0
За авя се модернизацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", обявява "Дневник".
Пускането на рехабилитирания първи блок на ТЕЦ "Марица-изток 3" от италианската компания "Енел" и американската компания "Ентерджи" се забавя с повече от шест месеца. Той трябваше да е готов през май-юни м.г.

Забавянето беше признато от изпълнителния директор на НЕК Васил Анастасов. Рехабилитацията се осъществява от "Енергийна компания Марица-изток 3", която стана собственик на централата през пролетта на 2003 г.

Акционери в него са "Марица-изток 3 пауър холдинг" със 73% и НЕК. Италианската компания "Енел" притежава 60% от регистрираното в Холандия "Марица-изток 3 пауърс холдингс", останалите са собственост на "Ентерджи".

Имаме проблеми с рехабилитацията на блоковете, призна миналата седмица и зам.-изпълнителният директор на "Енергийна компания Марица-изток 3" Том Рей при посещението на министър Мирослав Севлиевски в комплекса.

Търговията в интернет ще се регулира, пише още "Дневник".
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще води регистър на всички, които не желаят да получават в електронните си пощенски кутии непоискани търговски съобщения.

Това предвижда проектът на Закон за електронната търговия, който беше обсъден публично в понеделик в Министерския съвет. Търговско съобщение е рекламата, която представя стоки или услуги, както и репутацията на търговеца.

Фармацевтичният пазар бележи ръст от 200 млн. лв., съобщава още "Дневник".
Фармацевтичният пазар в България за 2004-та бележи ръст от близо 200 млн. лв. в сравнение с 2003 г. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

С толкова се е увеличила продажбата на лекарствени средства в България и според данните на "IMS Health", една от най-авторитетните компании, която прави проучвания на фармацевтичните пазари по цял свят.

За закриване на съществуващ бизнес в България са необходими 39 месеца, информира още "Дневник".
Това е един от изводите в анализ на Световната банка за икономическото развитие на страните от Югоизточна Европа и бившите съветски републики, цитиран от БТА.

По този показател България е на едно от последните места в Европа, следвана само от Албания и Румъния, показват още данните на банката. Анализът беше представен на регионалния икономически форум през тази година в Солун от директора на офиса на Световната банка в Турция Андрю Воркинк.

Само 58% са осигурени върху цялата заплата, установява "Сега".
Въпреки мерките, които държавата предприе преди три години всички турдови договори да се регистрират в НОИ, 42% от работещите продължават да имат проблеми с осигуряването и вноските им не са върху реалния размер на заплатата.

Това става ясно от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено през март по поръчка на социалното министерство. Целта му е да очертае кои групи наемници са най-често ощетявани от работодателите, както и да провери доколко служителите защитават правата си.

Само 58% от анкетираните твърдят, че са осигурени върху реалния размер на възнаграждението. 22% смятат, че работодателят им внася само върху част от заплатата, 13% са убедени, че той изобщо не ги осигурява, а 7% не знаят какво е положението.

Договорът за "Тракия" се подписва днес под условие, съобщава още "Сега".
Договор за концесията на автомагистрала "Тракия" с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД ще бъде подписан днес в Министерския съвет.

От българска страна контракта ще парафира министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Обект на концесия ще бъде и магистралният път от ГКПП Калотина-Северната дъга на Околовръстния път на София, който ще трябва да бъде изграден от частния стопанин.

На церемонията по подписването ще присъстват премиерът Симеон Сакскобургготски, зам.-министърът на строителството и транспорта на Португалия Пауло Кампуш, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, посланикът на Португалия у нас Марио Жезуш Душ Сантуш.

Остават три дни за подновяване на "Гражданска отговорност", напомня още "Сега".
Гражданите вероятно ще изчакат последния момент, за да подновят застраховката си "Гражданска отговорност". Това прогнозираха застрахователи.

Четвъртък е последният ден, в който хората, закупили тримесечни полици през декември, трябва да сключат нова застраховка. Глобата за изтекъл срок (или липсата на задължителната застраховка) е до 500 лв. за физически лица, а за юридически е до 1000 лв.

Само БТК и "Мобилтел" ще наддават за мобилен лиценз от трето поколение, пише още "Сега".
БТК и "Мобилтел" ще бъдат единствените оператори, които ще се състезават помежду си в търг с тайно наддаване за придобиване на лиценз за мобилна мрежа от трето поколение.

Вчера Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) одобри и двата кандидата за участие в търга в сряда. КРС ще раздаде три такива лиценза, разпределени в две категории - един от клас А, който е с по-голям обхват, и два лиценза клас Б, които са с по-малък честотен ресурс.

Турция иска да строи нова ВЕЦ на Тунджа, обявява още "Сега".
Турция възнамерява да предложи на България изграждане на нова ВЕЦ на река Тунджа.

Това ще стане на днешната среща между турските министри на енергетиката и на финансите Хилми Гюлер и Кемал Унакътан и българския енергиен министър Мирослав Севлиевски, съобщиха от енергийното министерство.

Планове и проекти за изграждане на такъв язовир в долното течение на Тунджа съществуват от над 20 години. Тогава за България малките енергийни обекти не са били привлекателни и идеята е изоставена, казаха запознати.

Първоначалните проекти са били за 80 до 100-мегаватова ВЕЦ и язовир в долното течение, където реката е най-пълноводна и се стеснява коритото й.

Гонят продавачите на кифли и гевреци, информира "Стандарт".

Гевреците и баничките остават мил спомен за столичани. Дни преди да видим новия договор с ЕС, вече е ясно, че трябва да забравим закуската на крак. Особено ако е купена от уличните сергии.

Масови проверки започват общинари на всички продавачи на гевреци и кифли по улиците. Със затоплянето на времето трябва да предпазим хората от зарази, твърдят санитарните инспектори.

Преди седмица общинарите забраниха и продажбата на боза. Въпреки това обаче преди дни десетки пипнаха дизентерия заради небрежен търговец.

Гевреците и кифлите се подават с голи ръце, а на улицата продавачите няма къде да се измият. Понякога самите купувачи бъркат в чувалите, в които се продават закуските, за да си изберат.

Свалят от екран "Всяка неделя", съобщава още "Стандарт".
БНТ сваля от екран предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Това реши Управителният съвет на държавната телевизия.

Последното предаване ще е на Цветница. Договорът на Кеворкян с БНТ изтича на 28 април и няма да бъде подновен. Причината е, че "Всяка неделя" се върна в ефира преди три години без конкурс.

ВМЗ и "Арсенал" изнасят за Ирак, пише още "Стандарт".
ВМЗ-Сопот и "Арсенал"-Казанлък продават оръжие на новите иракски сили за сигурност. Вече са сключени няколко сделки за леко стрелково оръжие - пистолети и автомати.

Това съобщи в Пловдив депутатът от НДСВ Цонко Киров. Той обаче отказа да обяви обемите на поръчките и други параметри по договорите с мотив за конфиденциалност.

Според Киров всички страни били доволни от сделките. Продажбата на оръжието е в съответствие с международното законодателство и изискванията на конвенциите стриктно са спазени, увери депутатът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

България Преди 12 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 17 минути

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 30 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 43 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 48 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 2 часа

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април