0
Фм ми получават данъчен кредит от всяка страна в ЕС след 2007 г., съобщава "Пари". Събираемостта на ДДС в България е доста добра и достига средното ниво в Европейския съюз, но от подоходните данъци е много по-ниска, съобщи Карлос Ферейра от Световната банка. Стабилността на бюджета гарантират 486 фирми, които осигуряват 66% от приходите в него. Те внасят 90% от корпоративния данък, 100% от акцизите и 70% от ДДС. Сред големите данъкоплатци са всички банки, застрахователи и пенсионни фондове.

Междуведомствена комисия ще решава проблемите на превозвачите, пише още "Пари". Комисия, в която влизат представители на транспортното и на регионално министерство, на Гранична полиция и на агенция Митници, ще решава проблемите на автомобилните, автобусните и таксиметровите превозвачи, стана ясно след среща на министъра на транспорта и съобщенията Николай Василев с браншовите организации на превозвачите. Браншовите организации също ще участват в комисията. Секторът се развива динамично и целта е да се помогне за оперативно решаване на проблемите с пътните такси и разрешителните, за да не се създава напрежение по пътищата и граничните пунктове, каза Николай Василев. В комисията влизат изпълнителна агенция Автомобилна администрация към транспортното ведомство и ИА "Пътища" към МРРБ. Транспортното ведомство има задачата да регулира бранша, но не може да се справи само, ако няма подкрепата на другите министерства и агенции.

Очакват 20 наши фирми на туристическата борса в Лондон, информира още "Пари". С 74 GBP на квадратен метър повече ще струва наемане на щанд за международната туристическа борса World Travel Market в Лондон, която ще се проведе от 10 до 13 ноември т. г., научил вестникът. Това е третото по големина туристическо изложение в света след ITB-Берлин и FITUR-Мадрид. За да се включат в борсата, фирмите ще плащат по 412 GBP на кв. м. Минималната площ, която може да наемат, е 3 кв. м при ползване на обща маса за преговори с други фирми. В цената се включва транспорт, демонтиране, монтаж и демонтаж на щанда, ползване на гардеробни и складови помещения, един бадж за служител, като всеки втори се заплаща допълнително по 25 GBP, застраховка и охрана на щанда, продукти и напитки за протоколно обслужване, мита, такси и депозити. Така при наемане на минималната площ цената за участие става около 3600 лв. Отделно ще се плащат визи, транспорт и нощувка на служителите на фирмите изложителки.

Инвестиционните бонове се качват на фондовата борса, пише "Дневник". Масовата приватизация вече ще се провежда на фондовата борса след очакваното във вторник решение на парламентарната икономическа комисия за листването на инвестиционните бонове на организиран борсов сегмент. До края на седмицата депутатите вероятно ще гласуват текста и на второ четене в зала. Така най-рано през септември ще започне борсовата търговия с регистрираните бонове, които към края на юни са за 197 млн. лева. Тя ще продължи до 30 юни 2004 г., когато изтича срокът на валидност на тези книжа. Освен в масовите аукциони книжата могат да се използват и при плащане на РМД-та по стари приватизационни сделки, където задълженията в някои случаи достигат 60 млн. лв. Вече сключените сделки на борсата с т.нар. нередовни компенсаторки ще се считат за действителни, така че новите им собственици да не бъдат ощетени за нещо, което не е тяхна вина.

АП търси оценители на "Тератон" и "Кинтекс", събщава още "Дневник". Агенцията за приватизация (АП) определи 15 август за краен срок за подаване на оферти от кандидатите за оценители на "Тератон". Предложенията на кандидатите за "Кинтекс" пък ще се приемат до 15 септември. Агенцията откри процедура за провеждане на два конкурса за изготвянето на правен анализ, приватизационна оценка и информационен меморандум на "Тератон" и "Кинтекс". Депозитът за участие е 200 лв.

Гражданите не плащали данъци заради лошото обслужване на гишетата, констатира още "Дневник". Основен проблем при доброволното спазване на данъчното законодателство е архаичният начин на обслужване, който съществува сега в администрацията. В много от случаите, когато става въпрос за малки суми, а хората трябва да чакат дълго на опашки, те се демотивират да плащат. Това заяви в понеделник главният данъчен и изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) Николай Попов на семинар за реформата в администрацията по приходите. "Не може да имаме претенции към гражданите и фирмите да бъдат изрядни към нас, след като ние не сме изрядни към тях", каза Попов. По думите му на много места се предоставят примитивни условия за гражданите, а в много от законите има изрични изисквания лицето да се явява лично в данъчните подразделения за подаване на декларация, за искане за издаване на удостоверения и други процедури. Според Попов основната цел при изграждането на новата единна агенция по приходите ще бъде именно стимулирането на доброволното плащане на данъци.

Всяка четвърта данъчна декларация е сгрешена, обявява "Сега". 25% от декларациите за личните доходи се подават с грешки, съобщи шефът на Главна данъчна дирекция Николай Попов. Налагало се бирниците да привикват всеки четвърти данъкоплатец, за да изяснят дали неточностите са случайни или умишлени. Масовите грешки доказват, че трябва да се опрости редът за деклариране на доходи и че трябват повече разяснения как се попълва документът. В страните от ЕС сбърканите декларации са едва 4-6%. Тази година подадените декларации по ДОД у нас са над 1 милион, т.е. 250 000 от тях са с грешки.

Бензинът поевтиня с около 4 ст., съобщава още "Сега". Цената на бензин А-91 намаля с 4,04% от полунощ. "ЛУКойл Нефтохим" свали цената на А-92Н с 4,08%, а А-95Н - с 4%. Намаляването на цената на А-98Н е с 4,03%.

Плащаме данъци по интернет, радва се "Стандарт". Данъци и осигуровки да се плащат по интернет - това предвиждат от Националната агенция по приходите, разкри шефът на Главна данъчна дирекция Николай Попов. Той представи вчера проекта за мегаведомството, което трябва да заработи ефективно от 2006 г. По интернет ще става и подаването на данъчни декларации, предвижда проектът. В момента обслужването е архаично, хората се редят на огромни опашки, за да внесат някакви 50-100 лв., коментира Попов. Според него остарелите начини на обслужване са основна причина за ниската събираемост на данъци.

Пак сменят таблата на обменните бюра, съобщава още "Стандарт". Сарафите няма да имат право да обявяват курса на чековете заедно с останалите валути на таблата пред обменните бюра. Промяната се налага заради масовите злоупотреби при обмяна на валута в курортите. Сарафите заблуждават клиентите, като обявяват по-висок курс на чековете от котировките на долара. С включването на текст, който ще забранява показването на повече от един обменен курс на таблото, туристите няма да бъдат мамени. Изменението на наредбата предвижда още данъчните органи да имат правото да затварят за един месец обменно бюро, извършило нарушение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел не може да приеме това: Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Израел не може да приеме това: Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 2 минути

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 20 минути

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 1 час

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 1 час

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 2 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

България Преди 3 часа

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, посочи кметът на София

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 7 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна