0
Щп пререгистрират един милион фирми, всяка ще има свой код, обявява "Пари". Фирмите ще получат единен идентификационен код (ЕИК) по подобие на ЕГН за гражданите, който ще обедини статистическия, данъчния и осигурителния им номер. Това предвижда проектът на закон за БУЛСТАТ, който вече е в Министерския съвет, съобщил за вестника главният данъчен директор Николай Попов. Законопроектът е заложен и в меморандума с МВФ и трябваше да бъде факт до 1 юли. Предполагам, че за активните фирми пререгистрацията ще стане по служебен път, каза Попов. Данъчните обаче искат и съдебна пререгистрация на фирмите, за да се изчистят неработещите и да се пресекат вариантите за фирмите фантоми. Това е все едно да имаш шофьорска книжка, но да нямаш кола и затова да ти я вземат, коментира юрист. Проектът не предвижда съдебна пререгистрация, съобщиха от НСИ. Една от идеите беше тя да се наложи чрез промяна в Търговския закон.

"Свинаров: Нови функции в Ирак ще отворят бизнесврата за нас" е друго от заглавията в "Пари". Очакваме въпросът за евентуално българско участие в административното управление в Кербала да бъде повдигнат след 3 септември, когато нашите официално ще поемат военния контрол в града, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров. Според него страната ни има интерес да поеме административни функции, тъй като това ще отвори възможности да участваме и в икономическото възстановяване на района с наши фирми. Засега единствено техниката създавала проблеми на нашия батальон. Тя била стара и непригодна за работа при високи температури.

Над 1 млрд. USD отрицателно търговско салдо, констатира още "Пари". За шестте месеца на годината търговското ни салдо е -1027,9 млн. долара, или -1845,5 млн. лв., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Износът за полугодието е в размер 3508,6 млн. USD (6329,5 млн. лв.). Внос - CIF е 8855,3 млн. лв., или 4913,8 млн. долара, а вносът FOB е 8175 млн. лв., или 4536.5 млн. долара за първото полугодие на 2003-та. Най-високо е отрицателното салдо за тримесечието януари-март - било е -310 млн. долара, а в периода април-юни е било -717,9 млн. долара, съобщиха от НСИ.

Strabag не намали офертата си за летищния терминал, съобщава още "Пари". Австрийската компания Strabag, която спечели проведения през миналата година търг за строителството на нов пътнически терминал на Летище София, не се е съгласила да намали офертата за проекта, както поискаха от ведомството на Василев, научил вестникът. Според източници на вестника това станало ясно след втората в рамките на три седмици среща между Василев и представители на Strabag. Договорът за изграждането на терминала, подписан на 16 декември 2002 г., може да бъде развален, независимо че част от строителните работи вече са започнали, коментират запознати. Ведомството на Василев трябва да излезе с решение до дни.

Над 56% от отпуснатите от банките кредити са в левове, информира "Дневник". Над 56% от отпуснатите от банките в България кредити са в лева, сочат данните на Българска народна банка (БНБ) към края на юли 2003 г. Близо една трета от всички заеми пък са в евро, а останалите над 10% са в други валути, основно в щатски долари. Общата сума на кредитите по същото време достига 7,4 млрд. лв. (като от тази сума са приспаднати специфичните провизии). При заемите за населението обаче положението е малко по-различно. По потребителските кредити делът на левовия компонент е 98,9%, а при жилищните - 85% (други 9 на сто в евро). Валутното разпределение при привлечените средства също е доста шарено. В лева са 45% от депозитите в банковата ни система, а други 24% са в евро. Остатъкът е най-вече доларови спестявания. Като цяло активите на банките са предимно в лева - 45%, докато в евро са 29%, а в долари и други валути е останалата една четвърт.

"Булгаргаз" може да влезе в дружествата за газификацията на Варна и София, пише още "Дневник". "Булгаргаз" може да придобие 20-25% от акциите в газоразпределителните дружества в София и Варна, съобщи зам.-енергийният министър Илко Йоцев. Компанията вече е поискала помощта на "Булгаргаз" за газификацията на Варна и София. "София газ" e 100% собственост на "Овергаз" и има 10-годишен лиценз за газоразпределение в районите Банкя и Божурище. Дружеството спечели делото пред Върховния административен съд (ВАС) срещу Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) за получаването на лиценз за газоразпределение за районите Витоша, Панчерово и Овча купел. "Варнагаз" е смесено дружество между варненската община и "Овергаз инк", което притежава 33%. Наскоро след като спечели делата срещу ДКЕР пред ВАС, "Варнагаз" получи 10-годишен лиценз за газоразпределение за районите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Аспарухово". В "Овергаз" с 50% участва "Газпром".

Държавата излива 200 000 т зърно на пазара, обявява "Сега". Държавата ще пусне на зърнения пазар до седмица около 200 000 т пшеница, реши правителството вчера. Освен 100 000 т, които ще се деблокират от държавния резерв, на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е наредено да внесе още 100 000 т зърно от чужбина, съобщи след заседанието земеделският министър Мехмед Дикме. Зърното, което резервът ще деблокира още в началото на следващата седмица, ще се продава само чрез стоковите борси, и то само на мелници, регистрирани по ДДС. Цената ще се определи от търсенето. С решението на кабинета за внос на пшеница е споменат ценови диапазон, в който трябва да се търси вносно зърно. "Не го съобщавам, за да не навредим на сделките. Но във всеки случай на пазара няма да има цени от 280 лв. на тон", коментира Дикме.

Измамници дебнат пред валутните бюра, предупреждава "Стандарт". Най-сигурният начин да бъдете измамени е да сменяте валута пред обменното бюро. За да не попаднете в капана на ловки мошеници, избягвате дори да броите парите си пред вратите на чейнчовете, съветват криминалисти. И в никакъв случай валутата не трябва да се дава в ръцете на "доброжелател, който иска да ви помогне". С последните промени в изискванията за работа на бюрата възможността хората да бъдат заблудени с курсовете на валутите са нищожни. Човек просто трябва добре да си отваря очите върху какво се подписва. Но често стават измами, които нямат нищо общо с работата на легалните сарафи, а само подкопават имиджа им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 7 минути

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

<p>Унгария ще стои встрани от безумната мисия на НАТО в помощ на Украйна</p>

Въпреки целия натиск: Унгария ще стои встрани от безумната мисия на НАТО в помощ на Украйна

Свят Преди 20 минути

Унгарският външен министър заяви, че унгарското правителство се противопоставя на плана на Алианса

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 1 час

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 1 час

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 2 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 2 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 2 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 3 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 3 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 3 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 4 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 4 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи

Партия „Зелено движение“

Партия „Зелено движение“

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Партия „Зелено движение“