0
Ми истерството на финансите обмисля да инвестира в инфраструктурни проекти средства от преизпълнението на бюджета за 2003 г., съобщи зам.-министърът на финансите Красимир Катев за вестник ПАРИ. Според него въпросът в момента се дискутира с МВФ.

Идеята е парите да се вложат за изграждането на автомагистрали на принципа на обществените поръчки. Сумата ще е солидна - няма да е по-малка от 100 млн. лв., каза Катев. Точната цифра обаче още се обмисля. Неотдавна лидерът на ДПС Ахмед Доган предложи 10% от фискалния резерв да се използват за инфраструктурни проекти.

От МВФ обаче препоръчаха резервът да се харчи предимно за изплащане на външния дълг. Според прогнозата на фонда излишъкът в края на годината ще бъде 437 млн. лв. Министерството на финансите обаче предвижда преизпълнение на бюджета в по-малък размер - 230 млн. лв. Министърът на финансите Милен Велчев пък потвърди, че от излишъка за финансиране на държавни дейности общините ще получат 155 млн. лв.

Възлагането на посредничество за сключване и изпълнение на застрахователни и/или презастрахователни договори и свързаните с тях консултантски услуги да се извършва с писмен договор, предвижда проект на наредба за застрахователните брокери и агенти на Комисията за финансов надзор (КФН).

Изискването няма да важи при възлагане на посредничество по задължителните застраховки Гражданска отговорност на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на МПС и Злополука на пътниците в обществения транспорт, е записано още в проекта, информира ПАРИ.

Пет фирми - концесионери на минерална вода, са с прекратени договори, други пет са в процедура на прекратяване, а с още една все още се водят преговори, за да се види какви действия ще предприеме екоминистерството, съобщи министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, след като вчера кабинетът одобри доклада на МОСВ за предоставените през 2002 г. концесии и контрола върху тях.

Договорите и с шестте неизрядни концесионера, които ще бъдат прекратени, са сключени през 2000 г. Близо 3 млн. USD дължи фирма "Шато вале Де роз" ООД, концесионер на находището Песнопой за неизпълнени инвестиционни ангажименти.

Други 57 млн. USD не са преведени от нея като минимално годишно концесионно възнаграждение, няма внесена и гаранция в размер на 10 хил. USD. Концесионерът на Гулийска баня - Първа частна ликвидна къща, дължи 3.910 млн. USD за неизпълнение на инвестиционна програма и още 16 700 USD като годишно концесионно възнаграждение.

Параходство Български морски флот може да бъде обявено в несъстоятелност, пише ПАРИ. Над 30 млн. лв. били просрочените задължения на компанията към частни фирми доставчици. Според тях само към варненски фирми задълженията на морския флот надхвърляли 2 млн. лв. Плащанията закъснявали повече от 60 дни.

Всеки кредитор на държавната компания можел да поиска параходството да бъде обявено от съда в несъстоятелност, коментираха експерти. Това според тях означавало, че БМФ е пред фактически фалит. Параходството очаквало около 15 млн. лв. постъпления през октомври, като 5 млн. лв. от тях били от продажба на стари кораби за скрап, твърдят източници на в. ПАРИ. Това обаче нямало да стабилизира компанията.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) може да глобява от 100 до 500 000 лв. БТК като оператор със значително въздействие върху пазара, ако нарушава или не изпълнява задълженията си по лиценза, информира "Дневник".

Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от новия Закон за далекосъобщенията. Окончателното приемане на закона се очаква през следващата седмица, когато ще бъдат определени сроковете за достъп на конкурентите на БТК до абонатите, както и сроковете за въвеждане на разходно ориентирани цени на взаимните свързвания между операторите.

След доставките на руски природен газ, ядрено гориво, оборудване за българската енергетика и амбиции да строи АЕЦ "Белене", Русия включи предстоящата продажба на електроразпределителните дружества в плановете за енергийна експанзия. Зам.-председателят на руската държавна компания "Електроенергийни системи" (РАО "ЕЭС России") Андрей Рапопорт обяви в Москва, че договорите за придобиване на активи в България, Латвия, Литва и Словакия ще бъдат приключени до края на годината.

Той не посочи обема на инвестициите и конкретните обекти. Възможно е собствеността върху новите покупки да бъде предадена на руската Федерална електропреносна компания със 75% държавно участие. Анализаторът на банка "Тръст" Андрей Зубков едва ли си струва РАО да харчи общо повече от 200 млн. долара за проектите. Руски анализатори поставят под въпрос икономическите мотиви зад "агресивната експанзия" и подозират, че руският енергиен монополист изпълнява политическа поръчка на Кремъл.

С глоба от 2000 до 50 000 лв. ще се наказват онези, които заплашват по телефона за бомба, пожар, бедствие, авария и злополука, пише СЕГА. Депутатите вдигнаха 10 пъти размера на глобите чрез новия Закон за далекосъобщенията. Който повреди далекосъобщителни мрежи, трябва да плати до 5000 лв.

България може да получи финансова помощ от Световната банка за редица инвестиционни проекти в пътната инфраструктура, обяви финансовият министър Милен Велчев след срещата си с досегашния шеф на банката за България Андрю Воркинк и наследника му Ананд Сет. Много проекти за изграждане на магистрали, които през следващите няколко години ще бъдат започнати или завършени, могат да се реализират с помощта на банката, допълни Велчев. Той уточни, че преговори за това ще се водят активно през следващите месеци.

Икономическата комисия отхвърли вчера идеята мобилните оператори да бъдат задължени да спазват Закона за обществените поръчки и да организират търгове и конкурси при доставка на оборудване. Предложението бе внесено от група депутати начело с Димитър Ламбовски.

Пред комисията той се оплака, че един от операторите не му осигурявал добър обхват в столицата. Ламбовски изтъкна, че ако мобилните компании са длъжни да организират конкурси, това ще повиши конкуренцията между тях, ще доведе до спад на цените на услугите им, което ще е добре за потребителите.

Застрахователните компании ще стимулират с по-евтини услуги и с различни бонуси шофьорите, които не правят катастрофи, пише СТАНДАРТ. Това ще стане възможно, ако парламентът приеме предложенията на Комисията за финансов надзор (КФН) за промени в Закона за застраховането.

Новите текстове предвиждат да отпадне минималната цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Сега тя се определя от зам.- председателя на КФН, който ръководи застрахователния надзор. Според промените всяка компания ще може да продава по-евтини застраховки на шофьори, които нямат катастрофи през последните години. Но на водачите, които често нарушават правилата, ще се налага да плащат по-големи суми. Промените предвиждат компаниите да определят цената на застраховката и според възрастта на колата. Сега "Гражданска отговорност" зависи само от мощността.

Енергийните помощи за бедни ще скочат със 7,25 лв. Това съобщи социалната министърка Христина Христова след заседанието на съвета за тристранно сътрудничество. От тази есен 1,3 млн. души ще получават по 52,63 лв. за отопление.

Досега те са били подпомагани с 45,38 лв., уточни Христова. Според нея новата сума напълно покрива ръста на цената на тока и е достатъчна за отопление на средно голяма стая. Социалните партньори не успяха да се споразумеят в системата за подпомагане да бъдат включени всички работещи и пенсионери, а не само социалнослабите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 3 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 10 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 11 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 11 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 11 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 12 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 13 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 13 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 13 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 13 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 14 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 14 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 14 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 15 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 15 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май