките парцели са били общинска собственост като средната цена на един е около 1 млн. лв. За подходящ терен в София компанията е готова да даде до 2 млн. лв, каза Веселин Тошев.

Остатъците от масовата приватизация отиват на борсата, информира "Сега". Остатъчните пакети от всички предприятия, търгувани в масовата приватизация на първия и втория кръг, се пускат за продажба на "Българска фондова борса-София". Това обяви вицепремиерът Лидия Шулева пред депутатите от икономическата комисия, които вчера приеха промените в Закона за сделките с компенсаторни инструменти. "Време е да сложим край на безкрайната масова приватизация", заяви Шулева. Над 1000 са дружествата, които АП предложи на централизирания търг през юли. Гражданите поискаха да купят 3/4 от предложените дружества. Колко ще бъдат купени в действителност ще стане ясно едва в края на август.

"Енергийният закон бил архаичен" е друго заглавие от "Сега". "111 страници, 222 члена, 29 преходни и заключителни разпоредби плюс 65 определения - това е неразбираемо за много от депутатите, които не са свързани с професията, и след време ще доведе до много конфузни ситуации" - така депутатът от БСП Румен Овчаров определи новия закон за енергетиката, приет на първо четене от парламента.

Парно с отстъпка за последните етажи, анонсира "Стандарт". По-малки сметки за парно ще плащат абонатите, които живеят на последните етажи. Фактурите им ще бъдат намалявани със специални коефициенти. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяването, които готвят експертите от енергийното министерство. Хората, които живеят под калкана на покрива, плащат повече за топло, защото жилищата им се отопляват по-трудно. Още по-зле е, ако апартаментът е краен. За това предвиждаме да има коефициент, с който сметката на тези абонати да се намалява заради неблагоприятното разположение на апартамента, обясни Любка Георгиева, шеф на отдел в министерството.

"Жилище на кредит? По-изгодно е от наем", препоръчва още "Стандарт". Да си купите жилище с кредит, изтеглен от банка, е по-изгодно, отколкото да живеете на квартира. Месечните вноски по изплащането на заема излизат с няколко лева по-ниски отколкото наема за апартамент. Това коментира Мария Илиева, шеф на банка "Биохим", цитирана от БТА. Това обаче важи само за случаите, когато кредитът е в български левове. Тенденция за стабилно увеличаване на броя на жилищата, купени с банкови заеми, показва проучване на "Биохим". Според анализа около 10 до 20 на сто от сделките за купуване на жилища в София, Пловдив и Варна се финансират по този начин.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЕС: Договорът с България носи огромни ползи на Скопие</p>

ЕС: Договорът с България носи огромни ползи на РС Македония

Свят Преди 34 минути

За ЕС е изключително важно надграждането на това сътрудничество и тези постижения

Буря удари Хасково, клон смачка кола и затвори път

Буря удари Хасково, клон смачка кола и затвори път

България Преди 1 час

За около 30 минути са паднали 34 литра дъжд на квадратен метър

<p>Убиха най-добрия рапър в Швеция Си Гамбино</p>

Убиха най-добрия рапър в Швеция Си Гамбино

Свят Преди 4 часа

26-годишният хип-хоп изпълнител бе застрелян при засада в Гьотеборг

Мъж глътна смъртоносен плик с наркотици при проверка в Добрич

Мъж глътна смъртоносен плик с наркотици при проверка в Добрич

България Преди 4 часа

При извършения полеви тест е установено, че в него има 12,80 грама хероин и метаамфетамин

Мелиса Коен-чаровното оръжие на Хънтър Байдън в съда (СНИМКИ)

Мелиса Коен-чаровното оръжие на Хънтър Байдън в съда (СНИМКИ)

Любопитно Преди 4 часа

Синът на президента на САЩ Джо Байдън е обвинен в неправомерно притежание на огнестрелно оръжие

Украйна унищожава брутално руските БТР-и

Украйна унищожава брутално руските БТР-и

Свят Преди 4 часа

Когато украинските и руските бронирани машини се сблъскват, руснаците губят жестоко

<p>Бивша наша националка по художествена гимнастика изгря в &quot;Плейбой&quot;&nbsp;&nbsp;</p>

Бивша българска националка по художествена гимнастика изгря в "Плейбой"

Любопитно Преди 5 часа

Йоана Николова радва мъжкото око от френското издание на списанието

Руски хакери обявиха, че са ударили испанска компания, ремонтираща танкове за Украйна

Руски хакери обявиха, че са ударили испанска компания, ремонтираща танкове за Украйна

Свят Преди 5 часа

Отбранителната компания все още анализира причината за срива на сайта си

<p>Близки до Путин с любопитни разкрития</p>

Бронежилетка, собствена храна и готвачи: Мерките за сигурността на Путин

Свят Преди 5 часа

"Кремъл се отнася много сериозно към сигурността на Владимир Путин. Той е охраняван от цяла армия от видими и невидими охранители", казва още източник пред Newsweek

<p>Затворници пият вода от тоалетната, за да се охладят</p>

Затворници в САЩ са принудени да пият вода от тоалетната, за да се охладят

Свят Преди 6 часа

Условията вероятно ще стават все по-нечовешки с постоянното повишаване на температурите

Почина обичана турска актриса

Почина обичана турска актриса

Свят Преди 6 часа

През последните години Фатма Каранфил се бореше с онкологично заболяване

Бурж Ал Бабас

Апокалипсис и зловеща тишина! Изоставеният град в Турция, в който има само призраци

Любопитно Преди 6 часа

Бурж Ал Бабас - едно място, което би било перфектен фон за филм на ужасите

Израел засили военната си офанзива

Израел засили военната си офанзива

Свят Преди 6 часа

Нетаняху: Израел е готов за решителни действия на север

Ето коя е звездата с най-перфектните задни части в света

Ето коя е звездата с най-перфектните задни части в света

Любопитно Преди 6 часа

Първа в класацията е популярната телевизионна звезда Мая Джама

Как Индия преброи 640 милиона гласа за един ден

Как Индия преброи 640 милиона гласа за един ден

Свят Преди 6 часа

В Индия процесът на преброяване на гласовете е децентрализиран

Обвиниха машинист за срязаните спирачки на локомотив в Лом

Обвиниха машинист за срязаните спирачки на локомотив в Лом

България Преди 6 часа

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 15 години