0
Бд дът на "Булгартабак" може да бъде сменен, прогнозира "Дневник". Съветът на директорите на "Булгартабак холдинг" свиква извънредно общо събрание на акционерите на 18 ноември, става ясно от публикуваната във вторник в "Държавен вестник" обява. Единствената точка в дневния ред са промените в състава на борда. Най-вероятно на събранието ще бъде сменен целият съвет на директорите във връзка с влизането в него на представители на бъдещия собственик, обявиха за "Дневник" от Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството и държи над 92% от акциите му. Мярката цели "Табако кепитъл партнърс" да влезе в ръководството веднага след като Върховният административен съд (ВАС) се произнесе в полза на избрания ексклузивен купувач.

Левовите депозити продължават да носят реален доход, информира още "Дневник". Реалният доход от левовите банкови депозити за първите девет месеца на годината е 1,4%. Това означава, че доверилите се на този вид инвестиция са спечелили на всеки свои спестени 100 лева по 1,40 лева. Вложенията в долари (с малки изключения) през цялата година си остават най-непривлекателни. Лихвата по евродепозитите пък едва стига, за да покрие натрупаната от началото на годината инфлация, която според данните на Националния статистически институт (НСИ) е 1,4%. Най-голяма печалба реализират инвестиралите във все още твърде екзотичния за българите инструмент ипотечни облигации. За деветмесечието чистият доход от тях е около 4%.

Холандски политици искат отново визи за българи, пише още вестникът. Депутати в Холандия настояват от трибуната на парламента спешно да бъде преразгледан безвизовият режим за българи, макар засега властите да не искат връщане на ограниченията за пътуване. Това съобщава за "Дневник" директорът на службата по имиграция и натурализация на Холандия, който разговаря тази седмица по проблема с имигрантите в българските министерства на вътрешните и на външните работи. Въпросът за връщането на визов режим с България не е поставян от холандска страна, каза говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров. Според него ситуацията не налага връщането на подобен режим. Във връзка със зачестилите инциденти с незаконно пребиваващи български граждани в Холандия между двете държави започва сътрудничество по стриктното изпълняване на договорите за реадмисия. Това ще засили ограничаването на незаконно пребиваващи българи там или на такива, които удължават престоя си в шенгенската зона отвъд позволеното.

"Велчев: Ще изплащаме предсрочно външен дълг" е едно от заглавията в "Пари". Фискалният резерв за една година се увеличи от 1 млрд. евро на 2 млрд., което е два пъти повече от договорения минимум с МВФ, заяви финансовият министър Милен Велчев по време на икономическия форум. Следващата година очакваме фискалният резерв да нарасне с още 1 млрд. евро, ако той не бъде използван за предсрочно изплащане на външния дълг, каквото обмисляме, каза още министър Велчев. Пред вестника обаче заместникът му Красимир Катев отрича във финансовото министерство да е обсъждана подобна операция. Предприемането на такава стъпка ще зависи от макроикономическата ситуация, обясни още Катев с изричната уговорка, че не става дума за обратно изкупуване. Преди седмица министър Велчев съобщи, че ще продължи изтяглянето предимно на краткосрочни облигации с падеж през следващите две години. Между двамата няма разминаване само за състоянието на фискалния резерв.

Развиваме се най-бързо на стария континент, пише още "Пари". Югоизточна Европа се очертава като най-бързо развиващия се регион на Стария континент. Това отбелязаха участниците в пленарната сесия "Югоизточна Европа - район на европейски растеж" в рамките на Четвъртия икономически форум за региона. Още преди две години на същия форум еврокомисарят по разширяването Бодо Хомбах прогнозира, че Балканите ще се превърнат в икономическите тигри на континента. Предвижданията са за т.г. ръстът да достигне 4,2 при 3,8% за 2001 г. За Централна Европа и балтийските страни се очаква растежът да се запази на миналогодишните 2,6%. През 2001 г. единствено Албания е надхвърлила равнището на БВП от 1989 г. България е произвела 74% от БВП преди прехода, показват данните на ЕБВР, цитирани от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Тази година страната ни може да опровергае очакванията за ръст от 3,5-4% и да отчете 5% растеж на икономиката, прогнозира Димитър Ивановски, директор на ЦИР. Независимо че бяхме обявени за функционираща пазарна икономика, има да решаваме още проблеми, констатира центърът в своя доклад "Постигане на бърз и траен растеж в страните в преход в Югоизточна Европа". Проблемите са свързани най-вече с привличането на местни и чужди инвестиции, ефективно функциониращата съдебна система и приватизацията на енергийния сектор. Администрацията във всички страни от региона е пречка пред реформата, каза Александър Божков, съпредседател на ЦИР.

Георги Първанов уверява ЕС в надеждността на АЕЦ, отразява "Пари" вчерашната среща на "Дондуков" 2. Дори тези, които имат претенции за затварянето на III и IV блок на АЕЦ-Козлодуй, не разполагат с аргументи в подкрепа на тезата си. Българската позиция е силната и трябва да намерим начин да я отстоим. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си с експерти от атомната енергетика, министри и депутати за обсъждане на проект на писмо на държавния глава до президентите на 15-те страни членки на ЕС и до ключови фигури в Европейската комисия и Европейския парламент. Писмото ще бъде подготвено до два-три дни и в него ще бъде заложена декларацията на парламента, която е българската позиция, каза още президентът. С всеки изминал ден българската позиция става все по-консолидирана, но в този момент ние добре съзнаваме колко трудно ще ни бъде да наложим своята основна претенция за партньорска проверка, която да реши съдбата на двата малки блока на АЕЦ. Всяка институция, всяка гражданска организация трябва да има волята да използва своите канали за въздействие и се надявам, че ще успеем да постигнем промяна в позицията на Еврокомисията, каза още президентът.

Човек на Световната банка обяви България за пример, информира "Сега". Лайош Бокрош, директор в Световната банка, обяви България за пример в Югоизточна Европа. "Една-единствена страна има безупречно развитие по отношение на макроикономическата политика в региона и това е България", заяви финансистът на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Той подчерта, че държавите на Балканите са принудени да преодоляват две тежки наследства - на комунизма и на войните. Според него успехът на България се дължи на последователността в областта на монетарната и фискалната политика и на приемствеността между различните правителства.

"Пулът мечта е пред провал" - тези думи на Владимир Каролев цитира "Сега" в друго заглавие. "В Креди Суис Фърст Бостън" (КСФБ) са изумени, че са елиминирани като посредник за пласиране на акции на фондовата борса от Националната банка на Гърция (НБГ)", заяви шефът на Балканска консултантска компания Владимир Каролев. Неговата фирма и "Елана" кандидатстваха в консорциум с КСФБ за продажба на пакети акции от "Булгартабак", БТК, БМФ, "Проучване и добив на нефт и газ" и ДЗИ на фондовата борса срещу компенсаторки. Конкурсът бе спечелен от НБГ, ОББ и "Булброкърс". Според Каролев твърде ниското възнаграждение от 1,2 млн. евро, поискано от победителя, ще излезе прескъпо на държавата. Той съобщи, че неговата фирма, играейки самостоятелно, е победила НБГ в търг за посредничество в приватизацията в Сърбия. КСФБ не възнамерявала да обжалва решението на Агенцията за приватизация, но едва ли щяла да участва в друг конкурс у нас. От инвестиционната банка били изумени, че АП иска офертите на български език.

Дистанционно купуваме акции до края на годината, пише още "Сега". До края на годината "Българска фондова борса - София" ще въведе системата за дистанционна търговия COBOS чрез Интернет. Тя беше представена официално от шефа на борсата Георги Драйчев на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Системата "клиент-брокер-терминал" ще позволи от компютрите в офиса да се купуват ценни книжа в реално време. Всеки играч ще има собствен сертификат, чрез който ще контактува с брокерите. Специален компютър ще разшифрова електронните подписи и ще предпазва търговията от хакери.

Бизнесът от България и Сърбия сам ще строи пътя София-Ниш, съобщава още вестникът. Ако правителствата не могат, предприемачите от България и Сърбия сами ще финансират изграждането на магистралата София-Ниш. Това заяви шефът на БТПП Божидар Божинов по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Той изрази разочарованието си, че министър-председателят на Република Сръбска, Босна и Херцеговина Младен Иванич е признал, че тази отсечка не е приоритет за правителството му. Според шефа на палатата аутобанът може да се изгради и на концесия, като се включи строителството на хотели, бензиностанции и други обслужващи обекти. "Ако се направи автомагистрала, ще има трафик. Не може да се правят изчисления, след като няма условия за този трафик", коментира Божинов. "Бизнесът очаква на този форум правителствата да поемат конкретни ангажименти за разрешаване на проблемите в региона. Ако това не стане, ще продължим с натиска", заяви Божинов, цитиран от "Сега".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 17 минути

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 2 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 4 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 5 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 5 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 5 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 6 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 6 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 6 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 7 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 8 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 8 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 9 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност